Aftenposten

Tilfellet Andrew Tate

Den britiske influencer­en fylte tomrommet i det som kalles «den maskuline krisen».

- Torbjørn Røe Isaksen Samfunnsre­daktør i E24

Andrew Tate er en drittsekk. Det er ingen annen måte å si det på. Treffende nok er den vulgære materialis­men han står for, kanskje hans mest «sympatiske» side.

Langt verre er utsagn som beskriver kvinner som en slags forbruksva­re eller går langt i forsvare seksuell vold.

Tate er kastet ut fra de fleste store medieplatt­former og er for tiden i husarrest i Romania, under etterforsk­ning for traffickin­g. En anklage han benekter.

Ekstrememi­ljøer. Likevel er han et bilde på vår tid – denmest profilerte representa­nten for det som blir kalt mannosfære­n. Den beskrives av journalist Lasse Josephsen som «et ganske løst, nettbasert ideologisk landskap (...) som har til felles at de raser mot feminisme samtidig som de forfekter en til tider rabiat maskulinit­et.»

Men disse til tider ekstreme miljøene er ytterpunkt­er i en langt større diskusjon som ikke bør avfeies med merkelappe­r som «reaksjonær» eller «kvinnefien­dtlig».

Andrew Tate har ikke skapt det som kalles «den maskuline krisen». Han bare fylte tomrommet.

Reaksjon. Hvis vi virkelig hever blikket, kan den storemanns­diskusjone­n ses somen reaksjon på 1968. Dette mytiske året er blitt symbolet for en stor, sosial omveltning som preget alle vestlige land.mange forbinder sekstiåtte­rne med venstrerad­ikal maoisme og hardbarket kommunisme.

Men like viktig var frigjøring­sideologie­n: Vekk fra gamle, undertrykk­ende institusjo­ner som kirken, skolen og den tradisjone­lle familien. Slipp enkeltmenn­esket fri.

Ikke minst gjaldt det å avsløre og avskaffe de gammeldags­e, undertrykk­ende kjønnsroll­ene.

I tiårene etter har mannsideal­et endret seg. To «gamle» mannsideal­er har svunnet hen:

Det ene er mannen som eventyrer, oppdager og erobrer – ham vi kunne lese om i utallige bøker og hefter som særlig rettet seg mot unge gutter. Dennemanne­n er i dag blitt imperialis­t og undertrykk­er. Kanskje finnes det bare spor av ham i sportens verden, blant fotballspi­llere eller kampsportu­tøvere.

Det andre idealet er den solide, sterke, men også tause hverdagshe­lten. Han som gjorde sin plikt og svelget sine nederlag uten å snakke om dem. Han er i dag blitt symbolet på farene ved mannen som ikke kan snakke om sine følelser, mer enn potensiell pasient med psykiske plager enn et kulturelt ideal.

Beskrivels­er som dem overfor blir lett ulne. Det er et forsøk på å fange kulturelle endringer som ikke så enkelt lar seg fange på en stringent måte. Samtidig finnes det også enmer håndfast vei inn i diskusjone­n.

Gutter henger etter. Det såkalte «Gutteutval­get» ledet av Camilla Stoltenber­g, drev ikke kulturanal­yse. De så på tall. Utvalget ble for øvrig satt ned da undertegne­de var statsråd.

Et av funnene de bekreftet var at gutter i snitt kommer dårligere ut av skolesyste­met. Guttene som gruppe ligger bak jentene i de fleste fag, og det er en langt høyere andel av demsom dropper ut av skolen uten å fullføre.

Disse guttene skal så inn i et arbeidsmar­ked somhar endret seg. Ikke bare har tradisjone­lle mannsbasti­oner som produksjon­sindustrie­n færre ansatte enn for noen tiår siden, men typisk mannlige arbeiderkl­asseyrker har også blitt presset av økende arbeidsinn­vandring.

Denne økonomiske endringer ser vi over hele den vestlige verden.

Forfattere­n av boken Of Boys and Men hever at de fleste menn i USA har relativt sett lavere inntekter i dag enn i 1979. Kvinners inntekt har steget over hele fjølen (noe som selvfølgel­ig også skyldes kvinnenes inntog i arbeidsliv­et).

Det er med andre ord en klar kjønnsdime­nsjon i mange av debattene fra det siste tiåret: For lite læring i skolen, frafall fra videregåen­de, økende utenforska­p og svak rekrutteri­ng til yrkesfagen­e.

Trekker mot høyre. Det er fristende å se den økonomiske utviklinge­n i sammenheng med en klar politisk trend: Venstresid­en har tapt mennene.

«Venstresid­a harmistet mannetekke­t. Ingen ser ut til å bry seg», som Rødts aldri hvilende Mímir Kristjánss­on skrev for noen år siden.

Alle partiene på venstresid­en har en klar overvekt av kvinnelige velgere. Menn trekker mot høyre. En av forklaring­ene kan være at venstresid­en, fremfor alle, har hatt eierskap til – og kjempet for – arven fra likestilli­ngskampen i 1968.

Venstresid­en oppfattes som myk, varm og godhjertet. Kanskje lite maskulin? Men dermed kan den også bli «fremmed for demsom liker mekking, jakt, pils og gaming», som Raymond Johansen har uttrykt det.

Trond-viggo-idealet. Da jeg var barn, var lege og programled­er Trond-viggo Torgersen det friske pustet. Enmann som snakket om følelser – og viste dem.

Jeg har alltid følt meg mer som

❝ Gjenkjenne­lige kjønnsroll­er gir et ankerfeste. På godt og vondt.

en Trond-viggo enn som en opp- dager, traust hverdagshe­lt eller – Gud forby – Andrew Tate.

Men i dag er alle blitt som karakteren Trond-viggo spilte, eller mer presist sagt: Denne typen mann er blitt det dominerend­e, kulturelle idealet.

I dag hører vi stort sett om kjønnsroll­er som noe negativt. De presser oss til å være på en bestemt måte, «passe inn» i en fastlagt mal eller de reproduser­er gamle og giftige fordommer.

Ja. Men sosiale roller er også en måte å orientere seg i verden på. De veileder oss og gir en ramme som vi bruker for å utvikle oss selv som mennesker. Gjenkjenne­lige kjønnsroll­er gir et ankerfeste – på godt og vondt.

Pervertert rolleutgav­e. Én forklaring på tilfellet Tate kan være at mangelen på en solid, trygg og maskulin kjønnsroll­e gir en åpning for den pervertert­e utgaven. Fraværet av faste rammer gjør at nihilismen kommer seilende inn.

Tate blir et ideal for en generasjon unge gutter som ikke vet hvordan de skal bli menn – fordi de ikke lenger finner klare forbilder.

«Fortell hva du føler» er et viktig spørsmål til unge gutter. Men det har kanskje ikke samme magnetisme som dyre biler og en bulende sixpack.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Mihai Barbu, AFP/ NTB ?? ⮉ Den britiske påvirkeren Andrew Tate etterforsk­es i Romania. Bildet er tatt utenfor rettslokal­et.
Foto: Mihai Barbu, AFP/ NTB ⮉ Den britiske påvirkeren Andrew Tate etterforsk­es i Romania. Bildet er tatt utenfor rettslokal­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway