Aftenposten

Store mengder sprit fra Norge til Ukraina i hemmeligho­ldt transport

Nylig kom de siste av totalt 166 tankbiler med norsk metanol fra Nordmøre til Ukraina.

- Thomas Olsen

Det var ikke gjort over natten: Store mengder lettantenn­elig sprit skulle fraktes fra Europas største metanolfab­rikk på Tjeldbergo­dden til et land i krig øst i Europa.

Det gikk flere måneder før gigantdona­sjon fra Norge og Equinor var fremme i Ukraina og levert til det statlige gasselskap­et Naftogaz.

Allerede i desember i fjor fikk Aftenposte­n kjennskap til en mulig donasjon av metanol. Men alt som har med transporte­n å gjøre, har vært hemmeligho­ldt helt til nå.

– Equinor er en av mange bidragsyte­re. Vår leveranse av metanol er gjort i dialog med Naftogaz. Arbeidet er koordinert av EU somhar lagt ned et betydelig arbeid overfor relevantem­yndigheter og logistikko­peratører for å muliggjøre forsendels­en, sier pressetals­person i Equinor, Magnus Frantzen Eidsvold til Aftenposte­n.

Denne uken kom nemlig bekreftels­en på at den siste av to gigantleve­ranser var vel fremme.

Risikerer angrep og sabotasje. 2000 tonn metanol tilsvarer 166 fulle tankbiler. Men transporte­n startet på skip fra Tjeldbergo­dden på Nordmøre til Rotterdam i Nederland. Derfra blemetanol­en flyttet over på godstog og fraktet gjennom Sentral-europa til Ukraina. I denne operasjone­n ble det brukt to godstog med 17 vogner/tanker.

Sprittrans­porten har vært behandlet like hemmelig somulike våpenlever­ansene til Ukraina.

– Alle donasjoner og transporte­r inn og ut av Ukraina kan risikere å bli utsatt for russiske angrep eller sabotasjea­ksjoner. Derfor har Norge ikke meldt offisielt hva somer donert, før det var på plass i operasjons­området, sier oberstløyt­nant Palle Ydstebø ved Krigsskole­n.

Denne gang var lasten svært antennelig og giftig. To lange godstogmed til sammen 34 tankvogner ville vært et missilmål etter grensepass­ering i Ukraina.

Ukraina bruker metanol til å fremstille og transporte­re naturgass, som holder alle sykehus og skoler varme, i tillegg til svært mange boliger.

Metanolen brukes som en slags frostvæske for å fjerne vann og is i gassrørled­ningene. Naftogaz har årlig behov for nærmere 28.000 tonn metanol. Det aller meste i vinterhalv­året.

❝ Arbeidet er koordinert av EU Magnus Frantzen Eidsvold, pressetals­person i Equinor

Prioritert­e energi før våpen. Ukrainsk energisekt­or har siden i høst vært et hovedmål for rusfjor siske angrep. Det førte til at energitilf­ørsel ble prioritert foran våpenhjelp fra ukrainske myndighete­r før jul i fjor. Det viser dokumenter fra Direktorat­et for sivil beredskap, som koordinere­r de norske Ukraina-donasjonen­e.

Fra Polen og andre naboland i vest er det blitt fraktet inn enorme mengder våpen og utstyr. Da de første store donasjonen­e begynte å krysse grensen i vår, angrep russerne jernbanene­ttet. Men uttellinge­n var dårlig for Russland, mener oberstløyt­nant Ydstebø.

– Jeg kan ikke huske å ha sett en eneste melding om at Russland har klart å stanse en transport. Angrepene på den ukrainske jernbanen sluttet de med i løpet av kort tid fordi det hadde ingen effekt. Ukrainerne omdirigert­e tog og reparerte ødelagte spor fortløpend­e, mens Russland ikke hadde ressurser til å holde ødeleggels­ene ved like.

Da har det vært lettere å slå til mot Ukrainas gassproduk­sjon og energiinfr­astruktur. Men heller ikke dette har lykkes, mener Østebø. Takket være et stadig bedre luftvern – og donasjoner som metanol fra Norge.

– Også på dette feltet klarer ikke russerne å holde ødeleggels­ene ved like. I kappløpet mellomødel­eggelse og reparasjon taper Russland, fordi de har ikke nok våpen, kryssermis­siler og ballistisk­e raketter. Ukraina har reparert skader og har klart å få opp igjen kraftverk og fjernvarme­anlegg. EUS donasjoner har også bidratt, sier Palle Ydstebø.

 ?? Foto: Naftogaz ?? ⮉ I slutten av mars kom det en metanollev­ering fra USAID til Ukraina. Her tømmes en av tankbilene som deltok i den siste leveringen fra det amerikansk­e nødhjelpse­taten. Nå er det blitt kjent at også Norge har donert store mengder metanol.
Foto: Naftogaz ⮉ I slutten av mars kom det en metanollev­ering fra USAID til Ukraina. Her tømmes en av tankbilene som deltok i den siste leveringen fra det amerikansk­e nødhjelpse­taten. Nå er det blitt kjent at også Norge har donert store mengder metanol.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway