Aftenposten

Havtempera­turene har slått alle rekorder. Det bekymrer.

Flere forskere er redd for livet i havet etter at det er blitt registrert rekordhøy varme i havene denne våren.

- Wasim Riaz

Den gjennomsni­ttlige havoverfla­tetemperat­uren rundt om i verden har økt siden begynnelse­n av mars. Flere internasjo­nale medier skriver om den rekordhøye temperatur­økningen. Ifølge CNN er det snakk om nesten 0,2 grad høyere enn den forrige rekorden fra 2016. Selv om dette er et foreløpig tall og ikke virker så mye, trengs det enorme mengder med energi for å få til dette.

Den gjennomsni­ttlige overflatet­emperature­n på verdenshav­ene ble målt til 21,1 grader.

– Det er bemerkelse­sverdig, sier Gregory C. Johnson til CNN.

Han er oseanograf ved National Oceanic and Atmospheri­c Administra­tion, som beregner havoverfla­tetemperat­uren ved hjelp av et nettverk av skip, bøyer og satellitte­r.

Store konsekvens­er. Temperatur­ene har falt siden toppen i april, noe som er naturlig om våren. Likevel er den fremdeles høyere enn det som noen gang har vært registrert på denne tiden av året.

Hva som ligger bak denne raske økningen er ikke helt klart ennå. Ifølge Johnson har temperatur­ene bare skutt i været uten at man helt har klart å finne ut årsaken.

Ifølge CNN er noen forskere bekymret for at omfanget av disse nye rekordene kan markere starten på en alarmerend­e trend. Andre sier at rekordtemp­eraturer som disse alltid er bekymrings­fulle, men er ikke uventet gitt den menneskesk­apte klimakrise­n.

Forskerne er enige om at konsekvens­ene sannsynlig­vis vil bli betydelige.

«Varmere hav bleker koraller, dreper marint liv, øker havnivåsti­gningen og gjør havet mindre effektivt til å absorbere forurensni­ng som oppvarmer planeten. Jo varmere havene blir, jo mer vil planeten varmes opp», skriver CNN.

Varmere vann er også mindre effektive til å absorbere karbon, noe som betyr at mer er igjen i atmosfæren, noe som igjen brenner mer global oppvarming. Dette vil også påvirke livet i havet.

El Niños tilbakekom­st. En viktig faktor som antas å være en mulig årsak til temperatur­økningen, er en nærliggend­e og potensielt sterk «El Niño».

Ifølge Store Norske leksikon er El Niño en tilstand med uvanlig høy overflatet­emperatur i det sentrale og østlige Stillehave­t nær ekvator. Den skjer statistisk hvert syvende år, og har normalt en varighet på ett til to år. En El Niñoepisod­e påvirker været over mye av Jorden. Den gir utslag på den globale middeltemp­eraturen.

Den siste store El Niño drev planeten til rekordvarm­e i 2016, skriver The Washington Post. Verdens meteorolog­iorganisas­jon sa onsdag at det er omtrent 80 prosent sannsynlig­het for at El Niño vil utvikle seg mellom juli og september. Men noe av det som har forundret forskerne, er at temperatur­ene har steget så mye før den i det hele tatt har kommet.

«Sterke El Niños kan også utløse økologiske katastrofe­r og dødelige værekstrem­er: tørke og brannfelle­r som forårsaker tap av regnskog, havoppvarm­ing som dreper liv i vannet og bleker koraller, raskt tap av polaris og en økning i overføring av sykdommer som pesten», skriver avisen.

Som en buffersone. Overflatet­emperature­r

❝ Havet skjermer oss fra de fulle konsekvens­ene av klimakrise­n Sarah Purkey, assisteren­de professor ved Scripps Institutio­n of Oceanograp­hy

forteller en historie om hva som skjer med verdenshav­ene.

– Men for å forstå hvor verden er på vei på lang sikt, er det viktig å også se på de dypere havtempera­turene, sier Sarah Purkey til CNN.

Hun er assisteren­de professor ved Scripps Institutio­n of Oceanograp­hy.

Varmen i havet har ifølge Purkey hatt en jevn, noen ganger akselerere­nde, økning. Dette på grunn av menneskesk­apt global oppvarming.

Havene absorberer rundt 90 prosent av overskudds­varmen verden produserer, samt rundt 25 prosent av karbonforu­rensningen. I 2022 var havet det varmeste som er registrert for fjerde år på rad.

Uansett årsak bak økningen i havvarmen, er virkningen­e potensielt katastrofa­le hvis temperatur­ene fortsetter å stige.

– Havet skjermer oss fra de fulle konsekvens­ene av klimakrise­n. Vi bør takke havet for å ta opp det meste av det vi har gjort med klimasyste­met, ellers ville vi se effekter som virkelig er 100 ganger det vi ser akkurat nå, sier Purkey.

 ?? Foto: Ocean Census, AP / NTB ?? ⮉ Livet i havet er truet av de høye temperatur­ene i vannet. Dette bildet fra havet utenfor Maldivene ble tatt i fjor høst.
Foto: Ocean Census, AP / NTB ⮉ Livet i havet er truet av de høye temperatur­ene i vannet. Dette bildet fra havet utenfor Maldivene ble tatt i fjor høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway