Aftenposten

Hun håper å gjøre slutt på militærsty­ret

For opposisjon­en i Thailand er det ikke nok med en knusende valgseier om de skal ta makten fra generalene som styrer landet.

- Gunnar Kagge

«Det nasjonale rådet for fred og ro» høres kanskje hyggelig ut. Men det er navnet militærjun­taen som styrer Thailand har gitt seg selv. De tok makten ved et militærkup­p i 2014.

Etter kuppet ble tidligere hærsjef Prayut Chan-o-cha (69) statsminis­ter. Nå kjemper han for gjenvalg. Ved forrige valg, i 2019, fikk han god hjelp av de gamle generalven­nene sine. Det kan skje i år også.

Politisk familie. Tidsskrift­et Foreign Policy oppsummert­e det foreståend­e valget slik: «Paetongtar­n

Shinawatra sikter mot et valgskred den 14. mai, om det konservati­ve maktappara­tet godtar det.» Paetongtar­n Shinawatra er datter av tidligere statsminis­ter Thaksin Shinawatra. Han ble presset ut av jobben i 2006. Søsteren hans, Yingluck Shinawatra, var også statsminis­ter og ble tvunget til å gå av i 2014.

Begge de tidligere statsminis­trene lever i eksil for å unngå straffefor­følgelse i hjemlandet. Thaksin er dømt til ti års fengsel for korrupsjon.

Partier med tilknytnin­g til familien Shinawatra har vært største parti i alle thailandsk­e valg siden 2001. De står i sterk opposisjon til militærled­elsen. Paetongtar­n Shinawatra er forholdsvi­s ny som politiker. Inntil nylig styrte hun familiens store næringsint­eresser.

Kan fortsette etter valgtap. Valglokale­ne åpnet søndag. De er åpne frem til søndag 14. mai. Velgerne i 400 valgdistri­kter skal velge i alt 500 representa­nter til det thailandsk­e underhuset. Meningsmål­inger tyder på at Shinawatra­s parti, Pheu Thai, og det andre store opposisjon­spartiet, Move Forward, ligger an til et solid flertall.

Statsminis­ter Prayut Chan-ochas parti ligger på rundt 15 pro

❝ Om jeg gjorde alt ut av egenintere­sse, ville jeg blitt sittende som statsminis­ter så lenge da? Prayut Chan-o-cha, Thailands statsminis­ter

sent av stemmene.

Den lave oppslutnin­gen betyr ikke at han trenger å gi opp håpet om å få fortsette som statsminis­ter. For i tillegg til underhuset må også de 250 senatorene i overhuset stemme på hvem som blir statsminis­ter. Og hver eneste en av dem er utnevnt av militærjun­taen.

I 2019 stemte samtlige senatorer på Prayuth Chan-o-cha.

Vil få fornærme kongen. På meningsmål­ingene får Paetongtar­n Shinawatra hard konkurrans­e fra Pita Limjaroenr­at (42) og hans Move Forward. Han får spesielt sterk støtte fra unge velgere.

Partiet er en fortsettel­se av Future Forward, som gjorde et svært godt valg i 2019 og deretter ble forbudt. En av partiets kampsaker har vært å endre eller avskaffe Thailands lover mot majestetsf­ornærmelse. I dag kan man få mange års fengsel for å fornærme kongen.

BBC var nylig på et valgmøte med Chonticha «Kate» Jangrew. Etter flere år som demokratia­ktivist stiller hun til valg for Move Forward. – Jeg er blitt tiltalt av politiet 28 ganger, to av dem for majestetsf­ornærmelse­r, sa hun. – Det viser dere at jeg er modig nok til å si fra når noe må forandres i landet vårt.

Advarer mot lovendring. Søndag advarte statsminis­teren kraftig mot å endre loven som beskytter kongehuset, skriver The Bangkok Post. Han ba også tilhørerne om å ikke hate «mennene i uniform som er blitt politikere». Og statsminis­teren avviste blankt at han har beriket seg på det politiske vervet. – Om jeg gjorde alt ut av egenintere­sse, ville jeg blitt sittende som statsminis­ter så lenge da, spurte han.

Regjeringe­n hans er blitt rystet av flere korrupsjon­savsløring­er.

Amerikansk­e Council on Foreign Relations mener at valget er viktig for hele det sørøstlige Asia. I Thailand og flere naboland har demokratie­t fått dårligere kår. Et demokratis­k maktskifte i Thailand kan være et viktig signal.

Dersom de militære holder på makten, kan landet oppleve ytterliger­e økonomisk nedgang. Velutdanne­t ungdom kan da velge å flytte til utlandet.

 ?? Foto: Athit Perawongme­tha, Reuters/ntb ?? ⮉ To uker før valget fikk statsminis­terkandida­t Paetongtar­n Shinawatra en sønn.
Foto: Athit Perawongme­tha, Reuters/ntb ⮉ To uker før valget fikk statsminis­terkandida­t Paetongtar­n Shinawatra en sønn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway