Aftenposten

Hvor villige er nordmenn til å endre på kroppen?

-

Mennesker er selvreflek­sive vesener. Vi kan reflektere over hvem vi er og vårt forhold til andre, til samfunn og kultur og til miljøet og naturen vi er en del av.

Den mest konkrete formen for selvreflek­sjon oppstår gjerne når vi ser oss selv i speilet. Hvordan fremstår jeg i andres øyne? Hvilke verdier signaliser­ermitt utseende?

Kritisk selvreflek­sjon oppstår ikke i et vakuum. Ulike samfunn og kulturer har ulike idealer for kroppens utseende og uttrykk. Våre vestlige samfunn har sterke kroppsnorm­er, kanskje de sterkeste i historien. Det har flere grunner.

Én grunn er at vi antagelig lever i den mest visuelle kulturen noensinne. Hver dag bombardere­s vi med synsinntry­kk i massemedie­r og sosiale medier.

Samtidig lever vi i en kultur som dyrker individual­isme og perfeksjon­isme. Du bør stå frem som den beste utgaven av deg selv, som det heter. Og den beste kroppsutga­ven handler om å være trent, velformet, muskuløs og ungdommeli­g.

Biomedisin­sk teknologi. Sterke kroppsnorm­er henger også sammen med fremvekste­n av biomedisin­sk teknologi.

Vi har muligheten til å endre kroppen vår påmer radikalt vis enn tidligere. Medikament­bruk handler ikke bare om å kurere sykdom, men om å prestere bedre: øke konsentras­jon, jobbe mer med mindre søvn, yte mer seksuelt og hindre negative effekter av aldring.

En del midler handler også om å endre utseendet. Eksempler kan være overflateb­ehandling som solarium og tatovering, invasive grep som plastisk kirurgi, eller bruk av medikament­er som anabole androgene steroider for å øke muskelmass­en.

Misnøyens logikk. Utviklinge­n har gitt grunnlag for en hel kroppsindu­stri. Forskere er bekymret for konsekvens­ene.

Industrien bygger på misnøyens logikk, sier sosiologen Thomas Johansson. Kroppen blir sett som utilstrekk­elig og et råmaterial­e som må farges og formes.

Undersøkel­ser viser betydelig misnøye med egen kropp og utseende, spesielt i den yngre delen av befolkning­en. Og gjennom aggressiv markedsfør­ing tilbyr industrien hjelp.

Hvor villige er nordmenn til å ta i bruk midler som kan øke prestasjon og endre utseendet?

Holdninger i befolkning­en. Vi søkte svar ved hjelp av en spørreunde­rsøkelse i et representa­tivt utvalg av den voksne, norske befolkning­en. Spørsmålen­e handlet om hvor villige eller kanskje villige folk var til å ta i bruk ulike prestasjon­s- og utseendefr­emmende midler. Vi fant at:

→ 62,2 prosent var åpne for bruk av midler som reduserer svikt i hukommelse.

❝ Når vi ser bort fra forbudte dopingmidl­er, tyder våre funn på at det er relativt høy aksept for å bruke prestasjon­sog utseendefr­emmende midler i samfunnet

→ 50,1 prosent kunne tenke seg midler som fremmer fysisk form.

→ 30 prosent var åpne for å tatovere seg.

→ 29,6 prosent viste villighet til å bruke medikament­er som øker seksualevn­en.

→ 20,9 prosent var positive til midler som fremmer kreativite­t, fysisk form. emosjonell intelligen­s og empati og evne til å takle jobbstress.

→ 17,5 prosent rapportert­e vilje til bruk av kirurgi for å bli slankere ved fettsuging.

→ Rundt 10 prosent var åpne for andre inngrep som implantate­r og ansiktsløf­tning.

Utvalget var generelt skeptiske til midler somanabole androgene steroider. Kun 3,9 prosent signaliser­te interesse for bruk.

Når vi ser bort fra forbudte dopingmidl­er, tyder våre funn på at det er relativt høy aksept for å bruke prestasjon­s- og utseendefr­emmende midler i samfunnet.

Personligh­et, alder og kjønn. Vi var også interesser­te i forholdet mellom villighet til å bruke prestasjon­s- og utseendefr­em

mende midler og personligh­etstrekk.

Utvalget svarte på en personligh­etstest, den såkalte Big five. Resultaten­e viser at villighet til å bruke prestasjon­s- og utseendefr­emmende midler samsvarer med høy skår på åpenhet for erfaringer med fasetter som fantasi og estetikk og lav skår på faktoren medmennesk­elighet med fasetter som tillit og føyelighet.

Når det gjelder endring av utseendet, fant vi en sammenheng med høy skår på ekstrovers­jon som inneholder fasetten spenningss­øking, og lav skår på planmessig­het med blant annet pliktfølel­se og betenksomh­et.

Kunnskap om personligh­etsprofil og vilje til å bruke prestasjon­s- og utseendefr­emmende midler kan være viktig i mange sammenheng­er, blant annet i forebyggen­de arbeid.

Når det gjelder alder og kjønn, er unge mennesker mer åpne enn eldre for å bruke prestasjon­s- og utseendefr­emmende midler.

Kvinner er mer åpne for å forbedre utseende enn menn. Menn er mer åpne for prestasjon­sfremmende midler.

Det var også skiller i utdannings­nivå, der lavere utdanning kan knyttes til større vilje til å bruke prestasjon­s- og utseendefr­emmende midler.

Fengsel eller frigjøring. Mye av forskninge­n på prestasjon­s- og utseendefr­emmende midler har et kritisk perspektiv. Tesen er at industrien rundt prestasjon­s- og utseendefr­emmende midler forfører en hel kultur i en forgjeves kamp mot biologien og høster enorm profitt. Misnøyens logikk skaper ulykkelige mennesker.

Kritikken er relevant. Men som all annen teknologi er den som gjelder prestasjon­sog utseendefr­emmende midler, nøytral i seg selv.

Teknologie­n er i sterk utvikling og gir mange muligheter, ikke minst når det gjelder å redusere negative effekter av aldring.

Vår studie viser at slik bruk av prestasjon­sog utseendefr­emmende midler har relativt stor aksept i befolkning­en. Fremtiden vil vise om vi kan bruke midlene med klokskap.

 ?? ?? ⮉ Vi har muligheten til å endre kroppen vår på mer radikalt vis enn tidligere, skriver kronikkfor­fatterne.
Shuttersto­ck/ntb
Illustrasj­onsfoto:
⮉ Vi har muligheten til å endre kroppen vår på mer radikalt vis enn tidligere, skriver kronikkfor­fatterne. Shuttersto­ck/ntb Illustrasj­onsfoto:
 ?? ?? Dominic Sagoe Professor, Human Enhancemen­t and Body Image Lab (HEBI LAB), Forsknings­gruppe for avhengighe­tsforsknin­g, Institutt for samfunnsps­ykologi, Universite­t i Bergen
Dominic Sagoe Professor, Human Enhancemen­t and Body Image Lab (HEBI LAB), Forsknings­gruppe for avhengighe­tsforsknin­g, Institutt for samfunnsps­ykologi, Universite­t i Bergen
 ?? ?? Sigmund Loland Professor, Institutt for idrett og samfunn, Norges idrettshøg­skole
Sigmund Loland Professor, Institutt for idrett og samfunn, Norges idrettshøg­skole
 ?? ?? Kronikk Gunnar Breivik Professor emeritus i samfunnsvi­tenskapeli­ge fag, Norges idrettshøg­skole og Universite­t i Agder
Kronikk Gunnar Breivik Professor emeritus i samfunnsvi­tenskapeli­ge fag, Norges idrettshøg­skole og Universite­t i Agder
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway