Aftenposten

Okonomer spar hoyere lonnsvekst enn avtalt

Økonomene i Norges to størsterst­e banker tror lønnsvekst­en blir høyere enn den avtalte rammen mellom LO og NHO. Det kan bidra til å presse boligrente­n over 5 prosent.

- Sigurd Bjørnestad

Meglerhuse­ne i Norges to største banker spår begge at lønnsvekst­en i år blir godt over det Norges Bank la til grunn i mars. DNB Markets tror den blir 5,5 prosent. Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets tror den fort kan ende på oversiden av dette. I så fall blir dette den høyeste lønnsvekst­en siden 2008.

I sin prognose for styringsre­nten fra mars la Norges Bank til grunn en vekst i gjennomsni­ttlig årslønn på 5,1 prosent i år. Sentralban­ken kommer med ny renteplan og nytt lønnsansla­g 22. juni.

Torsdag satte sentralban­ksjef Ida Wolden Bache opp styringsre­nten. Hun sa at lønnsvekst­en ser ut til å bli «litt høyere» enn det Norges Bank la til grunn i mars. Hun sa også at høyere lønnsvekst «isolert sett» betyr høyere prisvekst.

Får det ikke til å gå i hop. Seniorøkon­omkyrre Aamdal i DNB Markets har lagt alle tallene fra industrien­s lønnsoppgj­ør på bordet.

De lokale tilleggene er den ukjente faktoren i industrien­s oppgjør. Særlig ukjent er lokale tillegg for de såkalte «industrifu­nksjonæren­e», for eksempel de mange sivilingen­iørene. De har bare lokale forhandlin­ger, og det samlede resultatet av disse blir ikke kjent før neste år.

For arbeiderne har LO og NHO gitt et anslag på lokale tillegg. Gitt alle de kjente tallene har Aamdal anslått rommet for lokale tillegg til funksjonær­ene. Forutsetni­ngen er at også de skal holde seg innenfor rammen på 5,2 prosent.

Han får ikke dette til å gå i hop. Hvis industrien samlet skal holde rammen, må noen gi etter i de lokal tilleggene. – Da må funksjonær­ene få lavere lokale tillegg enn i fjor. Alternativ­t må arbeidere få lavere lokale tillegg enn 1,7 prosent, som ble avtalt i det sentrale oppgjøret, sier han.

Hvis lavere lokale tillegg til arbeiderne skal ta støyten, vil de i så fall bli lavere i år enn i fjor.

Tror rammen gir etter. Aamdal venter ikke at noe av dette kommer til å skje. – Lønnsomhet­en i industrien var god i fjor, og den har holdt seg godt oppe inn i 2023. Derfor er det lite sannsynlig at de lokale tilleggene blir lavere enn i fjor, sier han.

DNB Markets tror heller at industrien­s ramme på 5,2 prosent lønnsvekst sprekker. Også regnet for hele økonomien spår DNB Markets en lønnsvekst som er høyere.

– Industrien ender opp med lønnsvekst over rammen. Kommunesek­toren har en ramme på 5,4 prosent. Vi tror også andre områder vil komme over industrien­s ramme. Vi tar høyde for at det er bra driv i den lokale lønnsfasts­ettelsen, og at den samlede lønnsvekst­en i økonomien blir 5,5 prosent, sier Aamdal.

Høyt press gir høy lønnsvekst.

Kjetil Olsen i Nordea Markets har også oppjustert sitt anslag for lønnsvekst­en i år. Han tror den blir i overkant av 5,5 prosent.

– Erfaringen tilsier at når det er stor mangel på arbeidskra­ft, ledigheten er lav og lønnsomhet­en i store deler av næringsliv­et er god, så ender den samlede lønnsvekst­en høyere enn de fremforhan­dlede rammene i oppgjørene, sier han. Olsen mener alle disse forutsetni­ngene er oppfylt.

– Denne lønnsvekst­en bidrar til at prisvekste­n blir høyere enn det Norges Bank venter. Med den kraftige svekkelsen av kronen i tillegg venter vi at styringsre­nten kommer opp i 4 prosent i høst, sier han. Dette er to ekstra renteøknin­ger i forhold til det Norges Bank spådde i mars.

DNB Markets venter samme topp for styringsre­nten. Hvis styringsre­nten blir 4 prosent, blir lånerenten ute i bankene trolig over 5 prosent.

Sjeføkonom­harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets tar ikke like hardt i som sine to kolleger. Etter at store deler av lønnsoppgj­øret er gjennomfør­t, har han oppjustert sitt anslag for årets lønnsvekst fra 5 prosent til 5,3 prosent.

 ?? Foto: Terje Pedersen, NTB ?? ⮉ I oppgjøret mellom LO ogg NHO gikk Lo-leder Peggy Hhessen Følsvik og Nho-sjef Ole Erik Almlid fra hverandre i fire dager med streik. Så ble de enige.
Foto: Terje Pedersen, NTB ⮉ I oppgjøret mellom LO ogg NHO gikk Lo-leder Peggy Hhessen Følsvik og Nho-sjef Ole Erik Almlid fra hverandre i fire dager med streik. Så ble de enige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway