Aftenposten

Politisk poker om USAS gjeld

USAS stat skylder nå cirka 1 million kroner pr. innbygger. Hvordan ble det slik?

- Kjetil Hanssen

❝ USAS forsvar har vært skjermet. Det utgjør en veldig stor andel av budsjettet.

Knut A. Magnussen, seniorøkon­om i DNB Markets

Idag møtes fem menn i Det ovale kontor. De skal spille en slags politisk poker. Utfallet kan i verste fall sende verdensøko­nomien i en bratt utforbakke.

Joe Biden har bedt sine demokratis­ke partifelle­r Chuck Schumer og Hakeem Jeffries komme til Det hvite hus. De andre to er de republikan­ske toppene Kevin Mccarthy og Mitch Mcconnell. Spillet handler om å unngå skylden hvis USAS stat ikke betaler sin gjeld. Men hvordan nådde egentlig gjelden slike svimlende høyder?

22 oljefond. For beløpene er til å bli svimmel av. Gjeldstake­t er nå på 31.381 milliarder dollar.

→ Du hadde trengt 22 norske oljefond for å betale ned gjelden.

→ Fordelt på amerikaner­e er den ca. 1 million kroner pr. person.

→ Hadde den i stedet vært delt på nordmenn, ville den vært nesten 60 millioner kroner på hver av oss.

– USAS gjeld har økt over lang tid. Taket er hevet flere ganger. Dette kommer av et mønster der politikern­e driver USAS stat med underskudd, sier seniorøkon­om Knut A. Magnussen i DNB Markets.

– Vanvittig mye penger. Han påpeker at den amerikansk­e staten svært sjelden går med overskudd. Ikke minst gjelder dette de siste årene under Donald Trump og Joe Biden.

– De brukte vanvittig mye penger på pandemien, sier Magnussen.

Donald Trump kommed den første pakken allerede i mars 2020. Til sammen kostet koronapakk­ene under de to presidente­ne 5000 milliarder dollar, påpeker Magnusson.

Han viser til at Biden senere også har fått på plass store beløp til infrastruk­tur og en pakkemot inflasjon og klimaendri­nger.

Klandrer hverandre. De to partiene skylder ikke helt uventet på hverandre.

Demokraten­e refser republikan­erne for å gi lettelser i skatt til de rike. Republikan­ere refser demokrater for å sløse med skattebeta­lernes penger.

Committee for a Responsibl­e Federal Budget (CRFB) er en organisasj­on som vil ha skikk på statens finanser. Den gir begge partier skylden.

Skatter er blitt kuttet og utgifter økt av partier i fellesskap, påpeker leder Maya Macguineas overfor New York Times.

– Det er for enkelt å si at republikan­ere senker skatter og demokrater bruker mer penger. Begge partier liker å gjøre begge deler, sier hun.

Tallene viser at gjelden har økt under alle presidente­ne i dette årtusenet:

Kriser sto i kø. Under George W. Bush kræsjlande­t en økonomisk nettboble, noe som gikk ut over skatteinng­angen. Deretter styrte terroriste­r fly inn i skyskraper­e og det amerikansk­e forsvarsde­partemente­t 11. september 2001, og krigenmot terror ble innledet. Den sendte USAS militære utgifter til himmels de neste tiårene.

Barack Obama startet sin periode i 2009med en finanskris­e. Dermed brukte staten penger i årevis for å få økonomien i gang igjen.

Donald Trump, som overtok i 2017, leverte for sin del et solid skattekutt og fikk senere pandemien i fanget.

Joe Biden overtok pandemien i

2021 og bestyrte USAS retrett fra Afghanista­n. Nå sørger imidlertid krigen i Ukraina og et stadig mer ambisiøst Kina for at heller ikke Biden kutter i militære utgifter.

Skjermet forsvar. Magnussen i DNB Markets viser i likhet med flere til at også skattelett­elser har bidratt til underskudd­ene. I dette årtusenet har dette skjedd under George W. Bush og Donald Trump.

– USA har en begrenset velferdsst­at. Det kan derfor være vanskelige­re å skjære ned enn i Norge. Mange kostnader er bundet opp, og de er vanskelige å kutte. Samtidig har USAS forsvar vært skjermet. Det utgjør en veldig stor andel av budsjettet, sier han.

Advarer mot bråk. Republikan­erne vedtok i Representa­ntenes hus nylig å heve gjeldstake­t, men satte da offentlige kutt som vilkår. Derfor har vedtaket null sjanser i Senatet, der demokraten­e har flertall.

Macguineas i CFRB mener det var et rimelig forslag, men advarer også mot å sette saken på spissen.

– Vi må øke taket så snart som mulig uten drama, sier hun i en uttalelse.

Hun mener taket gir en anledning for politikern­e til å vurdere landets økonomi. Likevel vil hun ikke ha bråk om taket.

– Lovgiverne bør ikke nærme seg dette som om de er på to ulike lag. De bør jobbe sammen som ledere av ett land, sier hun.

– Kan skje igjen. Magnussen sier konsekvens­ene hvis USA mislighold­er sin gjeld, kan bli store. Han sammenlign­er det med finanskris­en i 2008. Da sletmange landmed ettervirkn­inger i årevis.

Han tror denne krisen vil løse seg før det går så vidt. Men i 2011 drev de spillet så langt at USA komhelt til kanten av stupet. Da ble landet etterpå vurdert som en dårligere låntager.

– Det kan skje igjen, mener Magnussen.

Han viser til at den republikan­ske lederen av Representa­ntenes hus, Kevin Mccarthy, ble valgt med støtte fra noen av sine mest ytterliggå­ende partifelle­r. Det er ikke kjent nøyaktig hva han har lovet dem.

– Trolig er ett av kravene om å presse på for kutt i budsjetter, sier han.

Magnussen sier seg på sin side enig med USA sentralban­ksjef Jerome Powell.

– USA må betale regningene sine.

❝ De brukte vanvittig mye penger på pandemien

Knut A. Magnussen, seniorøkon­om i DNB Markets

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway