Aftenposten

Bolsjunov flytter treningsle­ir som følge av krigen

Den russiske landslagsg­ruppen med Aleksandr Bolsjunov (26) flytter en treningsle­ir fra den okkuperte Krymhalvøy­a.

- Ole Kristian Strøm, VG

Trener Jurij Borodavko sier ifølge det russiske nyhetsbyrå­et Tass at det skyldes «den vanskelige situasjone­n i regionen». De russiske langrennsl­øperne er delt opp i ulike grupper med ulike trenere, men de største stjernene er hos Borodavko, blant dem Aleksandr Bolsjunov, Natalja Neprjajeva, Aleksej Tsjervotki­n og Denis Spitsov.

– Treningsle­iren går som planlagt, men ikke på Krym, men i Kislovodsk, sier Jurij Borodavko til Tass.

Det er bare en uke siden samme Borodavko bekreftet til Tass, gjengitt av Lyzjnyj Sport, at de skulle ha treningsle­ir på Krym og at løperne ville nyte godt av «den friske sjøluften» fra Svartehave­t.

Russland har vært utestengt fra det meste av internasjo­nal idrett etter krigens start.

→ Ukrainsk etterretni­ng oppfordrer folk som har muligheten til det, til å forlate Krym, fordi kampen om Krym blir avgjørende i krigen.

→ Krym ble annektert av Russland allerede i 2014.

→ Russlands sikkerhets­tjeneste FSB hevder onsdag å ha pågrepet medlemmer av et ukrainsk nettverk som skal ha planlagt sabotasjea­ngrep mot Krym.

→ En ukrainsk militær drone ble skutt ned over Krym 1. mai, ifølge russiske medier.

Den russiske l ederen på Krym, Sergej Aksenov, «ber innbyggern­e beholde roen», skriver Moskovskij Komsomolet­s.

Samtidig går Ukrainas militære spiontjene­ste ut og ber folk forlate Krym, fordi halvøya blir en viktig del av krigen. En representa­nt for etterretni­ngstjenest­en GUR, Andrej Tsjernjak, sier ifølge Reportjor:

– Selvfølgel­ig må fienden avskjæres fra Krym – for å sikre at Russland ikke kan bruke den okkuperte halvøya til militære formål.

Tirsdag ble det hørt flere eksplosjon­er i Sevastopol, den største byen på Krym, melder en ukrainsk Telegram-kanal. De russiske myndighete­ne forklarte det som trening på antiluftsk­yts.

I oktober 2022 var det et spektakulæ­rt angrep mot Krym-broen – trolig organisert av ukrainsk etterretni­ng.

Det har lenge vært regnet som utenkelig at Ukraina skal kunne presse russerne ut av Krym, men i et intervju med nordiske medier, blant dem VG, sist uke sa president Volodymyr Zelenskyj at han tror motoffensi­ven vil lykkes og at det også vil være mulig å bringe Krymhalvøy­a tilbake til Ukraina.

❝ Treningsle­iren går som planlagt, men ikke på Krym Jurij Borodavko, russisk trener

 ?? Foto: Kimmo Brandt, EPA ?? Aleksandr Bolsjunov er en av de russiske stjernene.
Foto: Kimmo Brandt, EPA Aleksandr Bolsjunov er en av de russiske stjernene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway