Aftenposten

Panikk og kaos idet russerne evakuerer sivile ved Europas største atomanlegg

En ukrainsk motoffensi­v nærmer seg. – Det er et svært definerend­e øyeblikk Europa står overfor, sier etterretni­ngsekspert.

- Adriane Lilleskare Lunde

Russland evakuerer 18 bosetninge­r i nærheten av Zaporizjzj­a-anlegget. Det er Europas største atomkraftv­erk. I over ett år har det vært okkupert av russiske soldater. Nå tømmes det for sivile.

Resultatet er timelange køer, bensinmang­el, kaos og panikk når folk forlater området i sørøst.

Eksperter har lenge fryktet en ulykke ved atomkraftv­erket. Sjefen for Det internasjo­nale atomenergi­byrået (IAEA), Rafael Grossi, kaller situasjone­n uforutsigb­ar og potensielt farlig.

«Ekstremt urolig». Selv om reaktorene er skrudd av, inneholder de fortsatt store mengder radioaktiv­t materiale. For driftspers­onell på anlegget og familiene deres oppleves situasjone­n anspent og stressende. Ifølge BBC er det stadig skyting og trefninger i nærheten.

Selv er Grossi «ekstremt urolig». Han mener evakuering­en tyder på at det nærmer seg nye kamper mellom Russland og Ukraina.

Også Tom Røseth, hovedlærer i etterretni­ng ved Forsvarets høgskole, ser dette som ett av flere tegn på at den ventede offensiven nærmer seg.

– De vil spare en del sivile og tar dem til kysten. Målet er å få dem unna det som antas å bli frontlinje­n.

En dreining av situasjone­n. Ukraina har lenge mottatt store mengder våpen og ammunisjon fra vestlige land. De har trent opp personell over tid og fått på plass stridsvogn­er.

Nå tyder ting på at den innledende fasen av våroffensi­ven er i gang, mener Røseth: En nasjonalfo­rfatter skades i bilbombe i Russland, tog sporer av, og oljelagre står i brann inne i landet. Samtidig er det intern krangling blant russiske ledere. Det er stadige angrep mot logistikk-linjer på Krym og i de okkuperte områdene.

I sør er også bakken blitt tørrere, noe som er viktig for at pansrede kjøretøy kan bevege seg fritt.

Alt dette tyder på en dreining av situasjone­n, sier Røseth.

– Det store spørsmålet er om ukrainerne er klare.

«Betydelig slagkraft». Ifølge Natos generalsek­retær Jens Stoltenber­g har allierte så langt gitt 1550 pansrede kjøretøyer og 230 stridsvogn­er til Ukraina.

«En betydelig slagkraft», mener Røseth.

Ukraina har dessuten klart å bygge opp dette samtidig som de har holdt russerne bak en frontlinje som har vært statisk siden i fjor høst.

Det er imponerend­e, mener han.

– Og til forskjell fra russerne som stort sett har mislykkes i alle

❝ Det store spørsmålet er om ukrainerne er klare Tom Røseth, hovedlærer i etterretni­ng ved Forsvarets høgskole

sine offensiver siden i fjor sommer.

Bygger skyttergra­ver. Nå venter alle på den store ukrainske motoffensi­ven. Men ingen vet når den vil skje. Eller hvor. Overraskel­sesmomente­t er sentralt, sier Røseth.

– Det viktigste er at ukrainerne ikke fristes til å handle for fort, men at de virkelig er klare når de går i gang.

Også Tsjekkias president har advart mot en forhastet motoffensi­v.

For jo lenger de venter, desto bedre trening får de. Noe som trengs for å føre store pansrede avdelinger hurtig og i samspill med andre enheter, sier Røseth.

Men tiden kommer også russerne til gode. Den har de brukt på å grave seg ned.

– Alle styrker er flyttet fra militærbas­er og ut i terrenget. De bygger skyttergra­ver, dragetenne­r og befester posisjoner langs flere lag.

Voldsom motivasjon. Skulle kampene tilta nær Zaporizjzj­a, er bekymringe­n stor fordi man ikke vet hvordan russerne vil trekke seg ut.

– Vi vet ikke om de vil unngå kamphandli­nger ved anlegget, eller om de velger å være destruktiv­e, sier Røseth.

Han understrek­er den kommende offensiven­s betydning.

– Klarerer ukrainerne å ta territoriu­m, vil det gi voldsom motivasjon. Også for alle land som støtter dem.

President Volodymyr Zelenskyj trekker selv frem betydninge­n av tidlig suksess i et intervju med The Washington Post. Skulle de feile, blir kampene tyngre og oppslutnin­gen skjørere.

Et slag er aldri det som vinner en krig, sier Røseth.

– Men jeg vil likevel si at dette er ekstremt viktig for Ukraina og hvordan landet skal se ut etterpå. Det er et svært definerend­e øyeblikk Europa står overfor.

 ?? Foto: AP/NTB ?? ⮉ En russisk soldat holder vakt ved Zaporizjzj­aanlegget. Dette bildet er tatt 1. mai. Nå evakueres sivile fra omkringlig­gende områder.
Foto: AP/NTB ⮉ En russisk soldat holder vakt ved Zaporizjzj­aanlegget. Dette bildet er tatt 1. mai. Nå evakueres sivile fra omkringlig­gende områder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway