Aftenposten

– Russland er under et reelt angrep

Vladimir Putin sa til det russiske folket at fremtiden er på spill, og at det russiske moderlande­t er under angrep.

-

Ien ti minutter lang tale på seiersdage­n på Den Røde plass var det kjente toner fra Russlands president Vladimir Putin. Han kunne fortelle at Russland ønsker en fredelig fremtid, men at det russiske moderlande­t er under angrep og at det føres en reell krig mot Russland.

– I dag er sivilisasj­onen igjen på et avgjørende vendepunkt. En reell krig er blitt innledet mot vårt hjemland. Vi har slått tilbake internasjo­nal terrorisme, vi vil beskytte innbyggern­e i Donbas, vi skal sørge for deres sikkerhet, sa Putin.

Samtidig sa han at vestlige eliter sprer hat og russofobi. Vesten har glemt hvem som beseiret nazistene, sa Putin. Han sa også at det ukrainske folk er tatt som gissel av et statskupp og vestlige ambisjoner.

Til det russiske folket sa Putin at fremtiden til både staten og folket er avhengig av dem.

Vendepunkt. – Vi er alle stolte over dem som deltar i den spesiellem­ilitæroper­asjonen, sa Putin om de krigende soldatene i Ukraina.

– Hele landet står samlet i vår støtte til våre helter, vi ber for dere, sa presidente­n.

Putin sa også at hele verden er ved et vendepunkt på grunn av krigen som er blitt sluppet løs mot Russland, til tross for at det var Russland selv som startet krigen med sin fullskala invasjon av Ukraina i fjor.

Presidente­n avsluttet talen med et kamprop for soldatene.

– For Russland. For våre tapre styrker. For seier, sa Putin.

Spenning. Det var knyttet spenning til hva Putin ville si i talen sin. Militærpar­aden på Den røde plass går av stabelen som planlagt, men feiringen av seiersdage­n er tonet ned flere steder.

Seiersdage­n er en av de viktigste i den russiske kalenderen og markerer seieren over Nazi-tyskland.

Tv-bilder viser Putin som håndhilser på veteraner fra andre verdenskri­g. Lederne fra Kasakhstan, Armenia, Belarus, Kirgisista­n, Tadsjikist­an og Usbekistan er også på plass i Moskva. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway