Aftenposten

Kina utviser canadisk diplomat

Kina utviser en canadisk diplomat i Shanghai etter at en kinesisk diplomat i Toronto ble utvist mandag.

-

Canadiske Jennifer Lynn Lalonde har fått beskjed om å forlate det canadiske konsulatet i Shanghai innen 13. mai, opplyser Kinas utenriksde­partement.

– Kina forbeholde­r seg retten til ytterliger­e tiltak, heter det videre.

Utvisninge­n kommer etter at den kinesiske diplomaten Zhao Wei i Toronto mandag ble utvist etter anklager om at han har trakassert en canadisk folkevalgt som var kritisk til behandling­en av uigurene i Kina.

– Jeg har vært tydelig: Vi vil ikke tolerere noen form for utenlandsk innblandin­g i våre indre anliggende­r. Diplomater i Canada er blitt advart om at slik adferd innebærer at de vil bli sendt hjem, sa utenriksmi­nister Melanie Joly.

Etterretni­ngsrapport. Zhao har jobbet for kinesiske myndighete­r i Toronto.

Ifølge en canadisk etterretni­ngsrapport, som blant annet er omtalt i avisen Globe and Mail tidligere i måneden, har Kina forsøkt å skaffe opplysning­er om den konservati­ve politikere­n

Michael Chong og familien hans i Hongkong. Canada mener kineserne ville bruke Chong til å statuere et eksempel og hindre at andre inntar standpunkt­er som går mot den kinesiske regjeringe­n. Avisen skriver av Zhao var involvert i dette arbeidet.

Kinesisk harme. Kina sier på sin side at de aldri har blandet seg inn i canadiske anliggende­r og heller ikke har noen interesse av dette. Stemningen er allerede dårlig mellom landene. Kina sier at Canada «saboterer» forholdet.

Chong har sagt at han var svært skuffet over at han fikk vite om den mulige trusselen mot familien gjennom mediene og har anklaget statsminis­ter Justin Trudeau for ikke å ha gjort noe. Helt siden avisoppsla­gene for en uke siden har han krevd at Zhao blir utvist. (NTB)

Kina forbeholde­r seg retten til ytterliger­e tiltak

Kinas utenriksde­partement

 ?? Foto: Mary Altaffer, AP/NTB ?? ⮉ Canadas utenriksmi­nister Melanie Joly sa mandag at landet utviser den kinesiske diplomaten Zhao Wei. Nå svarer Kina.
Foto: Mary Altaffer, AP/NTB ⮉ Canadas utenriksmi­nister Melanie Joly sa mandag at landet utviser den kinesiske diplomaten Zhao Wei. Nå svarer Kina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway