Aftenposten

En usannsynli­g mulighet

- Tommy Sandsmark tommy@sandsmark.org

I kampen mellom de to «norske» lagene i den sørafrikan­ske festivalen fikk Olve Gravråk en halvsjanse han ikke klarte å benytte:

Vest spiller ut hjerter D. Ser du en sjanse?

Syd trumfet utspillet på bordet, gikk hjem på ruter D, trumfet hjerterkon­gen og spilte kløver kn. Nå var det ikke så veldig vanskelig for Ø/V å hente sine tre svarte stikk. Gravråk unnskyldte seg med at han ikke ville risikere 2 beter, men det var det ingen som ville høre på. For du så vel at kontrakten kan vinnes hvis ruteren sitter 3–3 og kløverhonn­ørene er fordelt?

Etter å ha trumfet begge hjerterne i bordet bør du forsøk å innkassere to ruterstikk til. Hvis det går bra, spiller du en fjerde ruter og kaster den siste sparen din. Hvem av motstander­ne skal trumfe dette stikket? Svaret er at det koster dem et trumfstikk uansett hvem som vinner stikket. Enten må det trumfes med en honnør, eller så sitter trumfen nå 1–1 igjen, og du spiller selvsagt kløver så snart du kommer inn igjen.

Denne gangen satt ikke ruteren 3–3, men denne spilleplan­en ville ha ført frem allikevel:

Vest har alle de uteværende trumfene, men han må hjelpeløst følge farge når du spiller fire ganger ruter og kan bare få for sine to høyeste kløvere.

Ved det andre bordet var kontrakten den samme, men der spilte Leif-erik Stabell fornuftigv­is ut kløver Ess, og skiftet til spar da makker signaliser­te at han ikke hadde noe i ruter. +100 til Ø/V og uavgjort spill. Gravråk & Co. vant 12-spillskamp­en kampen 9–7, men det resultatet hjalp ingen av lagene, som ble slått ut i semifinale­runden.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway