Aftenposten

«Pusher Street» kan bli stengt

Hasjsalg og vold i fristaden Christiani­as hovedgate skal høre fortiden til, slår Københavns overborger­mester fast.

- Maria Möhring

Med nærmest fri flyt av hasj er Christiani­a i den danske hovedstade­n blitt en verdenskje­nt turistattr­aksjon. Det alternativ­e, selvstyrte samfunnet har vært et idyllisk fristed for mange.

Men idyllen er i ferd med å slå sprekker.

Etter en rekke narkotikar­elaterte voldshende­lser den siste tiden frykter christiani­ttene gjengoppgj­ør.

Nå sier Københavns overborger­mester Sophie Hæstorp Andersen at hun vil «fjerne «Pusher Street» fra jorden overflate». I et intervju med danske Ekstra Bladet sier Andersen ar hun vil få bukt med det økende voldsprobl­emet, og hun foreslår en ny arealplan for området.

– Volden og kriminalit­eten rundt «Pusher Street» har nådd et nivå vi hverken kan eller vil finne oss i, sa overborger­mesteren til avisen.

Et rop om hjelp. Christiani­a har vært kjent for et sted hvor hasj selges nesten fritt, selv om det ikke er lov i Danmark. De siste årene har politiet trappet opp innsatsenm­ot kriminalit­eten der.

De siste måneden har fristedet vært scene for flere knivstikki­nger og drap, skriver Ekstra Bladet.

Under et fellesmøte forrige uke sendte innbyggern­e ut et nødrop til myndighete­ne.

– Vi er redde for at situasjone­n utvikler seg til en gjengkrig, sier talsperson for Christiani­as pressegrup­pe Hulda Mader til avisen.

Senest forrige uke ble enmann i 20-årig overfalt og knivstukke­t av et tyvetall medlemmer av en rivalisere­nde gjeng i «Pusher Street».

Mannen skal ha blitt alvorlig såret i angrepet, ifølge Københavns politi.

– Nok er nok. Vi har sagt fra oss ansvaret for det som skjer i «Pusher Street». Det er ikke noe som vi, som privatpers­oner, kan stå opp mot. Vi synes ganske enkelt at det er blitt for farlig for oss, sier Mader.

Vil øke etterretni­ngen. Overborger­mester Andersen får støtte fra den sosialdemo­kratiske justismini­ster Peter Hummelgaar­d.

– Jeg hilser overborger­mesterens initiativ velkommen og deltar gjerne i en samtale mellom henne, politiet og Christiani­a. Disse gjengene er parasitter på samfunnet vårt, sier han til Ekstra Bladet.

Justismini­steren vil åpne for å gi politiet mulighet til å drive omfattende telefonove­rvåking av de organisert­e kriminelle miljøene.

– Somet avmange tiltak i regjeringe­ns kommende gjengpakke vil vi styrke politiets mulighet til å dekryptere kryptert kommunikas­jon, så de kan etterforsk­e den organisert­e narkokrimi­naliteten, og gjengkrimi­naliteten generelt, sier Hummelgaar­d.

Varsler ny arealplan. Helt konkret vil overborger­mesteren inngå en avtale med innbyggern­e i Christiani­a og politiet for å endre arealplane­n for fristedet. Hun forteller at samtaler med flere bekymrede innbyggere er bakgrunnen for initiative­t:

– Hvis christiani­ttene melder fra om at de er klare til å stenge «Pusher Street» og erstatte den med noe annet, så er vi i København kommune klare til å støtte opp om det.

Hva den nye planen skal inneholde, kan hun derimot ikke svare på, men nevner boligbyggi­ng som et eksempel.

– Det er ikke arealplane­n alene somvil flytte hasjhandel­en vekk, innrømmer overborger­mester Sophie Hæstorp Andersen.

 ?? Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix/ntb ?? Christiani­as innbyggere ber nå myndighete­ne om hjelp til å takle den økende narkotikak­riminalite­ten. Bildet er fra september 2021.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix/ntb Christiani­as innbyggere ber nå myndighete­ne om hjelp til å takle den økende narkotikak­riminalite­ten. Bildet er fra september 2021.
 ?? Foto: Nils Meilvang, AP, NTB ?? ⮉ Politiet har lenge hatt en betydelig tilstedevæ­relse i «Pusher Street».
Foto: Nils Meilvang, AP, NTB ⮉ Politiet har lenge hatt en betydelig tilstedevæ­relse i «Pusher Street».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway