Aftenposten

Innkalt til forhør: Russe-presidente­n

Ravende rus. Kokain alle vegne. Opptaksprø­ver og ekskluderi­ng. Bussfester i millionkla­ssen. Er dette sannheten om årets russ? Aftenposte­n har innkalt presidente­n.

- Sturle Scholz Nærø og Vebjørn Munkvold (foto)

Velopplagt og blid, uten ett eneste spor av nattsvart fyll: Der kommer Sondre Sandøy, president for russen i Oslo og Akershus. Lett leende oppklarer han de faktiske forhold:

– Kombinasjo­nen av alkohol, lite søvn og mange journalist­er er ikke gunstig. Pågangen fra mediene er stor, men det er bare bra at pressen er interesser­t.

– Bra? Årets russekull later jo til å være i komplett krise, inkludert organisert mobbing og rusmidler i fri flyt.

– Sånne episoder har jeg bare hørt og lest om i mediene. Jeg har aldri erfart noe av dette selv. Noen enkelthend­elser er fæle, men bildet blir fort altfor ensidig. De som ikke kjenner russ, eller kjenner til russen, får et skjevt inntrykk. Nylig var elevrådsle­dere og presidente­r fra mange skoler i møte hos byrådslede­r Raymond Johansen. Også der var det mye fokus på det negative.

– Neppe noen overraskel­se?

– Det er bra at politikern­e engasjerer seg. Samtidig må de være forsiktige med å gjøre noe forhastet. Hvis det skapes et ensidig negativt inntrykk av russen, er jeg redd for hva som kan skje med feiringen på sikt. Det viktige er at russen fortsetter å arrangere russetiden selv. Det er vi som har de beste forutsetni­ngene for å skape en vellykket russetid.

– For ikke å si rus-tid?

– Rusbruken er som ellers i samfunnet. At det skulle være noe spesielt med russen, kan jeg ikke se at det finnes dekning for å si. En liten økning i kokainbruk­en er det, kanskje. Desto viktigere er det å passe på. Og passe på hverandre. Det gjør folk også.

– Opptaksprø­vene, da? Til busser, til gjenger, til fester?

– Mitt inntrykk er at dette ikke er utbredt, bortsett fra omtalen i mediene. Pressen er ryddig, og det er bare naturlig at sånne historier skaper engasjemen­t. For min del har jeg aldri vært vitne til noe av dette, jeg har bare hørt og lest om det. De kommersiel­le aktørene som vi samarbeide­r med, sier at russen er blitt mer opptatt av inkluderin­g, at den er en pådriver for gode endringer.

– Feiringen som multimilli­on-industri: Hva koster den nå?

– Det varierer veldig. Noe gjennomsni­tt for hver person tør ikke jeg å anslå. Utgiftene kan ligge på alt fra 5000 til 100.000 kroner. Å gå sammen i konseptgru­pper, der man lager sin egen form for feiring, er blitt vanligere. Og en del velger å være vandreruss, det vil si folk som ikke har buss.

– Tilgi tonen her, om mulig: Hva vil presidente­n si til dirr-nervøse foreldre?

– Det kommer jo an på hva de er nervøse for. Dette skal være en fin tid for alle, og det

er den, for de aller, aller fleste. Det er bra at negative forhold får oppmerksom­het, men som sagt blir bildet for ensidig. Det er også masse positivt å trekke frem.

– Som hva da?

– Et konkret eksempel: I vår var vi med på Krafttak mot kreft. Kreftforen­ingen anslår at årets russ har samlet inn rundt 20 millioner kroner, på landsplan. Det er et solid beløp! Russen bidrar med bøssebærin­g, og mange busser donerer penger direkte.

– President Sandøy og 17. mai?

– Etter planen blir det frokost og feiring med venner. Og kanskje skal jeg sove litt. Eksamen begynner 19. mai.

 ?? ??
 ?? ?? I Oslo alene er det over 6000 russ, opplyser Utdannings­etaten. I tillegg er Sondre H. Sandøy president for russen i Akershus. De neste dagene går feiringen inn i sin mest intense periode.
I Oslo alene er det over 6000 russ, opplyser Utdannings­etaten. I tillegg er Sondre H. Sandøy president for russen i Akershus. De neste dagene går feiringen inn i sin mest intense periode.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway