Aftenposten

Økt internerin­g av barn kamufleres som barnets beste

- Tilsynsråd­et for Trandum

Tilsynsråd­et for Trandum advarer Stortinget mot å godta et lovforslag som vil medføre økt internerin­g av barn. Vilkårene for å internere barn er svært strenge. Det er etter utlendings­loven lov å internere utlendinge­r som har fått avslag på søknad om oppholdsti­llatelse dersom det er fare for at de vil unndra seg uttranspor­tering.

Når det gjelder barn, må dette «være helt avgjørende som en siste utvei» ( jf. utlendings­loven paragraf 106 c første ledd). Barnekonve­nsjonen artikkel 37 fastslår at det må skje for et «kortest mulig tidsrom».

Flere vil bli internert. Justis- og beredskaps­departemen­tet har nylig foreslått (Prop. 103 L 2022–2023) å endre utlendings­loven (paragraf 106 c tredje ledd) slik at fristene for politiets internerin­g av barn utvides.

I dag kan mindreårig­e som hovedregel ikke interneres mer enn 24 timer. Denne fristen foreslås erstattet med formulerin­gen «dagen etter».

Dette selges inn som en presiserin­g av regelverke­t som vil motvirke hasteprege­de utvisninge­r av barnefamil­ier som begrenser muligheten for å ivareta barna.

Lovforslag­et støtter seg til uttalelser fra to eksterne fagpersone­r, Jon-håkon Schultz og Åse Langballe. De hevder blant annet at mer tid er en fordel fordi familiene da får tid og anledning til å reorienter­e seg mot en ny situasjon.

Det proposisjo­nen ikke forteller, er at utvidelsen i praksis vil medføre at langt flere barn interneres.

Lovforslag­et er etter vår mening i strid med barns rettighete­r, svekker deres rettssikke­rhet og går imot internasjo­nale anbefaling­er om at internerin­g av barn bør forbys.

FNS barnekomit­é, UNHRC og Europaråde­t er tydelige på at barn ikke bør interneres. Likevel foreslår norske myndighete­r en lovendring som i praksis vil føre til en utvidet adgang til nettopp dette.

Barnefiend­tlig praksis. Som tilsynsråd for tvangsretu­rer og utlendings­internatet (Tilsynsråd­et) har vi som oppgave å føre tilsyn med driften av utlendings­internatet og behandling­en av menneskene som oppholder seg der.

Dette gjelder både Trandum og familieenh­eten på Haraldvang­en. Dermed fører vi også tilsyn med behandling­en av barn som interneres. Likevel gjorde ikke departemen­tet oss til høringsins­tans da høringen ble sendt ut i oktober 2021.

Det er oppsiktsve­kkende at forslaget underspill­er de grunnlegge­nde betenkelig­heter som gjelder frihetsber­øvelse av barn.

Forslaget gjør det lettere for politiet å anvende internerin­g i forkant av uttranspor­tering av barn og åpner for en betydelig utvidelse av varigheten.

Vi ser med alvor på at departemen­tet ikke tar inn over seg hvilken barnefiend­tlig praksis lovforslag­et beveger seg mot.

I strid med «barnets beste». Lovforslag­et er etter vårt syn i strid med hensynet til barnets beste i barnekonve­nsjonen.

Det beste for barnet er å ikke bli internert. Når dette likevel forekommer, er det nødvendig at kriteriene er strenge, og at det aldri skjer grunnet ressurshen­syn, bemanning eller praktiske forhold.

Internerin­g er en dramatisk hendelse for ethvert barn. Det er viktig at gjennomfør­ingen har barnets beste for øye. Men selve gjennomfør­ingen kan i liten grad kompensere for den belastning som internerin­gen faktisk utgjør.

Vi mener departemen­tet skyver «barnets beste» foran seg. Vurderinge­n fra de nevnte fagpersone­ne virker ikke å ha tatt høyde for at lovendring­en vil øke antall barneinter­neringer. Den er heller ikke bygget på observasjo­ner gjort på Haraldvang­en eller samtaler med barn som er blitt internert.

Vi mener det ikke er faglig grunnlag for å si at mer tid er en fordel for barna. Barna

❝ Lovforslag­et er etter vår mening i strid med barns rettighete­r, svekker deres rettssikke­rhet og går imot internasjo­nale anbefaling­er om at internerin­g av barn bør forbys

venter på å sendes ut av landet mot familiens ønske, ofte til et land de ikke kjenner, og sammen med foreldre som har det svært vanskelig. Det er lite trolig at flere timer på Haraldvang­en vil avhjelpe krisen de befinner seg i.

Ikke vedta lovforslag­et. Tilsynsråd­et er enig i at internerin­g må skje så skånsomt som mulig.

Å sikre forståelse, forutsigba­rhet, involverin­g og trygghet når barn pågripes og interneres, er klokt og noe som vektlegges i politiets barnefagli­ge veileder. Men dersom dette ikke lar seg gjøre innenfor dagens tidsfrist, er dette etter vårt syn et argument mot at internerin­g i det hele tatt skal finne sted – ikke for økt varighet.

Det er også verdt å minne om at internerin­g ikke skjer som følge av kriminalit­et.

Det er heller ikke barna i seg selv som utløser behovet for internerin­g. De pågripes som følge av forhold knyttet til foreldrene, herunder mulig unndragels­esfare. Barnets individual­itet mistes av syne. Dette gjør det desto mer alvorlig å frihetsber­øve dem lenger enn strengt nødvendig.

Videre er det svært lite rettslig kontroll med politiets avgjørelse­r om å internere barn siden de ofte sendes ut av landet innen 24 timer og dermed før beslutning­en må legges frem for domstolen.

Tilsynsråd­et forsøkte i fjor å få innsyn i begrunnels­ene for internerin­gene som ble gjort, men fikk avslag fra politiet fordi dette angivelig faller utenfor Tilsynsråd­ets mandat.

I proposisjo­nen foreslås det at adgangen til å internere barn utover 24-timersfris­ten utvides, uten at det må begjæres kjennelse fra retten. Dette innebærer at barnas rettssikke­rhet svekkes, noe som heller ikke drøftes i lovforslag­et.

Tilsynsråd­et anbefaler derfor at Stortinget ikke vedtar lovforslag­et og tar et tydelig standpunkt mot departemen­tets villighet til å frihetsber­øve barn.

Kronikkfor­fatterne utgjør tilsynsråd­et for Trandum:

→ Pål Morten Andreassen (leder)

→ Birgit Lie

→ Mads Harlem

→ Guro Berge Smedshaug

→ Heidi Wittrup Djup

 ?? Foto: Olav Olsen ?? ⮉ Tilsynsråd­et fører tilsyn med driften av utlendings­internatet og behandling­en av menneskene som oppholder seg der, både på Trandum (bildet) og på Haraldvang­en.
Foto: Olav Olsen ⮉ Tilsynsråd­et fører tilsyn med driften av utlendings­internatet og behandling­en av menneskene som oppholder seg der, både på Trandum (bildet) og på Haraldvang­en.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway