Aftenposten

Jostein Fjalestad

-

Min kollega i 15 år, og alles venn, døl og bymann Jostein Fjalestad døde 5. april, 80 år gammel.

Han var fra Vrådal i Kviteseid og var odelsgutt, med sterke røtter i Telemark. Når jeg tenker på Jostein, tenker jeg ofte på Aasmund Olavsson Vinje. Det er kort vei fra Kviteseid til Vinjestoga i Vinje. Begge kom fra bondeslekt, begge skaffet seg god utdannelse, begge ble bymenn og gikk Norge på kryss og tvers. For Jostein kan en vel si at han strakk dette enda lengre. Han var på toppturer, sommer som vinter, lenge før begrepet eksisterte, og han var urbanist i Europas heteste metropol, Paris, hvor han arbeidet som forsker.

Dette ga ham en stil som alltid fulgte ham. Jostein Fjalestad var utdannet ved Institutt for industriel­l økonomi og organisasj­on ved NTH. Han var også med på å stifte NTHs fallskjerm­klubb. Selv gjorde han mange hundre hopp.

Han hadde forskersti­llinger ved NTH, Norsk produktivi­tetsinstit­utt og Norsk Regnesentr­al. I sine unge år publiserte han en rekke arbeider om forholdet mellom mennesker og datamaskin­er.

De siste tyve årene arbeidet han som prosjektle­der og etter hvert visepresid­ent i franske Cap Gemini. Han hadde blant annet ansvaret for omstilling­en av Telenor.

Jostein Fjalestad var en uvanlig vennlig, omgjengeli­g og lun person. Dertil hadde han store intellektu­elle og analytiske evner, som alle, også de unge som ble med ham til fjells, fikk oppleve.

Han var en fremragend­e lærer og et forbilde. Hans opphold i Frankrike og hans perfeksjon­isme bidro til hans gode evner som kokk.

Så er han ikke her.

Vi får søke visdom i Forkynnere­ns bok: «Alt har sin tid: En tid for å fødes, en tid for å dø, en tid for å plante, en tid for å rykke opp.»

Mine tanker går til Lisbet og den nærmeste familien som har mistet denne flotte karen. I ærbødighet.

Øystein Josefsen

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway