Aftenposten

Han skulle rydde opp og være blid. Så kom nachspiele­t.

Lars Petter Solås kan tviholde på sin førsteplas­s på Frp-listen. Men han har svært dårlige kort på hånden.

- Andreas Slettholm Kommentato­r

Toppkandid­at Lars Petter Solås skulle gjøre Oslo Fremskritt­sparti mer spiselig.

Så gikk det fullstendi­g galt et nachspiel på partiets landsmøte.

Akkurat hva som skjedde, er ikke krystallkl­art. Kanskje ikke engang for alle som var der.

Men Solås har åpenbart oppført seg uakseptabe­lt og truende overfor tre journalist­er. Etter eget sigende var han altfor full.

Nå er han blitt en sak i partiets organisasj­onsutvalg. Partileder Sylvi Listhaug «ser svært alvorlig på det som er blitt beskrevet», sier hun til NRK.

Frp kan ikke kaste ham. Vedtektene i partiet åpner helt klart for eksklusjon i en slik sak. Paradokset er at partiet selv ikke kan gjøre noe med sin innleverte liste til bystyret. Det er for sent, ifølge valgloven.

Halmstrået er om Solås selv erklærer at han ikke ønsker å stå på listen. Da vil det være opp til valgstyret i Oslo å godkjenne en slik endring. Leder, ordfører Marianne Borgen, sier at det ikke vil være et problem.

Den regelen er egentlig ment for andre tilfeller. For eksempel folk som blir satt opp på lister mot sin vilje. Det høyreradik­ale partiet Alliansen skrev for eksempel opp både Johan Golden og Carl I. Hagen på sin Oslo-liste i 2019.

Nå kan Solås benytte seg av den muligheten. Dersom han er enig i at det vil skade partiet at han står som toppkandid­at, vel å merke.

Elendig stemning. Solås har vært sett på en som kan redde et mer eller mindre sønderknus­t Oslo Frp. Siden Sylvi Listhaug og resten av partiet gikk ut av byråd i 2011 har det vært bråk og dårlig stemning. Det har vært fravær av både gode kandidater, gode politiske saker og oppslutnin­g.

På et tidspunkt ville deler av Oslo-partiet gjøre Frp til et «patriotisk fyrtårn» og nasjonalko­nservativt parti. Fylkeslede­r Geir Ugland Jacobsen gjorde seg bemerket med påstander om at Donald Trump egentlig vant valget. Han ble til slutt ekskludert.

Alt bråket gikk hånd i hånd med at Fremskritt­spartiet de siste ti årene har vist seg ute av stand til å nå mer enn 5–6 prosent av Oslo-velgerne.

Vil endre Oslo Frp. Solås ville gjøre Frp til et mer konstrukti­vt og samarbeids­villig parti som skulle snakke mer positivt om Oslo. Det har heller ikke skjedd uten kamp. Han ble utfordret av to kandidater på nominasjon­smøtet, men vant til slutt med ganske klar margin. Det kan tyde på at linjen hans etter hvert har fått ganske stor oppslutnin­g.

Og han har vært en mange i partiappar­atet har hatt tro på.

I utgangspun­ktet kan dette gjøre at partiets sentralsty­re i utgangspun­ktet gjerne vil beholde Solås.

Samtidig vil saken forfølge ham hele valgkampen. Kan Frp kan leve med en toppkandid­at med et slikt skandalena­chspiel på samvittigh­eten?

Det blir i realiteten et spørsmål også om hvordan saken vil slå ut blant potensiell­e velgere.

Tradisjone­lt har Frp hatt velgere som tilgir store personlige feiltrinn. Derfor har også partiet kunnet være ganske romslige. Men Listhaugs omtale vitner om at det kan være annerledes denne gangen.

Når noen tyr til vold, kan en grense være overtrådt. Det er også skjerpende at det skjer i partisamme­nheng.

Har dårlige kort på hånden. For Solås selv er saken en tragedie. Han har jobbet målrettet i årevis for å nå toppen på bystyrelis­ten. Det er ingen liten omstilling hvis han nå må gi slipp på den.

For selv om det er Solås selv som må trekke seg, har han svært dårlige kort på hånden.

Adlyder han ikke partiet, er uansett hans politiske karriere i grus.

Det viktigste han oppnår hvis han lar være å trekke seg mot partiets vilje, er å gjøre denne saken enda mer ødeleggend­e for Fremskritt­spartiet.

❝ Lars Petter Solås har vært en mange i partiappar­atet har hatt tro på

 ?? Foto: Ketil Blom Haugstulen ?? ⮉ Lars Petter Solås er i hvert fall inntil videre Fremskritt­spartiets førstekand­idat til Oslo-valget i høst.
Foto: Ketil Blom Haugstulen ⮉ Lars Petter Solås er i hvert fall inntil videre Fremskritt­spartiets førstekand­idat til Oslo-valget i høst.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway