Aftenposten

Skynd deg hit, før resten av byen oppdager det

Har du ikke smakt usbekisk mat før? Fort deg til Gamlebyen om du vil bli glad og skikkelig mett for en billig penge.

- Rodrigo Freitas, foto Siran Øzalp Yildirim restaurant­anmelder

På den andre siden av gaten fra Botsparken er det et stort vindu og en dør.

Gå inn der. Det føles som om du stiger inn i hjemmet til en familie. Ved det ene bordet sitter en tenåring og spiser vannmelon. På veggen viser en flatskjerm en dokumentar om usbekisk mat. I kjøleskape­t venter hjemmebakt­e kaker.

Her er alt laget fra bunnen. Brød, kaker, pasta. Registan er et herlig tilskudd til Oslos mattilbud.

Double landlock-effekten. Som en del av researchen før restaurant­besøket, har jeg hørt på podkasten 198 land med Einar

Tørnquist. I episoden om Usbekistan forteller han at dette er et land som er såkalt double landlocked. Det betyr at det ikke grenser til hav, og at landene det grenser til, heller ikke grenser til hav.

Det har betydning for matkulture­n. Bestiller du sjømat i Usbekistan, bør du være skeptisk, for da har den reist langt, forteller gjest Magnus Devold i podkasten. Nei, i Usbekistan er det kjøtt somgjelder. Det er tydelig når vi leser menyen på Registan.

Uansett. Vi bestiller en kjøttbaser­t forrett og to kjøttbaser­te hovedrette­r. Og kake da, men mer om det senere.

Usbekiske dumplings. Manty er en fellesbete­gnelse på pasta flere steder, blant annet i Tyrkia, Balkan, og flere vest- og sentralasi­atiske land.

Registans versjon serveres i bambusstea­mer. Det er små boller av tynn pasta fylt med møre terninger av storfekjøt­t ogmasse karamellis­ert løk. Det er med andre ord løksmaken som er fremtreden­de.

Tilbehøret, en skål med yoghurt og en skål med chiliflak i olje, balanserer den søte smaken fra løken. Smakene ermilde. Her er det ingenting som slår deg i bakken, men det er kjempegodt.

En rett for brylluper. Heller ikke hovedrette­ne er særlig høylytte med tanke på smak. Men de er perfekt balanserte mellom søtt og salt, mettende og rause.

Jeg har gått for plov. Servitøren forteller at det finnes mange versjoner av plov (risretter) i Usbekistan. De serverer en variant som er typisk for brylluper. Den er med langtidsst­ekt storfekjøt­t, bakte gule og oransje gulrøtter, og rosiner.

Risen er fet og mektig. Ved siden av har jeg fått en enkel salat med tomat, agurk og løk. Den kunne de gjerne gjort noemer ut av. Litt eddik eller sitron og salt hadde gjort mye.

Vennen min har gått for nan kebab. Hjemmebakt brød fylt med kjøtt, agurk og tomat. I tillegg er det en liten dæsj rød saus som vi antar er laget av tomat og kanskje paprika. Det er litt for lite saus og variasjon i grønnsaken­e. Alt de serverer er jo godt, men de kan gjerne peise på med mer av det.

En smak av honning. Det som kanskje er mest iøynefalle­nde i menyen er siden med desserter. Man kan velge mellomfire kaker. Jeg spør om de baker dem selv.

– Det er jeg som baker dem, svarer servitøren og smiler.

Vi går for Registans honningkak­e og napoleonsk­ake.

Napoleonsk­aken har flere lag med kjeksaktig deig, inni er en veldig søt krem laget med kondensert melk. Dette blir nesten litt for søtt, men med littmyntet­e ved siden av, fungerer det godt.

Høydepunkt­et er honningkak­en. Jeg teller ti lag. Dette er en slags bløtkake av typen next level. Kremen er lett og frisk. Sukkerbrød­et er saftig og har en dyp smak av honning. Du smaker at det er nybakt.

Og du vet at du kommer tilbake for mer.

Registan er stedet du kan dumpe innom for en rask middag, eller kose deg med forrett, hovedrett og dessert.

❝ Du vet at du kommer tilbake for mer

 ?? ?? ⮉ Risretter, som kalles plov, er typiske for Usbekistan.
⮉ Risretter, som kalles plov, er typiske for Usbekistan.
 ?? ?? ⮉ Registan er et herlig tilskudd til Oslos mattilbud.
⮉ Registan er et herlig tilskudd til Oslos mattilbud.
 ?? ?? ⮉ Husets honningkak­e var hjemmelage­t og helt fersk.
⮉ Husets honningkak­e var hjemmelage­t og helt fersk.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway