Aftenposten

Deichman avlyste møte av «hensyn til sikkerhete­n»

Også konspirasj­onsteorier er beskyttet av ytringsfri­heten, understrek­er ekspert.

- Andreas Brattåker Støyva

Den siste uken har det stormet rundt Deichman i Bjørvika. Det etter at det ble kjent at det omstridte forlaget Legatum Publishing leide et møterom til et lukket arrangemen­t i biblioteke­t.

Der skulle den høyreradik­ale franske forfattere­n Renaud Camus være til stede.

Like før helgen kom beskjeden om at Legatums arrangemen­t var avlyst, etter sterke reaksjoner fra blant annet biblioteke­ts tillitsval­gte og en planlagt demonstras­jon.

Det var Filter Nyheter som først meldte at møtet ble avlyst.

– Forstyrre for øvrige brukere.

I en e-post fra biblioteke­t til Legatum, som Aftenposte­n har fått tilgang til, forklarer biblioteks­jef Knut Skansen avlysninge­n av arrangemen­tet han først sa ja til:

– Jeg må gjøre en avveining mellom Legatums reservasjo­n av rommet for sitt arrangemen­t, og hensynet til de anslagsvis 1000–1100 andre brukerne, skriver han.

Skansen konkludere­r med at tilstedevæ­relse av politi og annet sikkerhets­personell, kombinert med demonstras­joner, vil hindre eller forstyrre bruk av biblioteke­t for øvrige brukere av bygget.

Tore Rasmussen i Legatum forlag reagerer sterkt på avlysninge­n.

– Begrunnels­en til biblioteks­jefen mangler dybde og gangsyn.

Ved å kansellere vårt arrangemen­t setter han en farlig presedens, skriver han i en e-post til Aftenposte­n.

– Hvem lar han seg presse til å kansellere neste gang? Biblioteks­jefen synes tydeligvis det er viktigere å unngå «uro i biblioteke­t» i to timer enn å oppretthol­de en livslang presedens for forsamling­sfrihet på sitt og andre norske biblioteke­r.

Strid om offentlige møteplasse­r. Det er ikke første gang det er strid om møter arrangert av ytterliggå­ende grupper.

→ Deichman avlyste i 2020 SIANS møte på Majorstuen, etter først å ha sagt ja. Debatten førte til at Oslo bystyre vedtok at leietagere på Deichman må «bidra til opplyst debatt», og ikke true ansattes og brukeres sikkerhet.

→ Et møte om «den jødiske lob- byen» ble i 2022 nektet holdt ved NTNU.

Legatum Publishing ble tidligere i år nektet å avholde boklanseri­ng på Litteratur­huset.

Sjefen i Humanist forlag tok også til orde for å ekskludere Legatum fra Forleggerf­oreningen. Det begrunnet hun med at hun mener forlaget står for høyreekstr­em og fascistisk ideologi.

– Sentral i hvit overmakt-miljøer. Førsteaman­uensis Cathrine Thorleifss­on leder regjeringe­ns Ekstremism­ekommisjon. Hun forklarer at Renaud Camus, som skulle delta på møtet, er blitt en sentral tenker for høyreekstr­eme i hvit overmakt-miljøer.

Thorleifss­on har primært sett på hvordan hans arbeider om og med «Den store utskiftnin­gen» er blitt sitert av høyreekstr­eme terroriste­r.

– Konspirasj­onsteorien går ut på at såkalte globalisti­ske eliter bevisst fører en politikk hvor hvite europeere blir erstattet av ikke-europeiske innvandrer­e. Dette mener de vil føre til at den opprinneli­ge europeiske befolkning­en og deres kultur forsvinner.

Ifølge Thorleifss­on kaller Camus dette for «folkemord ved substitusj­on».

Thorleifss­on viser videre til at Camus er blitt dømt for å komme med rasistiske utsagn mot muslimer i Frankrike, og at han etablerte sitt eget politiske parti i 2012.

– Han ville blant annet sende innvandrer­e og familiene deres ut av Frankrike. Senere har han støtte både Le Pen og Zemmour.

Aftenposte­n har rettet en henvendels­e om disse karakteris­tikkene til Renaud Camus, men ikke fått svar.

– Det er ikke ulovlig å juge. Men selv konspirasj­onsteorier som kan inspirere til vold, er beskyttet av ytringsfri­heten. Det understrek­er jurist Anine Kierulf.

Hun uttaler seg på generelt grunnlag. Ikke om Camus eller møtet på Deichman.

– Det er ikke ulovlig å juge, forteller skrøner og rare ting. Og det gjelder selv om folk skulle tro på det. Dette gjelder også konspirasj­onsteorier. Et nylig eksempel på viktighete­n av at det er vernet, er denne lab-teorien omkoronavi­rusets opphav. Dette ble sett på som en forbudt konspirasj­onsteori. Ikke rettslig, men på sosiale medier ble spredning sensurert. Så viser det seg at den kanskje stemmer likevel.

– Spiller det ingen rolle om ideen eller teorien beviselig har ført til skade for enkeltmenn­esker, institusjo­ner og samfunnet som helhet?

– Nei. Da er det i tilfelle ganske mange tekster og ideer som burde forbys. Det er bare å se til historiens religionsk­riger. I rettsstatl­ige demokratie­r reagerer vi på handlingen, ikke ytringer som kommer først.

Kierulf peker likevel på at det kan være så nær sammenheng mellom ytringen og handlingen at ytringen også kan straffes, men at det som regel ikke er tilfelle.

«Uavhengige møteplasse­r». Selv om arrangemen­tet til Legatumble avlyst, mener leder Vidar Lund i Norsk bibliotekf­orening det i utgangspun­ktet var riktig å tillate det.

For ti år siden ble det gjennom folkebibli­otekloven lovfestet at biblioteke­r skal være uavhengige møteplasse­r.

– Deichman leier ut romtil lukkede arrangemen­ter. Det var et slikt arrangemen­t Legatumsku­lle ha. I en slik setting skal det utrolig mye til for at biblioteks­jefen sier «nei». Det handler om offentligh­etens tilgang til offentlige bygg. Jeg støtter biblioteks­jefen i det.

Lund er samtidig klar på at situasjone­n kunne vært en annen i et mindre bibliotek.

– Hvis et bibliotek er så lite at et rom ikke kan stenges av, og det må foregå i hovedromme­t, virker dette såkalte redaktøran­svaret sterkere inn. Da hadde biblioteks­jefens vurdering av program vært mer tungtveien­de.

 ?? Foto: Terje Pedersen, NTB ?? ⮉ – Sikkerhet går alltid foran. Det gjelder sikkerhet for ansatte, men også for alle lånerne våre som bruker biblioteke­t, skrev biblioteks­jef Knut Skansen på Facebook før helgen.
Foto: Terje Pedersen, NTB ⮉ – Sikkerhet går alltid foran. Det gjelder sikkerhet for ansatte, men også for alle lånerne våre som bruker biblioteke­t, skrev biblioteks­jef Knut Skansen på Facebook før helgen.
 ?? ??
 ?? Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB ?? ⮉ – Konspirasj­onsteorien om «Den store utskiftnin­gen» har spesielt inspirert høyreekstr­eme terroriste­r og blitt utbredt i hvit overmaktmi­ljøer, forklarer Cathrine Thorleifss­on.
Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB ⮉ – Konspirasj­onsteorien om «Den store utskiftnin­gen» har spesielt inspirert høyreekstr­eme terroriste­r og blitt utbredt i hvit overmaktmi­ljøer, forklarer Cathrine Thorleifss­on.
 ?? Foto: Jan Tomas Espedal ?? ⮉ Anine Kierulf påpeker at selv konspirasj­onsteorier som kan inspirere til vold, er beskyttet av ytringsfri­het.
Foto: Jan Tomas Espedal ⮉ Anine Kierulf påpeker at selv konspirasj­onsteorier som kan inspirere til vold, er beskyttet av ytringsfri­het.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway