Aftenposten

Vil ha mer politi ut i Oslos gater

– Vi må mer ut. Det blir viktig for meg å legge til rette for, sier Oslos nye politimest­er.

- Harald Stolt-nielsen og Øyvind Tveter (foto)

Ida Melbo Øystese er fornøyd med sin første dag som politimest­er. – Jeg har ikke kommet helt på plass, men jeg er blitt tatt veldig godt imot, sier Ida Melbo Øystese.

Selv om hun formelt startet som politimest­er i Oslo 1. mai, så var fredag hennes andre dag på kontoret. Hun er ikke helt ferdig med å flytte inn i kontoret i 7. etasje på Politihuse­t på Grønland. Men et par bilder har hun rukket å henge opp.

«The Force Is With Me», står det på det ene bildet. Hun fikk det av en kollega i Bergen, hvor hun var visepoliti­mester. Bildet er blitt et symbol på arbeidet politiet la ned i overgrepse­tterforskn­ingen som fikk navnet «Dark Room».

– Det gir meg drivkraft og motivasjon.

Ida Melbo Øystese. Oslos nye politimest­er. Hun har tidligere vært politimest­er i Øst politidist­rikt, visepoliti­mester i Øst og Vest politidist­rikt og politidire­ktørens personlige rådgiver.

Et mer synlig politi. Nå tar hun fatt på oppgaven med å lede Norges største politidist­rikt med 3500 ansatte. Et lite hopp opp fra nabodistri­ktet Øst, selv om de også der har fått føle på flere av de samme utfordring­ene Oslo står i, påpeker hun.

55-åringen fra Odda har et klart mål for politiet i hovedstade­n.

– Vi må mer ut. Det blir viktig for meg å legge til rette for.

– Bryte ned barrierene. Gratulasjo­nene kommer i fleng mens vi går ut av Politihuse­t. Naturlig nok har hun ikke møtt alle de ansatte i politidist­riktet ennå. Det er mye som skjer, sier hun mens hun går opp til Enerhaugen, like bak politihuse­t. Snart er det statsbesøk. Uken etter er det 17. mai.

Utenfor de høye gjerdene skinner solen. Det er ute av patruljebi­lene og blant folk hun vil at politiet skal være. Hun har troen på et mer synlig politi, som snakker mer med innbyggern­e. Det er tross alt de politiet er her for.

– Dagens ungdom er ikke så glad i å ringe og møte opp på et kontor. Skal vi være et politi som sikrer deres interesser, må vi ut og prate med dem.

Hun ønsker seg også et politi som er mer til stede digitalt.

Selv om innbyggern­e i Oslo har høy tillit til politiet sitt, har det gått ned de siste årene. I byen pågår det derfor et pilotprosj­ekt, der politiet, kommunen og flere andre samarbeide­r. Det prøves også ut å gi ut kvittering­er til personer som blir stoppet og kontroller­t av politiet i deler av Oslo.

– I enkelte områder har ungdommer følt seg overkontro­llert av politiet. Kan mer politi i disse områdene føre til at de føler seg enda mer mistenkeli­ggjort?

– Vi har så mange politifolk i Oslo som er gode rollemodel­ler og kan gi gode råd og skape trygghet. Det er den veien vi må gå, svarer hun og legger til:

– At det er en risiko for at det kan bli feiloppfat­tet, det må vi bare akseptere. Så er det vår oppgave å bryte ned barrierene og være der for folk.

Realistisk­e forventnin­ger. I januar ble det kjent at det skal komme ni nye politisted­er i Norge. To av disse er i Oslo, henholdsvi­s på Tøyen og Mortensrud.

– Vi må se nærmere på hva som gjør at vi kanskje ikke er så mye ute blant folk i dag, og hva vi må gjøre for å være mer ute. Da er nabolagspo­liti et veldig godt tiltak, sier den ferske politimest­eren.

Begge områdene har flere ganger havnet i medienes søkelys som følge av ungdoms- og gjengkrimi­nalitet. Øystese håper politiet og andre kan bli bedre til å forstå ungdommene og slik hindre at de blir rekruttert inn til kriminelle nettverk.

Hun håper også at politiet i større grad kan dele sin kunnskap med innbyggern­e.

– Det er en viktig oppgave for oss å dele av vår kunnskap om trender, nye trusler og sårbarhete­r. Slik at folk kan ta kloke valg, sier hun og legger til:

– Men folk må ha realistisk­e forventnin­ger til hva vi faktisk kan løse. Vi kan ikke forby alt vi ikke liker, og vi kan ikke beskytte alle mennesker til enhver tid.

❝ Det vår oppgave å bryte ned barrierene og være der for folk Ida Melbo Øystese, politimest­er i Oslo

 ?? ?? ⮉ I forrige uke hadde politimest­er Ida Melbo Øystese sin første arbeidsdag på Politihuse­t på Grønland. Under hennes ledelse skal politiet i hovedstade­n mer ut og møte folk.
⮉ I forrige uke hadde politimest­er Ida Melbo Øystese sin første arbeidsdag på Politihuse­t på Grønland. Under hennes ledelse skal politiet i hovedstade­n mer ut og møte folk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway