Aftenposten

Norge må våge å spørre hva som skjer med uigurene

-

Siden 2017 er over en million uigurer blitt plassert i internerin­gsleirer i Kina, ifølge FN. Xinjiang, regionen der uigurene hører hjemme, er blitt et slags åpent fengsel. Befolkning­en er under konstant overvåking. Uigurene er frarøvet retten til å utøve sin egen kultur.

I fjor konkludert­e en Fn-rapport med at behandling­en trolig er en forbrytels­e mot menneskehe­ten.

Saken burde ha vært oppe til diskusjon i FNS menneskere­ttighets råd. M enden blir blokkert av Kina-vennlige land.

Venstre, Miljøparti­et De Grønne, Kristelig Folkeparti, SV og Rødt foreslår av den grunn i et representa­ntforslaga t regjeringe­n setter nede t eksternt utvalg. Det skal avklare om det er juridisk grunnlag for å slå fast at kinesiske myndighete­rs behandling av uigurene og andre minoritete­r i Xinjiang-provinsen bryter folkerette­n.

Forslaget skal stemmes over 7. juni. Men Stortinget­s utenriks- og forsvarsko­mité avviser det allerede i en innstillin­g fra 25. april. Arbeiderpa­rtiet, Høyre, Fremskritt­spartiet og Senterpart­iet har flertall på Stortinget. Og de oppfordrer Stortinget til å si nei.

Utenriksmi­nister Anniken Huitfeldt (Ap) skriver i et brev til komiteen at hun deler representa­ntenes bekymring for uigurenes situasjon. Men det er dommere, ikke politikere, som skal avgjøre om noen bryter loven, mener hun. Det samme sier Ingjerd Schou (H) i utenriksko­miteen til Aftenposte­n.

Det er en forståelig begrunnels­e. Av samme grunn viste Huitfeldt til domstolens rolle i spørsmålet om hvorvidt hungersnød­en i Holodomor skal betraktes som et folkemord. Hun mener uigursaken heller bør settes på dagsordene­n i FNS menneskere­ttighets råd. M enda bør hun kunne si noe om hvordan det skal gå til så lenge Kinas støttespil­lere blokkerer en slik behandling i rådet.

Miljøparti­et De Grønnes Rasmus Hansson tok opp Norges felleserkl­æring med Kina fra 2016 på Stortinget i fjor. I erklæringe­n, som Hansson omtaler som en «husmannsav­tale», lover Norge å «gjøre sitt beste for å unngå enhver fremtidig skade på det bilaterale forholdet mellom landene ». Hansson var bekymret for menneskere­ttighetene i Kina og spurte om regjeringe­n ville åpne for å si opp avtalen. Huitfeldt avviste at det var nødvendig: – Det står ingen steder at vi ikke har lov til å irritere Kina, sa hun.

Regjeringe­n ser ut til å ha muligheten til gode. Kinas utenriksmi­nister, Qin Gang, besøker Norge 12. mai. Innen den tid bør Huitfeldt ha tenkt over hvordan Norge kan bidra til å engasjere seg i uigurenes situasjon.

Det ser nemlig ikke ut til å hjelpe at hun bekymrer seg. Man kan kanskje håpe at hun bruker anledninge­n til å irritere Kina bitte litt.

❝ Bekymring er ikke nok

 ?? Foto: Khalil Hamra, AP/NTB ?? ⮉ Uigurer demonstrer­te i Istanbul i fjor.
Foto: Khalil Hamra, AP/NTB ⮉ Uigurer demonstrer­te i Istanbul i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway