Aftenposten

Nesepustin­g fremmer helse og sannsynlig­vis yteevnen

-

Vi leser med undring innlegget til førsteaman­uensene ved Høgskolen i Innlandet KentArne Hansson og Knut Sindre Mølmen i Aftenposte­n 2. mai. Innleggsfo­rfatterne konkludere­r med at «nesepustin­g neppe fremmer yteevnen i kondisjons­idretter». Vi skulle gjerne sett studier på dette. Men alt tyder i hvert fall på at «nesepustin­g ikke hemmer yteevnen i kondisjons­idretter».

Vi publiserte i 2021 artikkelen «Diagnosis and management of nasal obstructio­n in the athlete – a narrative review by subgroup 6 of the IOC Consensus Group on Acute Respirator­y Illness in the Athlete».

Hansson og Mølmen omtaler i sitt innlegg et fenomen som øker i popularite­t, derman trenermedm­unnen lukket. Treningsfo­rmen frontes i Norge av artisten «Mr. Pimp-lotion», Thomas Thrap Huse.

Hansson og Mølmen argumenter­er mot teoriene somartiste­n legger til grunn, før de avslutterm­ed å blande inn pustevaner hos løver.

Viktig for god helse. For å ta det siste først: Løver og de fleste andre pattedyr er nesepuster­e! Vi mennesker trenger en åpen nese fra fødselen av for å utvikle oss. Men av ukjente årsaker slutter mange helt eller delvis å pustemed nesen gjennom livet.

Det er gjort lite forskning på hvilke helsekonse­kvensermun­npusting har sammenlign­et med nesepustin­g i aktivitet, hvile og søvn. Alt tyder likevel på at en åpen nese er svært viktig for god helse, prestasjon, søvnkvalit­et og hvile. Det er også studier som viser at de med anstrengel­sesastma og som puster mest gjennom nesen under aktivitet, kan ha redusert risiko for å få et astmaanfal­l.

Med dette som bakgrunn så kan vi rett og slett ikke la forfattern­es konklusjon stå uimotsagt. Pustemønst­eret vårt påvirker med stor sannsynlig­het både helse og idrettspre­stasjoner. Det at vimangler god forskning som kan bevise disse sammenheng­ene, er ikke et bevis på at det ikke finnes en sammenheng.

Trenger mer forskning. Det er derimot gjort noen få studier som tyder på at yteevnen i kondisjons­idrett ikke reduseres ved kun å puste gjennom nesen, samt at det å puste et stort volum med luft gjennom nesen, er trenbart.

Vi finner det derfor svært interessan­t at «Mr. Pimp-lotion» og andre som trener med lukket munn, opplever dette som nyttig. Og vi finner ingen evidens for å advare mot fenomenet.

Hvorvidt denne treningsfo­rmen er prestasjon­sfremmende eller ikke, vil avgjøres i fremtidige studier. Inntil disse publiseres, er vår artikkel én av få sombelyser nesens nytteverdi i idretten. Vi anbefaler Hansson og Mølmen å lese den.

 ?? ?? ⮉ Vi mennesker trenger en åpen nese fra fødselen av for å utvikle oss, skriver innleggsfo­rfatterne. Illustrasj­onsfoto: Shuttersto­ck, NTB
⮉ Vi mennesker trenger en åpen nese fra fødselen av for å utvikle oss, skriver innleggsfo­rfatterne. Illustrasj­onsfoto: Shuttersto­ck, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway