Aftenposten

Menklarerh­an ågåpåvanne­t?

Han scorer mål, knuser rekorder og bryter lydmuren hver uke, men selv for Erling Braut Haaland (22) finnes det en grense.

- Erlend Nesje Journalist

❝ Aldri har noen vært så overlegen. Vinner 13 av 20 konkurrans­er. Jeg mangler ord. Programled­er Micke Leijnegard om Nils van der Poel, som vant Mesternes Mester 2023 i Sverige.

Kong Haakons åpning av undergrunn­sbanen i Oslo var nært foreståend­e. Fredriksha­ld skiftet navn til Halden. Volvo begynte å produsere lastebiler og busser.

Men fortsatt var det 12 år til Winston Churchill skulle bli statsminis­ter i Storbritan­nia.

En særdeles selvsikker engelsk angriper avsluttet sesongen med en rekord mange andre trodde var uslåelig.

«Jeg tror den vil bli slått. Men det er kun én mann somvil klare det – og det er han fyren som går på vannet».

Til evig tid? Den friske uttalelsen tilhører Everton-spissen Dixie Dean, som i 1927/28 scoret 63 mål på 41 klubbkampe­r i alle turneringe­r.

Det er målrekord for en spiller for et lag i engelsk toppserie i en og samme sesong. Den har vært uten konkurrans­e i alle år, det er blitt snakket om den i generasjon­er, og det har vært en slags felles enighet om at den vil stå til evig tid.

Fordi det var i en helt annen tid i det som var en helt annen idrett. Men også fordi Dixie Dean var et fenomen på absolutt alle mulige måter.

Det er altså ham Erling Braut Haaland nå måles opp mot.

William Ralph Deans ligarekord på 60 mål den samme sesongen er uoppnåelig, det finnes grenser selv for Haaland.

Men totalrekor­den på 63 blir mer og mer utrygg.

Før tirsdagens Champions League-bataljemot Real Madrid har Haaland 51 på 45 kamper for Manchester City i alle turneringe­r.

Nordmannen har potensielt åtte kamper igjen å lage 12 antall mål på: fire i Premier League, Facupfinal­en mot Manchester United, de to nært foreståend­e kampene Champions League-semifinale­n, og kanskje finalen i verdens gjeveste klubbturne­ring i Istanbul 10. juni.

Vanskelig? Ja, veldig.

Umulig? Nei.

Myteomspun­net. For Haaland er en fotballspi­ller av det helt spesielle slaget, som også Dixie

Dean var for snart 100 år siden.

Liverpools­managerleg­ende Bill Shankly beskrev Everton-spissen på denne måten:

«Den beste spissen som noen gang vil eksistere. Han er i selskap med de aller største, som Beethoven, Shakespear­e og Rembrandt.»

Dean opererte i en helt annen tid. Derfor blir alle sammenlign­inger upresise, kanskje også urettferdi­ge, men målene og legendesta­tusen kan ingen ta fra engelskman­nen.

Sånn er det ofte med legender. Historier er blitt delt, har vært innom mange mennesker, forsterkel­ser blir ofte overdrivel­ser.

Dessuten finnes det nesten ingen tidsvitner lenger.

I Deans tilfelle er det få som er sikre på når sannheten slutter og myten begynner.

Sparket rotter. Merseyside-gutten var 178 centimeter, 17 centimeter­mindre enn Haaland. Men vimenneske­r er blitt høyeremed årene, og for nesten 100 år siden var Dean sett på som stor.

Han scoret fra alle mulige vinkler, svært mange av demmed hodet, Dean var «luftens baron» i England.

Men han var også god med begge føtter og mente selv han hadde en god forklaring på det.

Dixie Dean sluttet på skolen som 14-åring og begynte som montørlærl­ing sammen med sin pappa ved Wirral Railway. Men Dean kjedet seg og skulle ønske han kunne bruke dagene på fotball i stedet for å jobbemed jernbanene­ttverket.

To av de andre lærlingene mislikte nattevakte­r, fordi det var så mange døde rotter rundt brakkene. Derfor tok Dean nattevakte­ne, og han kvelte tid med å sparke døde rottermot veggene.

Slik fikk han trent begge føtter på nattskifte­t. Og på dagtid kunne han spille ordentlig fotball.

Dean ble engelsk fotballs største stjerne, men i 1926 trodde alle at det var over da 19-åringen var utsatt for en alvorlig motorsykke­lulykke. Brudd i hodeskalle­n. Brudd i kjeven to steder. Brudd i et kinnben.

Legene fryktet at Dean ikke ville overleve, i hvert fall ikke være i stand til å spille fotball igjen.

Men han reiste seg og slo hardt tilbake. Halvannet år etter ulykken noterte han det som fortsatt er den «uslåelige» målrekorde­n.

Som en robot. Selv med omfattende hodeskader var Dixie Dean den beste hodespille­ren av dem alle. Andre lags supportere mente at kirurger måtte ha plassert en stålplate i Deans hodeskalle. Som om han var en robot eller maskin, uttrykk vi 95 år senere bruker omerling Braut Haaland.

Motstander­ne var lei av alle målene og ga Dean stadig hardere medfart. Dean skal selv ha fortalt at han mistet en testikkel tidlig i karrieren etter en tøff takling fra Rochdale-forsvarer Davy Parkes. Da en av Deans lagkamerat­er kom ilende til for å hjelpe, skal han ifølge ham selv ha brølt:

«Ikke gni dem, tell dem!».

Historiker­e har slitt med å verifisere presisjone­n i alle fortelling­ene om Dean, blant annet at han skal ha banket opp nevnte Davy Parkes på en pub for å gjengjelde den brutale taklingen.

– Han satt på den andre siden av baren og bestilte en pint til meg. Da jeg spurte bartendere­n hvem som hadde bestilt den, pekte han på Parkes. Jeg slet først med å kjenne hamigjen. Men da jeg gjorde det, slo jeg ham så hardt i ansiktet at de måtte sende ham til sykehus. Da hadde jeg gjort opp, fortalte Dean i et intervju med BBC.

En flaske aspirin. Everton-supportere har likt å fortelle historien om da Dean tilfeldigv­is gikk forbi Liverpool-keeper Elisha Scott på gaten. Da Dean snudde seg i Scotts retning, reagerte Liverpool-keeperen på instinkt, han kastet seg inn et butikkvind­u.

Noen hevder den historien er sann, andre mener det er en myte, og selv klarte ikke Dean å gjøre rede for den i et intervju med The Guardian i 1977.

Men i samme intervju fortalte Dean at han foran hvert eneste Merseyside-derby pleide å sende en flaske med aspirin til Scott. På den var det en liten lapp med en tydelig beskjed: «Få deg litt søvn i natt, for jeg vil være etter deg i morgen.»

Slik er fortelling­en om Dixie Dean for 95 år siden. Men hvordan vil Haaland omtales om 95 år?

Viking på tokt. Nordmannen er mindre utagerende utenfor banen og har vokst opp under langt mer møblerte forhold.

Menmediene har lengemeske­t seg i historier om nordmannen­s nye fotballiv. Om at han konsumerer 6000 kalorier om dagen, hvordan han filtrerer drikkevann­et og bøtter nedpå halvlitere med melk, de oransje solbrillen­e som bedrer nattesøvne­n ved å filtrere det blå lyset fra TV og mobiltelef­on, og alle de andre detaljene som har gjort ham til en viking på tokt i Storbritan­nia.

Bortsett fra at de begge er omtalt som fenomener, er den eneste store fellesnevn­eren for Dean og Haaland alle målene.

Nordmannen er blitt verdsatt til halvannen milliard kroner, mens Dean ble hentet til Everton for rundt 40.000 kroner i 1925.

I 2023 tjener Haaland rundt 5 millioner kroner i uken i Manchester City før bonuser og sponsoravt­aler.

I 1928 tjente Dean 110 kroner i uken om vinteren, 80 kroner i uken omsommeren. Da Dean ledet Everton til Fa-cuptriumf i 1933, satt han igjen med en bonus på 400 kroner, somvar mye penger på den tiden.

Det vi kan slå fast er at Dixie Deans målrekord tilhører en annen tid. Og at Haalands scoringer tilhører en annen planet.

Men klarer han å gå på vannet? Real Madrid–manch. City, TV Sport Premiumkl. 21.

 ?? Foto: Colorsport/rex ?? ⮉ Dixie Dean scoret 63 mål for Everton for 95 år siden
Foto: Colorsport/rex ⮉ Dixie Dean scoret 63 mål for Everton for 95 år siden
 ?? ??
 ?? Foto: Phil Noble, Reuters/ntb ?? ⮉ Utenfor Goodison Park i Liverpool står det en bronsestat­ue av Everton-helten Dixie Dean.
Foto: Phil Noble, Reuters/ntb ⮉ Utenfor Goodison Park i Liverpool står det en bronsestat­ue av Everton-helten Dixie Dean.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway