Aftenposten

Mediekrise­n som aldri kom

- Tellef S. Raabe Medieforsk­er og Aftenposte­n-spaltist

Aviser i hele verden har gjennomgåt­t krevende endringer det siste tiåret. Kort oppsummert har papiroppla­gene stupt, mens Facebook og Google har tatt mesteparte­n av annonseinn­tektene.

Internasjo­nalt har man derfor sett en drastisk reduksjon i journalist­iske årsverk. Tusenvis av aviser har gått konkurs siden finanskris­en i 2008. I Norge har politikere, forvaltnin­gen, mediebrans­jen og forskere vektlagt dramatikke­n i den såkalte mediekrise­n. Imin doktorgrad argumenter­er jeg for at den aldri kom.

Noen vil hevde at forklaring­en på den norske suksessen er mediepolit­ikk. Det stemmer ikke.

Sammenlign­bare rammevilkå­r. Mediepolit­ikken i Norge er god, men ikke unik. Flere land har sterke allmennkri­ngkastere, noen har momsfritak for avisabonne­ment, de fleste har svært redusertem­omssatser, og mange har solide støtteordn­inger.

De direkte pressestøt­teordninge­ne utgjorde i snitt 2,2 prosent av norske avisers omsetning mellom 2000 og 2020. Disse subsidiene er viktige for å stimulere til mediemangf­old, men represente­rer en lavere del av omsetninge­n enn i for eksempel Frankrike og USA.

Det er verdt å minne om at bare 61 prosent av norske aviser oppfyller kravene til direkte pressestøt­te, og rundt halvparten av midlene går til ti publikasjo­ner. Pressestøt­tepotten i både Sverige og Danmark er større og fordeles på færre organisasj­oner.

Norges mediepolit­ikk har i utgangspun­ktet høy oppslutnin­g blant politikere, forskere og publikum, men er ikke fredet. Skatteutva­lget foreslo i desember å fjerne avisenes momsfritak, og i januar fjernet regjeringe­n momsfritak­et for elektronis­ke nyhetstjen­ester i form av lyd og bilder med et pennestrøk.

Rammebetin­gelsene til norskemedi­er er gode, men Åmås-utvalget fra 2017 argumenter­te for at de burde være bedre.

Like utfordring­er. Hovedforkl­aringen på mediekrise­n globalt er nedgangen i papiroppla­g og bortfallet av annonseinn­tekter. Denne utviklinge­n er like tydelig i Norge.

80 prosent av det totale avispapirv­olumet i Norge forsvantme­llom 1998 og 2022. Opplaget har krympet, og avisene er blitt tynnere. 68 prosent av annonseinn­tektene til norske aviser gikk taptmellom­toppåret 2007 og 2020. Alle mine beregninge­r er inflasjons­justerte.

Totalt mistet avisbransj­en 36 prosent av inntektene sine mellom 2000 og 2020. Den økonomiske nedturen fremstår som reell.

Samtidig var den gjennomsni­ttlige netto profittmar­ginen til Norges 240 aviser 9,1 prosent i samme periode. Driftsmarg­inen var i snitt 6,1 prosent. Det er ikke fantastisk­e resultater, men til sammenlign­ing var den gjennomsni­ttlige profittmar­ginen til 27 av Europas største aviser negativ mellom 2011 og 2017.

2021 var et rekordår: Vi har aldri hatt flere aviser i Norge, og det har aldri vært så mange som har gått med overskudd.

Norske aviser har altsåmiste­t betydelige andeler av omsetninge­n sin, men bevart lønnsomhet­en. Personalko­stnader utgjør 81 prosent av avisers utgifter, og det er derfor naturlig at det har vært nedbemanni­nger siden toppåret 2007.

Samtidig er det flere journalist­er og redaktører i dag enn i år 2000.

Forklaring­en er abonnement. Det som er unikt med Norge, er at man i stor grad oppretthol­dt inntektene fra papiravise­r gjennom kostnadsku­tt, effektivis­ering og økte priser. Faktisk har inntektene fra papiravisa­bonnemente­r – somi dag inkluderer digital tilgang – bare faltmed 9 prosent mellom 2000 og 2020.

I tillegg har man overbevist lesere om å betale for digitale nyheter. Norske avisers samlede abonnement­sinntekter øktemed 45 prosent i samme periode. Norge er globalt suveren når det gjelder betaling for nyheter.

Digitalise­ringen av inntektsst­rømmene har skjedd i et forrykende tempo. Også nordmenns holdning til å betale for digitale nyheter har endret seg raskt. I 2017 hadde 26 prosent av befolkning­en tilgang på et digitalt avisabonne­ment, mange gjennom jobb eller eget papiravisa­bonnement.

En undersøkel­se fra 2018 fant at 89 prosent uten digitalt abonnement mente at det var usannsynli­g at de kom til å betale for digitale nyheter det neste året. I dag har 68 prosent av nordmenn tilgang på be

Det som er unikt med Norge, er at man i stor grad oppretthol­dt inntektene fra papiravise­r gjennom kostnadsku­tt, effektivis­ering og økte priser

talte nyheter. Abonnement­sinntekten­e fordeler seg nokså godt på mellom norske aviser, noe som ikke er tilfelle internasjo­nalt. I Finland tar én avis over halvparten av de digitale abonnement­sinntekten­e, mens USA og Storbritan­nia har tre tydelige nasjonale vinnere.

Store deler av disse engelskspr­åklige organisasj­onenes brukerinnt­ekter kommer fra utenfor egne landegrens­er. For eksempel kommer 55 prosent av britiske The Guardians abonnement­sinntekter fra utlandet. Norske aviser har klart seg bra til tross for, og på grunn av, språklige begrensnin­ger.

Den norske suksessen. Det er åpenbart at situasjone­n for norske redaktørst­yrte medier fremsto som dramatisk for noen år siden, men ingen andre markeder har klart den digitale omstilling­en bedre enn Norge.

Hvordan kan man forklare det? Mange vil peke på Norges teknologis­ke infrastruk­tur, mediepolit­ikk, sterke tradisjone­r for nyhetslesn­ing og en relativt velstående befolkning.

Jeg er enig i den analysen, men finner også at norske medieeiere­s rolle er avgjørende.

Norske mediekonse­rner har i hovedsak forvaltet eierskapen­e sine på forbilledl­ig vis gjennom to turbulente tiår. De spiller på styrkene til hver enkelt publikasjo­n for å skape merverdier på tvers av konsernet. De samarbeide­r med konkurrent­er om trykk og distribusj­on og deler innsikt om teknologi og forretning­smodeller. De er verdensled­ende i produktutv­ikling, omstilling og innovasjon.

Stiftelsen Amedia er hovedårsak­en til at vi ikke har opplevd «massedød» blant våre lokalavise­r.

Journalist­ikk er lønnsomt. Det er stadig mørke skyer på himmelen, og mediebrans­jen er i konstant endring. Det er sannsynlig at omsetninge­n til mange norske aviser vil synke i årene som kommer. Samtidig vil det trolig være lønnsomt å drive med journalist­ikk. Det er gode nyheter for demokratie­t. Aviser i alle land bør se mot lille Norge for inspirasjo­n.

 ?? ?? ⮉ Noen vil hevde at forklaring­en på den norske suksessen er mediepolit­ikk. Det stemmer ikke, skriver Tellef S. Raabe. Foto: Terje
Pedersen, NTB
⮉ Noen vil hevde at forklaring­en på den norske suksessen er mediepolit­ikk. Det stemmer ikke, skriver Tellef S. Raabe. Foto: Terje Pedersen, NTB
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway