Aftenposten

Da Norge bombet og meglet på én gang

Mens Libyas stridende parter satt i hemmelige fredsforha­ndlinger i Oslo, falt norske bomber over Muammar al-gadafis residens.

- Halvor Hegtun

«Det der vi prøvde på i Libya, var jo noe som burde ha gått. Det kan du kanskje fortelle ungene en gang.»

Det var diplomaten og fredsmegle­ren Tomas Stangeland som sa det, noen dager før han døde av kreft som 43-åring i 2014.

Nå har vennen og kollegaen han sa det til, Henrik Thune, fortalt historien i en ny bok: «Strengt fortrolig. Norges forsøk på å stanse krigen i Libya.» Den gir et sjeldent innblikk i norsk diplomati og i Utenriksde­partemente­ts lille «Ff-seksjon» – avdelingen for Norges freds- og forsonings­politikk.

Halvt fiende, halvt terapeut. Norge har drevet fredsmegli­ng i land som Guatemala, Colombia, Sri Lanka, Myanmar, Sør-sudan, Nepal, Venezuela. For ikke å snakke om Oslo-avtalen, det ambisiøse og mislykkede forsøket på å skape fred mellomisra­el og palestiner­ne. Meglingen om Libya er en lite kjent historie, og dessuten en sombryter helt med lærdomnumm­er en for alle som driver med fredsarbei­d:

Den som skal drive med fredsmegli­ng, må ha partenes tillit og ikke selv være aktiv part i konflikten. Men under borgerkrig­en i Libya drev Nato-landet Norge med bombing og megling på en og samme tid. Det er noen absurde scener i Henrik Thunes bok, som denne fra 29. april 2011 i Oslo:

«Her satt vi, altså, et par nordmenn. I et soverom. Vegg i vegg med Gadafi-familiens utsending. I det ene øyeblikket bombet Norge dem, i det neste opererte vi som en slags terapeut, mellom fiender.»

Muammar al-gadafi, den eksentrisk­e presidente­n som hadde styrt Libyamed jernhånd i 42 år, var i ferdmed åmiste grepet under «den arabiske våren» som feide over Midtøsten. Det komtil folkelige opprør mot fæle regimer i land etter land.

I Libya hadde opprørerne i landets nest største by Benghazi fått FN og Nato på sin side i konflikten. Angsten var stor for at Gadafi-regimet ville gå hardhendt til verks og skape humanitær katastrofe i Benghazi. FNS sikkerhets­råd åpnet 17. mars for at «alle virkemidle­r» kunne tas i bruk for å hindre det.

På tur med F 16 fra Kreta. Bare fire dager senere var seks norske F 16-fly på plass i den amerikansk­e Souda Bay-basen på Kreta. Forsvarsmi­nister Grete Faremo (Ap) ivret for at Norge skulle bidra, skrev daværende statsminis­ter og nåværende Nato-sjef Jens Stoltenber­g i erindrings­boken sin. Utenriksmi­nister Jonas Gahr Støre «var mer nølende», i likhet med flere av Støres folk i UD.

Norske jagerflyve­re slapp 588 bomber over Libya i 2011. Saken ville nok ha fått et heftigere etterspill hvis Norge ikke var blitt rammet av terroren på Utøya og i Regjerings­kvartalet den sommeren.

Rett nok hadde samtlige partier på Stortinget stilt seg bak aksjonen. Men saksbehand­lingen var av det raske og lite betryggend­e slaget. Partileder­e ga sin tilslutnin­g på telefon. Hvilke konkrete mål pilotene skulle bombe, var heller ikke åpenbart.

Samlet var den Nato-ledede aksjonen lite vellykket. Gadafi ble drept, men uten at et styringsdy­ktig regime kom på plass i stedet. Libya sank ned i kaos og lovløshet og har vært der siden.

Gaddafi-barna på glid. Kanskje var det naivt å tro at Norge kunne forandret noe som helst på denne historien. Og starten på engasjemen­tet var av det merkelig tilfeldige slaget. Henrik Hovland, journalist, forfatter og «frilanskon­sulent» for UD, hadde via en kontakt i Midtøsten fått nyss om at Gadafis datter og sønn ville

❝ Saken ville nok ha fått et heftigere etterspill hvis Norge ikke var blitt rammet av terroren på Utøya og i Regjerings­kvartalet den sommeren.

forhandle. De ville ikke se sin far lide samme skjebne som Saddam Hussein, diktatoren som ble tatt av dage i Irak etter den internasjo­nale intervensj­onen i 2003.

I noen måneder pågikk det norske Libya-diplomatie­t, under ledelse av Støre og den drevne ekspedisjo­nssjefen Geir O. Pedersen. Henrik Thune skildrer noen sterke øyeblikk i prosessen. Han satt selv ansikt til ansiktmed diktatorsø­nn Saif Gadafi i Tripoli da FN gjorde sitt vedtak og det var klart at Libya ville bli bombet.

Delegasjon­er fra Tripoli og Benghazi møttes senere i Oslo, begge med vilje til å bevege seg, ifølge Thune. De drøftet opplegg for en overgangsr­egjering og forberedel­ser til et valg.

Gadafi var nøtten. Den store nøtten var hva som skulle skje med Libyas sterkemann, Muammar al-gadafi. Nordmennen­e skisserte en løselig plan om at han skulle forlate det offentlige liv og ta opphold på et sikkert sted utenfor Tripoli.

Støre orienterte og sonderte med sine kolleger, blant annet USAS utenriksmi­nister Hillary Clinton. Ingen får noen gang vite om det var realisme i dette. Ingen får vite om Gadafi senior hadde vært i stand til å fire på noe som helst, langt mindre slå seg ned i stillhet et sted på landet. Amerikaner­ne satte til slutt bom for hele fremstøtet. «Gadafis tid var ute», fikk de norske diplomaten­e veldig klar beskjed om.

«Det burde ha gått», sa Tomas Stangeland, og det burde det jo. For det står dårlig til – ikke bare med Libya, men med freds- og forsonings­tanken også andre steder i dagens verden.

 ?? Foto: Hazem Ahmed, Reuters/ntb ?? ⮉ Livet går sin gang i hovedstade­n Tripoli. Men politisk er Libya et land helt på felgen.
Foto: Hazem Ahmed, Reuters/ntb ⮉ Livet går sin gang i hovedstade­n Tripoli. Men politisk er Libya et land helt på felgen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway