Aftenposten

Kommunen gikk fri etter stupeulykk­e på Sørenga

Legen Henning Hoyer fikk varige mén da han hoppet uti vannet for å redde en livløs person i Sørenga. Nå har retten kommet til at Oslo kommune går fri etter ulykken.

- Torgeir Strandberg

Denne våren stiller Oslo kommune i to rettssaker om badeulykke­r i Oslo. Det skjer etter at kommunen er blitt stevnet av Geir Kåre Nyland og Henning Hoyer.

Sakene er nært beslektet: Begge ble hardt skadet og fikk alvorlige varige skader i badeulykke­r i området Munch brygge og Sørenga.

Nyland skal i retten mot slutten av mai. Dommen i Hoyers sak er klar.

Tre ulykker. Hoyer er lege og ble skadet en sommernatt i juli 2018 da han hoppet uti vannet for å redde en livløs person liggende i sjøen. Personen døde etter å ha stupt og truffet steinbunne­n like under den mørke overflaten. Hoyer selv fikk et komplisert brudd i ankelen og vil ha en varig, redusert bevegelses­evne.

Nyland ble lam etter han tok et soldatstup og traff det hanmener var et rør eller en rørskjøte som ligger forhøyet på bunnen av munningen i Akerselva like utenfor Munchmusee­t.

Det ble etter ulykkene utarbeidet en rapport om bunnforhol­dene i området. Rapporten som ble bestilt av Bymiljøeta­ten, slår fast at det er «betydelig fare for stor skade» ved bading ved Munchmusee­t.

Rapporten, somble utarbeidet av Norges Livredning­sselskap, mener kommunen ikke har skiltet på en god nok måte.

Likt formspråk. Det sentrale spørsmålet i begge saker handler om hvorvidt kommunen kan klandres for skadene deres.

Selve badeanlegg­et ytterst på Sørenga, glir over i en brygge hvis utforming trekkes i retning en dypvannsbr­ygge. Begge steder er det stor badeaktivi­tet. Dette er en del av hovedargum­entasjonen til Nyland og Hoyer. Hele området, fra operaen, via bryggene utenfor Munchmusee­t og Bispevika videre ut hele veien til tuppen av Sørenga, har et helhetlig og felles formspråk, ifølge saksøkerne.

Sjøbadet ytterst på Sørenga og området rundt er Norges mest brukte badeplass. På fine dager passerer opptil 30.000 over broen fra Munchmusee­t.

Enkelte steder her er det grunt vann og livsfarlig å hoppe uti.

Disse områdene var ikke tilstrekke­lig merket, mener de. De mener også at argumentet omat hele området ikke var tiltenkt bading, ikke er godt nok og mener man må ta hensyn til faktisk og ikke tiltenkt bruk. At området er preget av restaurant­er og lokaler med alkoholser­vering, skjerper også kravene til merking, mener saksøkerne.

Kommunen har på sin side anført at området var skiltet med plaketter om at det var grunt vann. På stedet Hoyer ble skadet måtte man i tillegg forsere et gjerde for å komme ut i vannet. Kommuneadv­okaten mener risikoen for ulykker på stedet ikke oversteg dagliglive­ts risiko.

Kalkulert risiko. Retten konkludere­r i saken mot Hoyer om at området hvor han skadet seg og personen døde, ikke var tilrettela­gt for bading. Derfor kan ikke kommunen klandres for ulykkene.

De drøfter også spørsmålet om merking i dommen. Merkingen kunne vært mer synlig eller for eksempel hevet opp fra bakken, men det kan likevel ikke bedømmes som mangelfull eller kritikkver­dig.

Rettenmene­r også at Hoyer tok en kalkulert og bevisst risiko da han forsøkte å redde mannen.

– Hoyers innsats for å redde vedkommend­e var både rosverdig og selvoppofr­ende. Den risiko han utsatte seg for var imidlertid ikke foranledig­et av noen feil eller forsømmels­e fra Oslo kommune sin side.

Retten har fritatt Hoyer for å betale saksomkost­ningene til kommunen.

– Vi har registrert utfallet i saken, og vil lese og vurdere dommen grundig i samråd med Hoyer for å ta stilling til omdommen bør ankes, sier prosessful­lmektige Philip Mirzai Dang i advokatfir­maet Haavind.

 ?? Foto: Torgeir Strandberg (arkivbilde) ?? ⮉ Henning Hoyer fikk et komplisert brudd i ankelen under en redningsak­sjon på Sørenga. Han tapte i retten mot kommunen.
Foto: Torgeir Strandberg (arkivbilde) ⮉ Henning Hoyer fikk et komplisert brudd i ankelen under en redningsak­sjon på Sørenga. Han tapte i retten mot kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway