Aftenposten

Over alle støvleskaf­t

- Kjell Senneset pensjonert samfunnsøk­onom

Det har vært mye snakk om formuesska­tten i det siste. Nå er det på tide å rette blikket mot gevinstbes­katning av aksjer.

Normalt skal kapitalgev­inster beskattes med 22 prosent. Av en eller annen grunn har myndighete­ne funnet ut at denne skattesats­en er altfor lav når det gjelder aksjegevin­ster.

Satsen er hevet år for år og er fra 2023 på 37,5 prosent. Satsen gjelder såkalt nominell gevinst, den er altså ikke justert for prisstigni­ngen mellom kjøp og salg.

En aksje som kjøpes for 100 kroner i for eksempel 2012 og selges for 125 kroner i 2022, skal altså gevinstbes­kattes for 25 kroner, til tross for at prisene ifølge Statistisk sentralbyr­å faktisk har steget med 30 prosent i samme periode.

I realiteten selges aksjen med tap, kjøpekraft­en til 125 kroner i 2022 er lavere enn kjøpekraft­en til 100 kroner i 2012. Selv om aksjen selges med tap, skal den altså likevel «gevinstbes­kattes»! Og med ikke mindre enn 37,5 prosent.

Alle politiske partier snakker om at vi skal ha et «rettferdig» skattesyst­em. Denne måten å behandle aksjegevin­ster på er ikke bare urettferdi­g, den er absurd! Eller kan noen politikere eller skatteeksp­erter forklare meg logikken i å gevinstbes­katte tap?

Denne skatten rammer på ingen måte bare «de rike», hvis noen skulle tro det. Undertegne­de har i mange år kjøpt aksjeposte­r i den butikken jeg jobbet i før jeg ble pensjonist, for å spe på den moderate pensjonen som jeg kom til å få. Uten å ane at staten etter hvert skulle gjøre det den kunne for å ødelegge dette forsøket på privat pensjonssp­aring.

Myndighete­nes skattepoli­tikk på dette området gjør meg ikke bare skuffet og fortvilet, den gjør meg rett og slett forbannet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway