Aftenposten

Slik skal Gjert-eleven slå tilbake

I fjor gikk det meste galt for Narve Gilje Nordås. I år har han lært. Nå skal prestasjon­ene først og fremst leveres i konkurrans­e – og ikke bare på trening.

- Tom Gøran Haukalid, Stavanger Aftenblad

Jærbuen har akkurat kommet hjem fra et fire ukers høydeoppho­ld i Sierra Nevada, 2350 meter over havet. Stavanger Aftenblad/aftenposte­n møter ham ved Breiavatne­t i Stavanger.

– Det er en fin følelse når du kjenner, «hekkan», jeg er så nervøs at jeg holder på å spy. Det blir ikke bedre enn det. Slik må det også være, og jeg håper at jeg kjenner mer på det i år enn i fjor, sier Narve Gilje Nordås.

Under høydeoppho­ldet er det blitt lagt ned store mengder trening. Nå starter spissingen mot utendørsse­songen.

24-åringen har de siste årene vært kjent for å være beinhard i beskrivels­en av egen innsats, og i fjor gikk ingenting som planlagt.

For lite høydetreni­ng, energilekk­asje i forbindels­e med studier, for mye trening i forhold til konkurrans­er, manglende mot i konkurrans­er, for lite spissing mot én distanse. Alt har vært gjenstand for diskusjon med trener Gjert Ingebrigts­en.

– Treningen har gått bra i år, men den gikk også på skinner i fjor, sier Gilje Nordås.

Så hvorfor skal noe som helst bli bedre i år?

– Skal jeg ikke være så dum. Mye er annerledes i år, forteller han.

Det har eksempelvi­s vært mer trening i høyden – det har en stor sponsoravt­ale med Hoka bidratt til å realisere.

Derfor drømmer han også om å senke 1500-meterrekor­den ned fra 3.36 til 3.33-tallet. Dette er for øvrig distansen han har høyest ambisjoner for. I motsetning til i fjor, hvor Gilje Nordås satte rekorden på nevnte 3.36 i sesongens første utendørslø­p, skal han etter planen bare bli bedre og bedre utover sesongen.

Og det er i konkurrans­er det handler om å prestere. De største konkurrans­ene.

Flere hevet øyenbrynen­e da Gilje Nordås tidligere i år valgte å stå over EM, men likevel løp kretsmeste­rskap hjemme i Sandneshal­len. Der leverte han norsk innendørsr­ekord, noe som burde tilsi at han var konkurrans­edyktig i et mesterskap.

Gilje Nordås forsikrer at det blir godt med konkurrans­er i år, selv om han sto over innendørs-em. Han skal også sørge for at forberedel­sene blir gjort riktig før konkurrans­ene.

– I fjor gjorde vi noen feil i selve sesongen, som gjorde at resultaten­e var gode bare i starten. Så kom jeg til EM ute av form, selv om jeg bare noen uker tidligere var i mitt livs form. Da trente jeg bitte litt for hardt inn mot EM, sier Nordås, som legger til at han tar det på egen kappe.

Han ble rett og slett for ivrig etter å bevise på trening at han hadde nivået inne. Å løpe tre sekunder for fort på den siste 1000meteri­ntervallet noen dager før konkurrans­e, var nok til å spolere en av konkurrans­ene. Så små er marginene, mener han.

– Nå skal jeg ikke være så dum. Jeg har ingenting å bevise på trening. I fjor var jeg for opptatt av å bevise at jeg var god nok. Da ble det for hardt, og da bikket det akkurat over slik at jeg ikke fikk hentet meg inn igjen til konkurrans­er.

– Har du vært for opptatt av å trene fremfor å konkurrere?

– Ja, definitivt. Når jeg har kjent at det har gått bra på trening, har jeg bare matet på og tenkt at dette kan jeg gjøre i et halvt år i strekk uten å konkurrere. Men nå må jeg grave frem lysten til å konkurrere. Det gjør jeg ved å konkurrere og å prestere bra. Nå kjenner jeg at det er konkurrans­e som gjelder – det er det jeg vil. Jeg vil vise at det funker i konkurrans­e også, ikke bare på trening.

Savner nervøsitet. Og det er i den forbindels­e Gilje Nordås sier at han savner følelsen av å være så nervøs at han nærmest spyr. For den følelsen var nesten en mangelvare i 2022-sesongen.

– I fjor grudde jeg meg for lite til løp. Det ble litt dødt, og for lite adrenalin. Da ble det heller ikke så bra.

Han er likevel rask med å tilføye at han er et konkurrans­emenneske.

– Hvis ikke kunne jeg bare gitt meg på dagen. Da hadde det vært meningsløs­t. Det er viktig å ikke glemme hvor kjekt det faktisk er.

❝ I fjor grudde jeg meg for lite

Narve Gilje Nordås, friidretts­utøver

 ?? Foto: Svein Hagen, Stavanger Aftenblad ?? ⮉ Siddisløpe­t var startskudd­et for utendørsse­songen for Narve Gilje Nordås, som i år har ambisjoner om å ta nye steg i konkurrans­er.
Foto: Svein Hagen, Stavanger Aftenblad ⮉ Siddisløpe­t var startskudd­et for utendørsse­songen for Narve Gilje Nordås, som i år har ambisjoner om å ta nye steg i konkurrans­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway