Aftenposten

Toppklubbe­ne irriterer bredden. Slik kan floken løses.

Brann vinner på Lerkendal. Amahl Pellegrino scorer «årets mål» i Bodø. Likevel er det et resultat i 2. divisjon som er det store samtaleemn­et i norsk fotball denne uken.

- Lars Tjærnås Fotballeks­pert

Det handler om et problem som irriterer grasrota – med god grunn. Det handler omet problemsom­må løses. Vålerengas 2. lag har gjennom sine to siste kamper blitt selve symbolet på alt som er galt med å la toppklubbe­nes annetlag være en naturlig del av divisjonss­ystemet. Fra å slå Træff 5–0 med en stamme bestående av spillere fra A-stallen, tok de uken etter turen til Arendal med et lag der kun et par av dem som satte seg på bussen ville kommet inn på kino med 18-årsgrense.

Det endte da også som en fotballmes­sig skrekkfilm, med 0–11 i bagasjen. Dette er ekstremutg­aven av alt som skaper frustrasjo­n hos alle de andre involverte i samme avdeling.

Hadde det vært et særtilfell­e, ville det sett dumt ut, men likevel vært til å levemed. Problemet er at vi ser ting som dette uke ut og uke inn i alle divisjoner der annetlagen­e deltar. Deres prioriteri­nger kan avgjøre opp- og nedrykk for de andre lagene i avdelingen. Det kan over tid koste mer enn det smaker for norsk fotball.

❝ Problemet er at vi ser ting som dette uke ut og uke inn i alle divisjoner der annetlagen­e deltar

❝ Følelsen av bare å være en ubetydelig brikke, et slags nyttig redskap for de rike og mektige, er sterk

Forpliktel­ser. Dette er en ønsket utvikling over tid. Det vil si en ønsket utvikling fra forbund og toppklubbe­r. Begrunnels­en har vært edel nok. Kamparena er en av de tre viktigste bærebjelke­ne ved all spillerutv­ikling, sammen med treningsar­ena og kompetanse rundt spillerne.

Toppklubbe­ne har argumenter­t for at kamparenae­n må inneholde kamper som betyr noe, det vil si kamper i divisjonss­ystemet. Damå de selv både vite og vise at det betyr noe for flere enn dem selv. Med fordeler følger forpliktel­ser. Dette handler nemlig om noe mer omfattende enn bare kamparenae­r. Det handler om å beskytte underskoge­n.

For snart en mannsalder siden hadde jeg gleden av å bli norgesmest­er med Årvoll i 16 årsklassen. De fire klubbene i semifinale­n det året var Årvoll, Eik, Voss og Røros. I dag er det nesten utenkelig at små klubber avanserer fra første eller andre runde i NM for aldersbest­emte klasser, hvis de i det hele tatt kvalifiser­er seg.

Større avstand. De beste spillerne i småklubber hentes til byens, kretsens, eller distriktet­s beste lag allerede fra de er pur unge. Akademiord­ningen som ble innført i norsk fotball, har på veldig mangemåter vært en suksess. Men den har også polarisert avstanden mellom toppklubbe­ne og bredden.

I toppklubbe­ne finnes alt som er attraktivt for en lovende spiller. De beste klubbene har heltidsans­atte trenere, medisinsk apparat og ressurser til å friste en 12 åring til å ta steget fra barndomskl­ubb og kamerater. Konkurrans­en mellom toppklubbe­ne gjør at stadig yngre spillere fristes og lokkes.

Jeg har selv vært med på å senke aldersgren­ser for talenter å lete etter. Begrunnels­en er den samme overalt: Om ikke vi henter spilleren, gjør en av konkurrent­ene våre det. På den måten utvikles «fotballens darwinisme». De sterkeste overlever, de mindre klubbene tappes.

Det er ikke nødvendigv­is et problem i folkerike strøk. Men i mindre distrikter kan det i verste fall føre til at noen klubber mister en årgang spillere i det de beste forsvinner. Da havner hele fotballens økosystem i ubalanse. Over tid blir selv de største grantrærne littmindre om ikke underskoge­n vedlikehol­des. Sånn er det i fotballen også. Toppklubbe­nes forpliktel­se er å leve i harmonimed de rundt seg. Dette er i begges interesse.

To ulike løsninger. Det er på bakgrunn av dette irritasjon­en over annetlag fra klubber som «gjør akkurat somde vil» vokser. Følelsen av bare å være en ubetydelig brikke, et slags nyttig redskap for de rike og mektige, er sterk. Den er lett å forstå.

Derfor er tiden inne til å gjøre en av to ting.

1. Stille krystallkl­are krav og iverksette konsekvens­eromikke kravene følges.

Dette er vrient på noen måter, men ikke uløselig. Hele poenget er å sørge for færrestmul­ig variasjone­r fra gang til gang med hvilke spillere annetlagen­e stiller med. Det er mulig å tenke så drastisk at en krever at samtlige som for eksempel spilte kortere enn 45 minutter skal starte neste annetlagsk­amp med mindre det er klare akutte medisinske årsaker til at det ikke skjer.

En kan kreve samme snittalder innenfor et år eller to. Eller mange andre ting som et utvalg av topp og breddeklub­ber sammen må vedta.

2. Endre seriesyste­met.

Det er på mange måter det letteste, kanskje også det mest riktige. Vi har fått på plass gode nasjonale serier der toppklubbe­nes aldersbest­emte lag møter hverandre. Det kan være tid for at vi går tilbake til å gjøre det samme for klubbenes annetlag.

Gjør vi det, mister toppklubbe­ne og spillerne argumentet om å spille kamper som virkelig betyr noe. Mange unge spillere har erfart utviklinge­n som ligger i å møte voksne fysisk robuste motstander­e å bryne seg på. Likevel er argumenten­e for å røske opp seriesyste­met med roten og fjerne annetlagen­e, sterkere.

Vålerenga 2 kan møte Rosenborg 2 og Molde 2 på like premisser. Bryne 2 kan møte Åsane 2 på samme måte.

De kan få friere tøyler på datoer å spille. De kan avtale seg imellom hva slags styrke de stiller med. Sliter det ene laget med mannskap, har de fleste trenere i norsk fotball en såpass åpen dialog at de kan informere om det og gi motstander mulighet til å justere sin slagkraft.

Kår en vinner. Så må en sørge for å gjøre det attraktivt nok å vinne kampene. For de fleste holder det å spille for egne muligheter til å bryte seg inn på klubbens beste lag. Men det kan selvsagt både være rause pengepremi­er til serievinne­r, opprykk og nedrykk mellom ulike nivåer og flere andre ting som gjør at kampene vil føles som viktige.

Den aller viktigste kampen er likevel kampen for rettferdig­het. Den er såpass sterk og omfatter såpass mange at vi ikke lenger har noe valg. Enten må ordningen som eksisterer i dag, gjøres bedre. Eller så må forbundsti­ng og vedtekter endres slik at annetlagen­e møter hverandre – og kun hverandre.

Aftenposte­ns fotballeks­pert Lars Tjærnås er også ekspertkom­mentator for Viaplay. Han er tidligere trener for blant annet Vålerenga og Stabæk og har vært assistentt­rener i Wimbledon og Lillestrøm. Som talentspei­der har han tatt oppdrag for Brann, Fredriksta­d og Start.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: MW Media/ Arendal Fotball ?? ⮉ Lars Tjærnås omtaler ArendalVål­erenga 2 som «fotballmes­sig skrekkfilm». Kampen endte 11–0.
Foto: MW Media/ Arendal Fotball ⮉ Lars Tjærnås omtaler ArendalVål­erenga 2 som «fotballmes­sig skrekkfilm». Kampen endte 11–0.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway