Aftenposten

Barne-tv-program endret etter anklager om «fettskam»

En scene i en animasjons­serie for barn viste foreldre som veide seg foran barna og ble oppgitt over det de så. Scenen er nå fjernet.

- Tonje Egedius

En fersk episode «Bluey» er blitt redigert etter at originalve­rsjonen utløste anklager om «fettskam», melder CNN. Bluey er en australsk animasjons­serie for barn i førskoleal­der som så dagens lys i 2018. Nå vises den prisbelønt­e serien i over 60 land. Norske barn kan barn følge hundefamil­ien på Youtube og TV 2 Play.

Episoden «Exercise», som ble sendt første gang i april, åpner med en baderomssc­ene der Blueys foreldre veier seg foran barna sine. Da Blueys far Bandit veier seg om morgenen, sukker han og sier:

– Å mann ... Jeg trenger bare å trene!

Moren Chili kommer til samme konklusjon etter å ha veid seg.

Faren griper tak i magen sin i skuffelse, før Bluey spør:

– Hvorfor trener du ikke bare litt?

Skuffet over «fettfobi». Episoden har utløst et skred av reaksjoner, noe både BBC og The Guardian har omtalt. Noen seere mener den viser «fettfobi» og sender giftige beskjeder om vekt, skriver New Zealand Herald. Folk som har slitt med vekten hele oppveksten, har reagert.

På Twitter skriver psykolog Stephanie Fornasier at det er «opprørende» å sende ut et signal om at fett er dårlig og at trening er lik vekttap.

Andre ber folk roe seg og mener det er viktig at et barneprogr­am promoterer en aktiv livsstil.

Til BBC uttaler barne- og ungdomspsy­kolog Elina Telford at det ikke er mulig å si hvordan episoden kan påvirke barn. Men hun minner om at barn og unge «internalis­erer slike meldinger og bruker kroppsvekt­en og formen sin til å måle sin egen verdi».

– Vårt forhold til kroppsbild­e, mat, trening og helse er svært komplekst. En forenkling av disse vanskene oppretthol­der ofte nedsettend­e fortelling­er om hva det vil si å ha forskjelli­ge former og størrelser, påpeker psykologen, som er glad ABC nå har fjernet scenen:

– I mine øyne er ikke dette sensur. Det er ansvarlig kringkasti­ng og bør feires.

Også endret på Disney+. Den redigerte episoden starter med at faren trener i bakgården sammen med barna Bluey og Bingo. Ifølge ABC kom avgjørelse­n om å publisere episoden på nytt etter en beslutning fra programska­perne. Den nye versjonen gir familier muligheten til å håndtere viktige samtaler på sin egen måte, heter det i en uttalelse fra ABC.

– Vi støtter beslutning­en om å redigere programmet og har oppdatert episoden på plattforme­ne våre, sier de ifølge CNN.

Den australske kostholdse­ksperten Kyla Smith, som uttrykte ubehag på sosiale medier over at Bandit og Chilli åpenlyst hatet sine egne kropper foran barna, takket nylig programska­perne i et Facebook-innlegg. Smith mente at dette var et «stort fremskritt» for alle.

BBCS barnekanal viser Bluey. Også produksjon­sselskapet BBC Studios støttet beslutning­en om å redigere episoden. De vil bruke den endrede versjonen i sin globale distribusj­on, blant annet på strømmepla­ttformen Disney+ i USA.

❝ I mine øyne er ikke dette sensur. Det er ansvarlig kringkasti­ng. Elina Telford, barne- og ungdomspsy­kolog

 ?? Foto: ABC ?? ⮉ Tv-seere har reagert på at Blueys far Bandit var misfornøyd med sin egen kroppsfaso­ng.
Foto: ABC ⮉ Tv-seere har reagert på at Blueys far Bandit var misfornøyd med sin egen kroppsfaso­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway