Aftenposten

En annerledes hattefest

Kroningsse­remoni betyr pomp og prakt og overdådige hatter. Men denne seremonien skiller seg ut, ifølge moteeksper­t.

- Jakob Semb Aasmundsen

Lørdag var det duket for kroningsse­remoni i London. Flere av verdens mektigste var invitert for å overvære kroningen av kong Charles og dronning Camilla. Inkludert kongelige fra fjern og nær.

Mange av gjestene ankom Westminste­r Abbey i kjent britisk stil, med fargerike kjoler og prangende hatter. Moten denne gangen skiller seg likevel fra tidligere seremonier.

Nye regler. Hattene er mindre ekstravaga­nte enn på tilsvarend­e kongelige seremonier i Storbritan­nia.

Det forteller moteeksper­t Marianne Jemtegård, som følger det britiske kongehuset tett.

– Reglene for hodeplagg er svært annerledes fra hans mors kroning, da nærmest samtlige av de kvinnelige gjestene bar funklende, juvelbesat­te tiaraer, forteller hun.

Årsaken er at prinsen tidlig annonserte at han ønsket en mer nedtonet, moderne seremoni. Blant annet for å vise respekt for at mange briter sliter økonomisk.

Ikke alle respektere kleskoden. Mens politikern­e så ut til å ha forstått kleskoden, har popstjerne Katy Perry fått så hatten passet i sosiale medier.

Debatten herjer om hvorvidt den lavendelfa­rgede hatten hennes er «for stor og prangende» for prinsens ønske om en nedtonet kroning eller ei.

– At hun stikker av med en av hovedprise­ne for mest iøynefalle­nde antrekk, er det i hvert fall ingen tvil om, sier Jemtegård.

Spania ledet an. Reglene for hatter til en kroning er at de skal være praktfulle og delikate, men uten astronomis­k høyde.

– De skal med andre ord ikke ta opp konkurrans­en med kronene til kongen og dronningen, men allikevel være vakre nok til å vise ære og respekt for den store dagen, sier Jemtegård.

Det er imidlertid tillatt å leke seg med bredde.

– For mange er hodeplagge­t blitt en fin måte å kle seg «verdig anledninge­n» uten å gå på tvers med den nye kongens ønsker. Dronning Letizia av Spania var et godt eksempel på sistnevnte i dag, i et chict rosa ensemble med matchende hatt.

Mette-marit får toppkarakt­er. Moteeksper­t Jemtegård mener også at Mette-marit skilte seg ut. I positiv forstand.

Mette-marit stilte i sin signaturfa­rge blekrosa, med matchende hatt og hansker.

– Hun løste oppgaven med å være vakker, men noe nedtonet. Helt etter den nye kongens ønsker.

Ballets dronning. Den britiske hodepynten kalles «fascinator». Det kommer fra det latinske verbet «fascinare». Det er noe som skal fange interesse. Jemtegård forteller at det var særlig to personer som fanget hennes.

– De matchende «mor og datter»-tiaraene til prinsessen av Wales og hennes åtte år gamle prinsesse Charlotte.

Tiaraene er laget for anledninge­n av Alexander Mcqueen, forteller Jemtegård. Det er et britisk motehus som allerede er en kongelig storfavori­tt.

 ?? ??
 ?? Foto: Pool / Reuters / NTB ?? ⮋ Popstjerne­n Katy Perry valgte en av Storbritan­nias mest elskede og omdiskuter­te designere, antirojali­sten Vivienne Westwood.
Foto: Pool / Reuters / NTB ⮋ Popstjerne­n Katy Perry valgte en av Storbritan­nias mest elskede og omdiskuter­te designere, antirojali­sten Vivienne Westwood.
 ?? Foto: Toby Melville, Pool / Reuters / NTB ?? ⮉ Kronprinse­sse Victoria av Sverige respektert­e budet om en mer nedtonet hatt. Her med Sveriges konge, Carl XVI Gustav.
Foto: Toby Melville, Pool / Reuters / NTB ⮉ Kronprinse­sse Victoria av Sverige respektert­e budet om en mer nedtonet hatt. Her med Sveriges konge, Carl XVI Gustav.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway