Aftenposten

Finsk galskap mot norsksvens­ke dronninger

Det er nordisk toppmøte i første semifinale. Men hvem er best: Norge, Sverige eller Finland?

- Robert Hoftun Gjestad Musikkanme­lder og journalist

1. Norge Alessandra: «Queen of Kings»

Det er én grunn til at norsk-italienske Alessandra er første artist ut i årets Eurovision: energien i det forrykende sceneshowe­t. Selve låten er sånn passe fengende, men likevel litt masete og hektisk «vikingpop». Men så lenge Alessandra holder kontroll på vokalen, løfter hun denne «ha-trua-på-deg-selv»låten til noe mer.

2. Malta The Busker: «Dance (Our Own Party)»

Stakkars The Busker, som skal følge opp festen etter at Alessandra har satt fyr på salen. Det kommer de ikke til å klare, for å si det forsiktig. Faktisk er det vanskelig å se for seg en tammere låt i årets startfelt. Dette er myk soulpop med svak melodi og et flatt refreng. Låten reddes ikke engang av jevn saksofonbl­åsing.

3. Serbia Luke Black: «Samo Mi Se Spava»

Den kunne vært fristende å følge Luke Blacks ønske om å sove for alltid (tittelen) mens verden brenner rundt oss, men det er jo klin umulig med hans bankende techno-låt i bakgrunnen. Da kunne vi heller danset, men det er heller ikke så lett når låten mangler retning og løft. Da blir det «game over», som han selv synger midtveis.

4. Latvia Sudden Lights: «Aijā»

Nok en sang som bringer et ønske om å bare sove seg gjennom alt som er hardt eller vanskelig i livet. Denne gangen er ønsket lettere å følge, for de tre minuttene med musikk hverken gleder eller irriterer. Låten kommer, og forsvinner igjen, selv om gitaren prøver å vekke oss. Hvordan denne skal skille seg ut, er umulig å forstå.

5. Portugal

Mimicat: «Ai Coração»

Aj, aj, her kreves det en solid dose fryd og entusiasme over alt portugisis­k for å få full uttelling. Og selv om jeg liker landet, folket og maten, er det noe for andpustent over disse tre minuttene med «fyrig» flamcopop. Låttittele­n kan oversettes til «åh, hjerte», men det er fint lite her som får pulsen til å stige underveis.

6. Irland Wild Youth: «We Are One»

Irland er landet som har vunnet Eurovision flest ganger, syv, men det er nå snart tre tiår siden sist, i Oslo Spektrum i 1996. Det kommer til å gå minst ett år til før det skjer igjen, for dette er simple saker. Faktisk høres «We Are One» mest ut som en slags U2-aktig, spesiallag­d hymne for hele konkurrans­en. Det blir for billig.

7. Kroatia Let 3: «Mama ŠČ»

Se her, ja. Endelig et Eurovision-bidrag som vil dele fans og publikum i to. En tre minutters rockeopera som kanskje, det er ikke så lett å skjønne, handler om antikrig. En så spinnvill låt som «Mama ŠČ» kan ikke få annet enn karakter seks eller én. Jeg lander på det siste, for her blir det altså for mye rart. Og dermed bare dumt.

8. Sveits Remo Forrer: «Watergun»

«I don’t wanna be a soldier, I don’t wanna have to play with real blood», synger unge Forrer, og hans budskap bør gå rett hjem i årets Eurovision, som også vil være sterkt preget av krigen i Ukraina. Litt tamt refreng, og litt overtydeli­g i fremføring­en, men det er liten tvil om at denne karen har en stemme som bærer godt.

9. Israel Noa Kirel: «Unicorn»

Fem år etter at landet vant, med Nettas elleville «Toy», sender Israel nok en gang en av sine største popstjerne­r inn i konkurrans­en. Og Kirel gjør virkelig alt hun kan, ikke minst på show- og dansefront­en, som kanskje later til å være det viktigste her. Greit nok, for den småenergis­ke poplåten hun fremfører, er sertifiser­t dusinvare.

10. Moldova Pasha Parfeni: «Soarele și Luna»

En gledelig side ved Eurovision er bidragene som virkelig spiller på landenes etniske og musikalske særpreg. Det er ikke så mange slike i år, dessverre, men Moldova holder fanen høyt. Ikke minst fordi det klassiske fløytespil­let går som et drivverk gjennom denne energiske kjærlighet­serklæring­en. Får sine fans, denne.

11. Sverige Loreen: «Tattoo»

Svenske Loreen sier at da hun hørte denne kraftpoplå­ten første gang, skjønte hun at den var skapt for noe stort: Eurovision. Da jeg så den live, tenkte jeg «denne vinner det hele». Det kan skje, selv om noen tøffe konkurrent­er er på banen, for melodi, vokal og sceneshow er som skapt for å komme ut av skjermen. Men har den nok energi?

12. Aserbajdsj­an Turalturan­x: «Tell Me More»

Jeg trodde at Malta eller Irland hadde kveldens tammeste låter, men der vil virkelig brødrene Tural og Turan Baghmanov ha et ord med i laget. De kan nok spille, synge og rappe (i alle fall litt), men som låtskriver­e faller duoen totalt gjennom. Det låter «britisk», ja, men å komme til Beatles-byen med noe så flatt, er en skam.

13. Tsjekkia Vesna: «My Sister’s Crown»

Vesna er en kvinnegrup­pe med seks medlemmer, og budskapet i deres låt er tydelig nok: «All the sisters of the world, come together with a prayer, choose love over power». Det treffer i Eurovision, så klart, men denne litt stakkato poplåten mangler likevel refrenget som kan løfte den fra hederlig innsats til en topplasser­ing.

14. Nederland Mia Nicolai & Dion Cooper: «Burning Daylight»

Nederland gjør på en måte «alt» riktig her. De holder fast på tradisjone­n med å sende en poplåt med patos, frontet av to sangere med følelsene tykt og inderlig utenpå skjorten. Tidligere vinner Duncan Laurence (2019) er også med som låtskriver. Likevel blir alt feil når låten helt mangler energi og refreng.

15. Finland Käärijä: «Cha Cha Cha»

Strengt tatt burde det gå skeis når en artist fusjonerer rap, elektronik­a, metal og et melodisk popparti inn i en låt på tre minutter. Men ikke her, sensasjone­lt nok. «There’s only bar and piña colada on my mind», synger Käärijä på ildenergis­k finsk, og veldig mange fans slenger seg med på technofest­en. Full finsk galskap.

 ?? Foto: Sarah Louise Bennett/ebu ?? Finske Käärijä og dansere på scenen.
Foto: Sarah Louise Bennett/ebu Finske Käärijä og dansere på scenen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway