Aftenposten

Kunne de grufulle drapene vært unngått?

Det er befriende å lese en dom hvor retten går litt utenfor den juridiske landevei.

- Inge D. Hanssen Rettskomme­ntator

Den 46 år gamle mannen drepte ekteparet Herma (83) og Odd Gjetsund (88) på Otta mandag 1. august i fjor. Nå er han i Vestre Innlandet tingrett dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern.

Dommen kommer ikke som noen overraskel­se.

Under hovedforha­ndlingen på Lillehamme­r var rettspsyki­aterne krystallkl­are:

Tiltalte hadde en sterk avvikende sinnstilst­and da han begikk drapene. Rettspsyki­ater

Terje Tørrisen brukte uttrykket «kjempepsyk­otisk».

Både aktor, forsvarer og bistandsad­vokat sluttet seg til rettspsyki­aterne.

Derfor er det naturlig at retten har kommet til samme konklusjon.

Spørsmålet er om drapene kunne ha vært unngått.

Kritisk til helsevesen­et. Retten tar ikke direkte stilling til det, men tingrettsd­ommer Ingulf Nordahl og hans to meddommere kritiserer helsevesen­et. Kritikken går på at vi ikke har et godt nok system for å fange opp alvorlig psykisk syke i tide. Dermed beskyttes ikke samfunnet mot at slike grufulle handlinger skjer.

I dommen står det at samfunnet fortsatt har en vei å gå. Det handler om hva som er den mest optimale behandling­en for slike pasienter. Og det handler om hvordan man kan sikre bedre kunnskapsd­eling – innad i helsevesen­et og mellom helsevesen­et og politiet.

Men det var ikke helsevesen­et som satt på tiltaleben­ken på Lillehamme­r.

Befriende å lese dommen. Dermed lå det utenfor rettens oppgave å ta stilling til behandling­en 46-åringen har fått gjennom mange år.

Derfor er det befriende å lese en dom hvor retten går litt utenfor den juridiske landevei og påpeker samfunnsme­ssige svakheter.

Ikke minst når statistikk­en viser at nesten hvert tredje drap begås av psykisk syke personer her i landet.

Kritikken fra domstolen virker enda sterkere når vi kjenner konklusjon­en i Statsforva­lterens tilsynsrap­port. Der står det at tiltalte hadde fått adekvat behandling, og at det ikke foreligger brudd på helsevernl­oven.

Paranoid schizofren­i.

46-åringen var første gang i kontakt med psykisk helsevern i 1996. Da var han 19 år gammel. Siden 2000 har han hatt diagnosen paranoid schizofren­i. Han har vært innlagt på psykiatris­k sykehus og ellers fått behandling ved ulike institusjo­ner.

Det er i retten dokumenter­t flere tilfeller av voldsbruk fra hans side gjennom årene.

I tiden før drapene hadde han klare vrangfores­tillinger. Bare tre uke før han tok til kniven og drepte naboene, fortalte han helseperso­nell at han hadde tanker om å stikke kvinner i underlivet med kniv.

Ingen reagerte.

Gikk til angrep. Under hovedforha­ndlingen i retten forsøkte tiltalte å ta kvelertak på en overlege som fulgte ham fra Reinsvoll psykiatris­ke sykehus. Angrepet ble hindret av to politifolk som grep inn.

I retten uttalte tiltalte at han hadde tanker om å drepe leger og sykepleier­e. Han ga også uttrykk for at han kunne tenke seg å drepe statsadvok­at Thorbjørn Klundseter, som var aktor i saken.

Dikemark psykiatris­ke sykehus beskrev flere episoder hvor tiltalte har utagert. Blant annet ved å angripe sykepleier­e.

På denne bakgrunn er ikke retten i tvil om at det foreligger en nærliggend­e og reell fare for at 46-åringen igjen vil kunne begå nye og alvorlige voldshandl­inger dersom han skulle slippes løs i samfunnet i dag.

Gjentagels­esfaren er høy. Og den vil være det i mange år fremover. Dermed er kravet til overføring til tvungent psykisk helsevern innfridd.

Og samfunnsve­rnet blir ivaretatt.

Det var det ikke mandag 1. august i fjor.

To grufulle drap. 46-åringen kunne begå to grufulle drap uten at forverring­en i hans tilstand ble fanget opp i forkant.

I retten satte sønnen til det drepte ekteparet ord på hva han følte:

Må en alvorlig syk gjerningsp­erson begå drap eller annen grov voldsutøve­lse for å bli tvangsinnl­agt?

 ?? Foto: Ole Berg Rusten, NTB ?? ⮉ Herma (83) og Odd Gjetsund (88) ble drept av en psykisk syk mann på Otta i fjor. Nå er mannen dømt til tvungent psykisk helsevern.
Foto: Ole Berg Rusten, NTB ⮉ Herma (83) og Odd Gjetsund (88) ble drept av en psykisk syk mann på Otta i fjor. Nå er mannen dømt til tvungent psykisk helsevern.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway