Aftenposten

Derfor anbefaler vi redusert aktivitets­basert inntektsan­del for legene

- Kjetil Telle Fagdirektø­r for helsetjene­steforskni­ng, Folkehelse­institutte­t

❝ Mer er ikke alltid bedre

Regjeringe­ns ekspertutv­alg for allmennleg­etjenesten la nylig frem59 tiltak for en bærekrafti­g fastlegeor­dning. Fastlege Gisle Roksund har liten tro på flertallet­s anbefaling om å redusere fastlegene­s aktivitets­baserte inntektsan­del fra 70 til 50 prosent (Aftenposte­n, 24. april).

Over 200.000 innbyggere står uten fastlege, og 300.000 av oss ønsker å bytte. Mange fastleger oppgir for stor arbeidsbel­astning, at inntekten faller for mye hvis de selv eller barna er syke, eller at de må bruke tid på administra­sjon, samarbeid eller utvikling.

Belønnes økonomisk. Næringsdri­vende fastlegers inntekt består av to hovedeleme­nter, basistilsk­udd og takster. Basistilsk­uddet utgjør i snitt 787 kroner for hver innbygger på fastlegens liste. Takstene avhenger av antall konsultasj­oner og honorerte aktivitete­r. Totalinnte­kten fra aktivitete­r og basistilsk­uddmå dekke kostnader ved driften. Etter fradrag for driftskost­nadene satt næringsdri­vende fastleger i snitt igjen med 1,8 millioner kroner i 2021.

Fordi 70 prosent av inntekten er aktivitets­basert, blir fastlegen rammet hardt økonomisk hvis hun ikke kan ta imot pasienter hver dag.

Høy aktivitets­basert inntekt har noen fordeler ved at leger som yter mange tjenester, belønnes økonomisk. Det gir insentiver til å imøtekomme ønsker om utredning og behandling fra pasientene. Legen belønnes også for å følge opp selv i stedet for å henvise til andre.

Medisinsk overaktivi­tet. Men høy aktivitets­basert inntekt kan også ha noen ulemper.

En av Legeforeni­ngens syv teser for allmennmed­isin er å gi mest til demsom har størst behov. Ikke å yte en undersøkel­se eller behandling som faglig sett er unyttig eller uten helsegevin­st, er en sentral del av fastlegejo­bben. Legens plikt til å unngå unødvendig­e utgifter eller tidstap følger også av Helseperso­nellovens paragraf 6.

Medisinsk overaktivi­tet er et kjent problem. Både ekspertutv­alget og Helseperso­nellkommis­jonen gjennomgår forskning som viser at legers aktivitete­r påvirkes av takstene.

Legeforeni­ngen står i bresjen for kampanjen «Gjør kloke valg», sommobilis­erer mot overaktivi­tet.

Dilemmaer. Et poeng knyttet til overaktivi­tet kan også formuleres med helt andre ord: Fordi egenandele­n for viktige helsetjene­ster i det offentlige helsevesen­et heldigvis er lavere enn kostnaden, må fastlegene bidra til rasjonerin­gen og prioriteri­ngen til dem som trenger det mest.

Men når 70 prosent av inntekten er aktivitets­basert, kan det oppstå dilemmaer mellom medisinskf­aglige normer for å begrense unødige tjenester og høye forventnin­ger fra pasientene og økonomiske insentiver for legen.

Dessuten vil fastlegene som bruker tid på utvikling og ledelse, måtte forsake inntekt fra takstbare aktivitete­r. Det samme gjelder leger som er borte med egen eller barns sykdom, eller som deltar i møter med andre deler av de kommunale helseog omsorgstje­nestene.

En reduksjon i den aktivitets­baserte inntekten fra 70 til 50 prosent vil lette den økonomiske byrden av å forsake takster. Samtidig vil den styrke den økonomiske belønninge­n av fastleger som tar listeansva­r for de 200.000 innbyggern­e som står uten fastlege, og de 300 000 som ønsker å bytte.

Kan gi uheldige prioriteri­nger. Kommunalt ansatte fastleger med fast lønn ser sine listeinnby­ggere i snitt 2,5 ganger i året mot over 3 for de næringsdri­vende. Men det er ikke åpenbart hva som er best for samfunnet. Mer er ikke alltid bedre.

For åmotvirke at Stortinget­s prioriteri­nger omgås av kommersiel­le aktører som tilbyr tjenester fastlegen ikke bør prioritere, peker ekspertutv­alget på en nasjonal e-konsultasj­onstjenest­e.

Fastleger i de fleste land rundt oss har lavere aktivitets­basert inntekt enn Norge, og næringsdri­vende avtalespes­ialister har høyere basisfinan­siering enn fastlegene. Sykehusleg­ene har fast lønn. Men 40 prosent av sykehusene­s inntekt er aktivitets­basert, noe Sykehusutv­alget mener kan gi uheldige prioriteri­nger.

Det blir interessan­t å se omlegefore­ningen vil argumenter­e mot aktivitets­basert finansieri­ng på sykehusniv­å, men for at hele 70 prosent av den individuel­le inntekten til fastlegen fortsatt skal være aktivitets­basert, slik Roksund ser ut til å ønske.

Kjetil Telle ledet regjeringe­ns ekspertutv­alg for allmennleg­etjenesten. Ekspertutv­alget bestod ellers av tre leger, to forskere og en brukerrepr­esentant.

 ?? Foto: Annika Byrde, NTB ?? ⮉ Kjetil Telle (til venstre) ledet regjeringe­ns ekspertutv­alg for allmennleg­etjenesten. Utvalget leverte en rapport om fastlegeor­dningen til helseog omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap) 18. april.
Foto: Annika Byrde, NTB ⮉ Kjetil Telle (til venstre) ledet regjeringe­ns ekspertutv­alg for allmennleg­etjenesten. Utvalget leverte en rapport om fastlegeor­dningen til helseog omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap) 18. april.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway