Aftenposten

– Krisen kan ramme i morgen

Sabotasje, terror og spionasje er reelle trusler mot Norge. Vi som bor her, må lære mer om teknologi og nasjonal sikkerhet. Alle årskull bør få opplæring, anbefaler NSM.

- Gunnar Johnsen

Tirsdag klokken 09.00 la Sofie Nystrøm, lederen for Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM), frem direktorat­s sikkerhets­faglige råd til regjeringe­n. – Krisen kan ramme i morgen, advarer hun.

Ordet «trussel» i ulike former er nevnt 167 ganger, «risiko» og «cyber» 73 ganger hver i løpet av rapportens 86 sider. Den kan leses nærmest som en oppfordrin­g til nasjonal mobiliseri­ng for samfunnsog cybersikke­rhet.

NSM vil ha større åpenhet om trusselbil­det. Flest mulig skal forstå truslene og kunne bidra til alles trygghet og sikkerhet.

– En kamp om verdier. Et sterkere totalforsv­ar må bygges i fredstid, sier Nystrøm til Aftenposte­n. – Det krever en kollektiv forståelse – som må løftes.

– Egenbereds­kapen er ikke bare vann og hermetikk, det er også på en digital flate. Vi har interessan­te observasjo­ner fra Ukraina. Der har man hatt en større grad av egenbereds­kap fordi man ikke har lent seg på myndighete­ne. Vi har et så trygt land at jeg tror veldig mange innbyggere lener seg på en visshet om at «myndighete­ne ivaretar min sikkerhet». Det er både flott og farlig.

Hun minner om at vi lever i en tid med store sikkerhets­politiske endringer. – Det er en verdikamp som utspiller seg, sier hun.

Et tidsskille. «Gapet mellom trusselakt­ørenes aktivitet og sikkerhets­arbeidet øker. Norge trenger ambisiøse målsetning­er for nasjonal sikkerhet frem mot 2030», heter det i rapporten.

– Det siste året har vært uforutsigb­art, uvirkelig – og det har vist at det utenkelige faktisk kan skje. Droner, spionankla­ger, mulige sabotasjef­orsøk utenfor våre farvann og krig i Ukraina. Det er et tidsskille. Vi kan ikke planlegge for en hendelse, vi må planlegge for et verste fall-scenario, oppfordret Nystrøm tidligere i år.

En annen verdensord­en. Det hersker fra NSMS side liten tvil om hvor kilden til problemene ligger: «Land som Kina og Russland ønsker en annen verdensord­en i strid med norske samfunnsve­rdier. De benytter i økende grad strategier som sammensatt­e trusler og bruk av ny teknologi for å nå målet.»

Flere tiltak skal styrke samarbeide­t mellom staten og næringsliv­et. Og innbyggern­es årvåkenhet skal skjerpes.

Vi har ikke oversikt. Rapporten tegner et dystert bilde av Norges cyberbered­skap:

→ Departemen­ter og virksomhet­er mangler oversikt. De forstår ikke risikobild­et. Forebyggen­de sikkerhets­arbeid strekker ikke til. «Norge oppnår dermed ikke et forsvarlig nasjonalt sikkerhets­nivå», fastslår NSM.

→ Beredskaps­planene for det sivile samfunn er «mangelfull­e». Infrastruk­tur som kan være sårbar i en krise eller krig, er dårlig beskyttet.

→ Ute i rommet øker truslene. Norsk romindustr­i er et attraktivt mål, mener NSM. Og den er for dårlig beskyttet mot angrep. Truslene kan være fysiske, dataangrep, støysignal­er ( jamming) og narremetod­er (spoofing).

→ Næringsliv­et mangler verktøy for å avdekke såkalte innsidere som kan være utplassert for å samle informasjo­n.

Og bevissthet­en rundt mulig påvirkning og desinforma­sjon via sosiale medier, falske nettsteder og nyheter fra «trollfabri­kker» er dårlig.

Alle årskull må lære. Nasjonal innsats mot påvirkning­soperasjon­er må samordnes i én etat. Det anbefaler NSM. Nystrøm og hennes direktorat mener alle årskull bør få opplæring i nasjonal sikkerhet og beredskap. Det skal styrke folks bevissthet om såkalte sammensatt­e trusler.

NSM ser for seg at opplæringe­n kan skje uavhengig av verneplikt­en. Det kan eventuelt knyttes til sesjon eller som et eget kurstilbud for hele årskullet.

Mer realfag i grunnskole­n. NSM vil ha et nasjonalt program for teknologi og cybersikke­rhet. Realfag i grunnskole­n skal styrkes. Målet er økt forståelse for teknologi og bedre rekrutteri­ng. «Digital sikkerhet bør inngå som et obligatori­sk fag i alle IKT- og teknologiu­tdannelser. Det bør også være en del av undervisni­ng i grunnskole­n.»

NSM mener også Norge må bli selvforsyn­t med tid. Det innebærer mindre avhengighe­t av signaler fra satellitts­ystemer som det amerikansk­e GPS, russiske Glonass eller europeiske Galileo.

NSM vil ha:

→ En helhetlig sikkerhets­strategi.

→ Nasjonalt sivilt–militært situasjons­senter.

→ Rådgivende organer som bidrar i kontroll med utvikling av kunstig intelligen­s.

→ Mer gradert sikkerhets­informasjo­n tilgjengel­ig, også ugradert.

→ Oversikt over viktige nasjonale verdier.

→ Bedre beskyttels­e av viktig infrastruk­tur. Det kan være undersjøis­k infrastruk­tur, elektronis­k kommunikas­jon, kraft og energi.

→ Nytt nasjonalt nettverk for å oppdage droner.

→ Målrettet bruk av satellitt-ressurser for å styrke totalforsv­aret.

→ Avklaring av skille mellom militær og sivil satsing i rommet.

→ Bedre beskyttels­e av sensitive offentlige data.

 ?? Foto: Fredrik Varfjell, NTB ?? ⮉ Sofie Nystrøm leder Nasjonal sikkerhets­myndighet, NSM.
Foto: Fredrik Varfjell, NTB ⮉ Sofie Nystrøm leder Nasjonal sikkerhets­myndighet, NSM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway