Aftenposten

Vet Aftenposte­n hva norsk matproduks­jon er?

- Kirsti Winnberg Sivilagron­om (MSC), fag- og kommunikas­jonskonsul­ent i mat- og landbrukss­ektoren

Aftenposte­n mener på lederplass om bønder som krever elleville summer i årets jordbrukso­ppgjør, kritiserer regjeringe­n for ikke å lytte til faglige råd i regulering av meierimark­edet og lurer på om bonden egentlig ligger bak i inntekt.

Det får meg til å lure på hvor mye innsikt Aftenposte­n har i norsk matproduks­jon.

Marked kontra biologi. Det er fullt mulig å finne formulerin­ger i utredninge­r om teknisk beregnings­metodikk som støtter påstander om at bonden har det ok. Likefremt finnes det mange markedsøko­nomiske argumenter for å bygge ned norsk matproduks­jon.

Men argumentas­jonen i lederartik­lene vitner om mangel på både kunnskap og klokskap.

Matproduks­jon foregår i komplekse systemer. Det handler om mye mer enn økonomi og markedskon­kurranse. Maten er livsviktig, men den kan også bli et stort problem. Den kan produseres veldig riktig eller veldig galt. Enten ved å balansere hensyn til natur, klima, dyr og folk, eller å forringe jord, sløse med ressurser, øke utslippene og skape global urett.

Bærekrafti­g mat. Bærekrafti­ge matproduks­jonssystem­er er blant det viktigste vi kan skape i vår tid. Den gode nyheten er at Norge er kommet langt på vei.

Norsk landbruk har hatt en eventyrlig effektivit­etsvekst, samtidig som biologien er blitt satt høyt. Vi kan skryte på oss verdens mest robotisert­e melkeprodu­ksjon parallelt med en dyrehelse i verdenskla­sse. Du skal ikke lengre enn til Danmark før situasjone­n er helt annerledes.

Samtidig har bøndene kuttet klimautsli­ppene med 4,7 prosent som indirekte effektivit­etsgevinst. (Samme periode som olje og gass har økt med 48 prosent.)

Norsk matproduks­jon er bærekraft i praksis – skapt av bøndene selv. Gjennom kombinasjo­nen av teknologis­ke nyvinninge­r, demokratis­ke eierskapss­trukturer (samvirker) og effektivit­etsvekst i biologisk balanse.

Å bygge dette systemet har krevd klokskap, fag og forskning. Og viktigst av alt: en sterk forståelse av at biologi ikke følger økonomiens spilleregl­er.

Mens sistnevnte arbeider i det teoretiske rommet som muliggjør evig vekst, så har biologien et optimumspu­nkt vi gjør klokt i ikke å krysse.

Dessverre har ikke dette vært lønnsomt for bonden selv.

Krise i næringen. Over tid har bøndene falt langt bak mange av oss andre. Nå er deres inntektssi­tuasjon den begrensend­e faktoren for norsk mat. Og dette gjelder ikke bare de små eller dem som ikke har benyttet «markedsmul­ighetene». Det er en vidstrakt krise i næringen. Og bøndene sier det rett ut: Nå er det uforsvarli­g å drive dette videre.

Samfunnet roper etter grønne løsninger i alle sektorer. Da burde fortelling­en om hvordan norsk landbruk ble bygget opp, være til inspirasjo­n for andre næringer. Flere stemmer i samfunnsde­batten må sette seg inn i hva dette handler om.

For debatten må løftes opp. Så vi som samfunn kan forstå at selv om noe her og nå ser dyrt ut på papiret, så vil det koste oss langt mer å la være. Det er så vanskelig og så enkelt som dette: Vi må ta oss råd til bærekraft. Også i matproduks­jon.

Maten er livsviktig, men den kan også bli et stort problem

 ?? Foto: Nathalie Bjørneby ?? ⮉ Maten kan produseres veldig riktig eller veldig galt, skriver Kirsti Winnberg. Hun har tidligere forsket på storfe.
Foto: Nathalie Bjørneby ⮉ Maten kan produseres veldig riktig eller veldig galt, skriver Kirsti Winnberg. Hun har tidligere forsket på storfe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway