Aftenposten

Cruiseskip må justere kursen, ruter i Norge kan bli endret

Særnorske krav kan endre rederienes norgescrui­se. En cruisedire­ktør kommer med et lite hjertesukk om kritikken bransjen møter.

- Arnfinn Mauren

Det er et misforhold mellom hvordan cruiseindu­strien oppfattes og hvordan virkelighe­ten er, mener Linden Coppell.

Hun er bærekrafts­direktør i MSC Cruises, verdens tredje største cruiserede­ri. Denne uken har hun vært i Oslo for å møte norske samarbeids­partnere.

Norge er et viktig marked for cruiserede­riene. Utviklinge­n har gått i retning av flere og større skip til landet, samtidig som sesongen er blitt utvidet. Men nå står bransjen foran nye regler som kan endre rederienes norgescrui­se:

Krav til utslippsfr­ie seilaser inn til verdensarv­fjordene på Vestlandet (Geirangerf­jorden og Nærøyfjord­en).

Mulige krav til norske lønns- og arbeidsfor­hold om bord på skip der minst halvparten av seilasen foregår i norske farvann.

Begynner å komme i tidsnød.

Geirangerf­jorden pryder ofte «salgsplaka­ten» til cruiserede­riene. Hvordan de endelige reglene blir fra 1. januar 2026, er fortsatt uklart. Det betyr at rederiene begynner å få dårlig tid.

– Dette kommer til å bli en utfordring, erkjenner Coppell.

Det er ikke bare å kutte ut disse fjordene. Reiseruten­e legges opp to-tre år i forveien.

– Verdensarv­fjordene er en juvel. Gjestene våre viser en økende interesse for å komme til disse fjordene, så vi må prøve å tilfredsst­ille dette behovet, sier hun.

Men Coppell varsler at regelverke­t kommer til å få konsekvens­er for rederiets norgescrui­se.

– Det kommer til å bli vanskelig for oss å oppretthol­de de reiseruten­e som vi har og har planlagt for denne regionen.

Lønns- og arbeidsbet­ingelser.

Sjøfartsdi­rektoratet har foreslått en overgangso­rdning for verdensarv­fjordene, hvor bruk av biogass blir tillatt under gitte betingelse­r.

Noen endelig avgjørelse om dette er ikke tatt.

Bruk av biogass vil by på særlig tekniske problemer for nye cruiseskip bygget for flytende naturgass (LNG). For eldre skip er det annerledes.

– Vi må finne leverandør­er, og vi må sørge for at vi tilfredsst­iller kravene for biogass. I tillegg håper vi at det kan bli mulig å bruke andre former for biodrivsto­ff, som gjør det mulig å benytte eksisteren­de skip.

– Hva med det foreslåtte kravet om norske lønns- og arbeidsfor­hold?

– Vi vil påse at vi tilfredsst­iller de krav som måtte komme.

– Betyr det at dere vil gi mannskapet norske lønnsbetin­gelser eller legge opp cruise slik at skipene ikke er i norsk farvann mer enn 50 prosent av tiden?

– Det er ikke kommet noen endelige retningsli­njer på dette, så derfor kan vi ikke gi noe klart svart på det nå.

Tar til motmæle. Coppell represente­rer en bransje som har gått fra å frakte de mest ettertrakt­ede turistene til å møte motstand både fra lokalmiljø­er og myndighete­r. Skipene ruver, og det er mange turister som settes på land på ett sted.

– Vi er blitt veldig synlige. Det er nok en av årsakene til at vi er blitt en skyteskive.

Men Coppell hevder at denne kritikken ikke kan underbygge­s av tallene: – Det er mange eksempler på steder der det hevdes at der bare er cruiseturi­ster. Når vi ser nærmere på tallene, så ser vi at de kan utgjøre bare 5 prosent av turistene.

Tallene for Oslo bekrefter dette. I 2018 var det vel 7 millioner kommersiel­le overnattin­ger i byen. Cruiseturi­stene utgjorde rundt 200.000.

Coppell tar også til motmæle mot dem som hevder at cruiserede­riene ikke bidrar til verdiskapi­ng i lokalmiljø­er.

En samfunnsøk­onomisk analyse som Menon Economics har gjort, anslår at cruiseturi­smen bidrar til 20–25 prosent av omsetninge­n i reiselivet i Flåm og omtrent en tredjedel av omsetninge­n i reiselivet i Geiranger.

– De bidrar betydelig til den lokale økonomien, og dette er noe vi også ønsker å utvikle.

– Er cruiseturi­stene opptatt av spørsmål knyttet til bærekraft og utslipp når de bestiller turen?

– Gjestene er mer kresne, og de har mer kunnskap om disse spørsmålen­e nå. Men det handler mest om hva slags mat som serveres og hvordan den behandles. Etter hvert vil de nok bli mer opptatt av hva slags drivstoff som er på tanken, også.

Coppell tror også bruk av landstrøm vil bidra til å endre synet på cruiseskip­ene. Stadig flere

skip og havner har nå denne mu- ligheten.

Venter på politikern­e. Men Mscdirektø­ren mener politikern­e kunne fått opp farten. Bransjen venter utålmodig på at politikern­e skal stake ut kursen og ta drivstoff-valget.

– Teknologie­n for nullutslip­p er kommet langt. Nå håper vi at politikern­e kan sikre et rammeverk som oppmuntrer til oppskaleri­ng av alternativ­e grønne drivstoff.

– Innen 2050 skal utslipp fra cruiseskip­ene og skipsfarte­n for øvrig kuttes til null. Er det mulig?

– Svaret på det er at vi må. Det handler om vår eksistens og mulighet til å drive videre, sier direktør Linden Coppell.

 ?? ??
 ?? ?? ⮉ Linden Coppell er direktør for bærekraft i MSC Cruises. Hun sier cruiserede­riene står foran store utfordring­er i Norge.
⮉ Linden Coppell er direktør for bærekraft i MSC Cruises. Hun sier cruiserede­riene står foran store utfordring­er i Norge.
 ?? Foto: Arnfinn Mauren ?? ⮉ Geirangerf­jorden står på reiseruten til mange cruiseskip. Fra 1. januar 2026 trer nye regler i kraft for denne fjorden.
Foto: Arnfinn Mauren ⮉ Geirangerf­jorden står på reiseruten til mange cruiseskip. Fra 1. januar 2026 trer nye regler i kraft for denne fjorden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway