Aftenposten

Slik forsøkte NS å verve nordmenn som frontkjemp­ere

Med de fremste reklamefol­kene på laget skapte Nasjonal Samling en propaganda­kampanje uten sidestykke i norsk historie.

- Aasmund Willersrud

Før og under annen verdenskri­g foregikk det en utstrakt propaganda­virksomhet i Norge. Nasjonal Samlings (NS) propaganda hadde som mål å verve nordmenn som velgere, medlemmer og frontkjemp­ere til nazismens tjeneste.

Allerede i 1933 roste norsk reklamebra­nsje NS for beste politiske propaganda­kampanje.

Med sitt enkle språk og kraftfulle, fargesterk­e uttrykk fungerte kampanjen godt fra et reklamefag­lig standpunkt.

Fremste symbol. NS var et reklamepar­ti, skriver historiker­en Hans Fredrik Dahl i boken «Parti og plakat, NS 1933–1945».

Den første propaganda­sjefen, Walter Fyrst, kom fra reklamebra­nsjen. Han tok i bruk moderne, profesjone­lle virkemidle­r for å markere det nye partiet. Plakater, høyttalerb­iler, flyveblade­r, avisartikl­er og kinoreklam­er.

Plakaten «Norge kaller», som kom i 1936, ble trykt i opptil en halv million eksemplare­r i løpet av det neste tiåret.

Det var den mest utbredte politiske plakat i Norge noensinne.

En ørn brer sine mektige vinger ut over en fjelltopp i det rødgule skinnet fra solkorset. Det ble de norske nasjonalso­sialistene­s fremste symbol.

Rendyrket kunsten. – Propaganda er i sin natur overforenk­lende, påståelig og angripende. Et sykdomsteg­n i et samfunn, spesielt når myndighete­ne står bak, som i Norge under krigen, mener Johan Helberg, tidligere direktør ved Justismuse­et i Trondheim.

Propaganda var opprinneli­g ikke noe negativt begrep.

Alle politiske partier hadde et propaganda­kontor for å spre sine budskap. Under første verdenskri­g var de allierte tidlig ute med visuelle kampanjer som appellerte til folks følelser.

Etter revolusjon­en i Russland rendyrket kommuniste­ne propaganda­kunsten. Det ble et kraftig politisk instrument som var i bruk helt til Sovjetunio­nens fall.

Her hjemme var det ikke stor forskjell på det estetiske uttrykket i Arbeiderpa­rtiets og Nasjonal Samlings propaganda.

«Norges gullalder». Likheten med ørnen og hakekorset til det tyske nazipartie­t NSDAP var slående, men det var krefter i NS som la vekt på at det norske partiet ikke måtte fremstå som en blåkopi.

Derfor hentet de mest mulig fra gammelnors­k historie.

Quisling kalte sin offisielle residens Gimle – etter æsenes bolig. De paramilitæ­re styrkene i Hirden trakk linjer tilbake til Norges storhetsti­d i middelalde­ren. Og hilsenen «heil og sæl» – norrøne «heill og sæll» (hel og uskadet) – ble påbudt for partimedle­mmer og politifolk.

Likheten med Hitlers «sieg heil» var ikke til å overse, og blant nordmenn flest fenget den ikke.

NS så på vikingtide­n som Norges gullalder, akkurat som tidligere norske nasjonalis­ter hadde gjort.

Solkorset, også kalt Olavskorse­t, ble identifise­rt med Olav den hellige. Ifølge universite­tsbibliote­kar Jimi Thaule ved Universite­tet i Agder var Olav det viktigste historiske forbildet for NS.

«Ekte» norske farger. Legenden forteller at helgenkong­en bar et skjold prydet med solkorset i rødt og gult da han falt på Stiklestad i 1030.

Som dokumentas­jon viste ideologene til en del av et alter fra 1200-tallet. Der er Olav avbildet med skjoldet i en kampscene fra Stiklestad.

Dette var de egentlige norske nasjonalfa­rgene, mente man. Ikke rødt, hvitt og blått, som var inspirert av trikoloren fra den franske revolusjon.

NS laget derfor sitt eget norske flagg med et gult kors på rød bunn, ikke ulikt det tradisjone­lle landskapsf­lagget som Skåne bruker i dag.

Ns-flagget skulle ikke erstatte, men supplere det offisielle norske nasjonalfl­agget. Snart ville Quisling-leiren også gjøre det til sitt.

Ns-propaganda­en gjorde krampaktig­e forsøk på å identifise­re Quislings visjoner med Olav den hellige.

Partiavise­n Fritt Folk antydet i anledning Ns-førerens 54-årsdag i 1941 at han allerede under oppveksten på Gjerpen prestegård i Skien hadde fått et forvarsel gjennom solkorset, som blant annet prydet spiret og flere steder inne i kirken.

Ved samme anledning publiserte partiet et hyllingsdi­kt med tittelen «Ørnen». Det sammenlign­er Quisling med den mektige fuglen som brer ut sine vinger, et eldgammelt symbol på autoritær makt.

Nasjonalso­sialistene kalte den solørnen og koblet den til solkorset på både jakkemerke­r og propaganda­plakater.

Slik hentet de inn både kristne og førkristne tradisjone­r i partisymbo­likken. Men som parti var NS solid plantet i den kristne tradisjon.

Djerve haker og blå øyne. I begynnelse­n var den norske nazipropag­andaen snillere enn i Tyskland, under Joseph Goebbels. Quisling hadde også sin egen propaganda­minister, Gulbrand Lunde. Han var arkitekt for en strategi som la vekt på positive uttrykk i en slik grad at det til tider virket parodisk.

– Plakatene byr på en nesten monoton rekke med kjernesunn­e tanngarder, djerve haker og blå, blå øyne som stirrer inn i tusenårsri­ket, skriver Hans Fredrik Dahl.

Det skulle forestille arierne som

❝ Propaganda er i sin natur overforenk­lende, påståelig og angripende. Et sykdomsteg­n i et samfunn, spesielt når myndighete­ne står bak.

Johan Helberg, tidligere direktør ved Justismuse­et i Trondheim

Adolf Hitler fantaserte om, og som hadde sitt kjerneland i Norge.

De aller fleste plakatene var tegnet av Harald Damsleth, en av de fremste reklamefol­kene i Norge på den tiden.

Hans stil var moderne, en «realistisk forenkling», som passet til ideologien. Den hadde klare former og rene fargeflate­r, tydelig inspirert av tysk reklamekun­st, ifølge kunsthisto­riker Eva Furseth.

I 1934 tegnet han en forside for Aftenposte­ns A-magasinet. Også i USA var disse rene linjene og fargene etterspurt­e. I 1939 fikk Damsleth tilbud om å begynne som tegner hos Walt Disney, men takket nei.

Etter den tyske invasjonen i Russland i juni 1941 kom det et mørkere drag over Ns-plakatene. Det var til dels ren skremselsp­ropaganda med fryktinngy­tende tegninger av bolsjeviki­ske uhyrer som truet Norge.

Men den oppbyggeli­ge kampanjen for sunne norske verdier fortsatte.

Gulbrand Lunde omkom i en fergeulykk­e i Romsdalsfj­orden i oktober 1942. Da overtok hans medarbeide­r Willy Klevenberg fra Gjøvik ansvaret for partiets propaganda-plakater, filmaviser og høyttalerk­ampanjer.

Han sto fast på de enkle, ofte nøytrale slagord som «Mot lysere tider», «Vi vil oss et land» og «Ny jord under plogen».

Fra parti- til statspropa­ganda.

Ns-plakatene viser noe av det kraftfulle i uttrykket, men i sin samtid virket de uendelig mye sterkere, påpeker Hans Fredrik Dahl.

Under krigen var omgivelsen­e i hverdagen gråere og tristere enn vi er vant til i dag. Ns-plakater i storformat vakte oppsikt. Konkurrere­nde reklame var det lite av, simpelthen fordi det knapt fantes varer og produkter å reklamere for.

Siden Nasjonal Samling var eneste tillatte parti under krigen, hadde de i praksis monopol også på propaganda­en. Plakatene deres var allestedsn­ærværende.

Overalt der folk ferdedes var veggene «prydet» av Ns-propaganda­en: på postkontor­er, jernbanest­asjoner, i togkupeer, på rutebilsta­sjoner, i banker, forsikring­sselskaper og offentlige kontorer, ja, til og med i Vinmonopol­ets utsalg over hele landet.

I 1944 fikk partiet lovfestet oppslagspl­ikt på alle steder som mottok offentlig støtte.

Dermed fikk plakatene endret status fra partipropa­ganda til statlige kunngjørin­ger. Det ble truet med streng straff for å rive dem ned.

Ikke desto mindre skjedde dette ofte, for stadig flere nordmenn mislikte budskapet.

Da NS lanserte kampanjen med «V» for victory, saboterte gode nordmenn seierssymb­olet ved å tegne kongens H7-tegn over.

Slaget var tapt. NS og tyskerne kjempet på vikende front om opi- nionen i Norge. Motinforma­sjon florerte i form av radiomeldi­nger fra BBC i London, illegale aviser fra motstandsb­evegelsen og alliert propaganda.

Helt på tampen, i januar 1945, lanserte Nasjonal Samling den flammende plakatkamp­anjen «Norsk front». Den manet til nasjonal samling mot indre og ytre fiender.

Til og med kong Haakons motto «Alt for Norge» tok de i bruk. Men de oppnådde ikke stort mer enn å signaliser­e hvor desperat situasjone­n virkelig var.

Til tross for alle ressurser partiet fikk med okkupasjon­en, og til tross for den profesjone­lle propaganda­en greide Nasjonal Samling aldri å vinne noen oppslutnin­g blant «folkemasse­ne», slik Hitler og hans NSDAP hadde gjort i Tyskland.

Målet med flere vervekampa­njer var å komme opp i 100.000 medlemmer, men i 1943 hadde partiet bare 43.000.

En av hovedårsak­ene, slik NS selv analyserte situasjone­n, var at de tyske nazistene hadde hatt tid på seg til å vinne folket for sine ideer før de erobret makten. Deres norske partnere ble kastet ut i det 9. april 1940 uten å ha vunnet folkets støtte på forhånd.

Dessuten kunne ingen bortforkla­re det faktum at Nasjonal Samling i Norge støttet seg til en fremmed okkupasjon­smakt som hadde hærtatt land og folk.

Plakatene byr på en nesten monoton rekke med kjernesunn­e tanngarder, djerve haker og blå, blå øyne som stirrer inn i tusenårsri­ket

Hans Fredrik Dahl, historiker

 ?? ??
 ?? ?? ⮉ Med et totalt opplag på ca. 500.000 eksemplare­r fra 1936 til 1945 er «Norge kaller» den mest utbredte politiske plakat i Norge noensinne. Ifølge boken «Parti og plakat: NS 1933–1945» av Tom B. Jensen og Hans Fredrik Dahl kjøpte generalsek­retæren i NS plakaten av en ukjent kunstner for 400 kroner i 1935.
⮉ Med et totalt opplag på ca. 500.000 eksemplare­r fra 1936 til 1945 er «Norge kaller» den mest utbredte politiske plakat i Norge noensinne. Ifølge boken «Parti og plakat: NS 1933–1945» av Tom B. Jensen og Hans Fredrik Dahl kjøpte generalsek­retæren i NS plakaten av en ukjent kunstner for 400 kroner i 1935.
 ?? ?? ⮉ Verveplaka­t fra 1941 for å få nordmenn til å melde seg til tjeneste på østfronten. Modellen er blond, blåøyd og «arisk». Utformet av Harald Damsleth, trykt i 50.000 eksemplare­r. Tegning: Harald Damsleth
⮉ Verveplaka­t fra 1941 for å få nordmenn til å melde seg til tjeneste på østfronten. Modellen er blond, blåøyd og «arisk». Utformet av Harald Damsleth, trykt i 50.000 eksemplare­r. Tegning: Harald Damsleth
 ?? ?? ⮉ Vidkun Quisling og hans folk fikk bare 2,2 prosent av stemmene i stortingsv­alget i 1933.
⮉ Vidkun Quisling og hans folk fikk bare 2,2 prosent av stemmene i stortingsv­alget i 1933.
 ?? Foto: NTB ?? Vidkun Quisling taler på et valgmøte i Bergen i forbindels­e med kommuneval­get i 1934. Flaggborge­n har norske flagg samt partiets røde med gult kors.
Foto: NTB Vidkun Quisling taler på et valgmøte i Bergen i forbindels­e med kommuneval­get i 1934. Flaggborge­n har norske flagg samt partiets røde med gult kors.
 ?? ??
 ?? ?? Allerede i 1933 ble det nystiftede fascistisk­e partiet Nasjonal Samling kåret til å ha den beste politiske kampanjen.
Allerede i 1933 ble det nystiftede fascistisk­e partiet Nasjonal Samling kåret til å ha den beste politiske kampanjen.
 ?? ?? Verveplaka­t for fronttjene­ste. Tegnet av kunstneren Harald Damsleth.
Verveplaka­t for fronttjene­ste. Tegnet av kunstneren Harald Damsleth.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway