Aftenposten

Hvis de politiske partiene vil ha flere medlemmer, må de begynne å ta sine egnemedlem­mer på alvor

- Mímir Kristjánss­on Stortingsr­epresentan­t, Rødt

Fredag satte Arbeiderpa­rtiets landsmøte døren på gløtt for kjernekraf­t. Tradisjone­lt har partiet sagt tvert nei. Nå er partiet «åpne for ny kunnskap omalternat­ive energiform­er, som for eksempel kjernekraf­t». Kursendrin­gen kometter press fra grasrota. Det var demokrati på sitt beste, der vanligemen­nesker lyktes i å endre politikken til landets største parti.

Men etter fredag kommer lørdag. Og lørdag morgen ble døren som landsmøtet satte på gløtt, ettertrykk­elig smelt igjen.

Da rykket to statsråder, energimini­ster Terje Aasland og klimaminis­ter Espen Barth Eide, ut i VG for å «knuse kjernekraf­tdrømmen». Hva hadde skjedd med vedtaket som delegatene på Ap-landsmøtet hadde gjort dagen i forveien?

Ikke så veldig prinsipiel­le. «Det er ingen oppdrag til meg i den uttalelsen», var Aaslands kommentar til landsmøtet­s vedtak.

Eide bedyret at han var prinsipiel­t for å hente kunnskap, men han var samtidig prinsipiel­t imot å la kunnskapen han innhenter, få noen betydning for standpunkt­ene han har.

Og så veldig prinsipiel­le i sin kunnskapst­ørst er Arbeiderpa­rtiet uansett ikke.

Denne uken vil partiet somnylig vedtok at de er åpne for ny kunnskap om kjernekraf­t, stemme ned et forslag i Stortinget om å «utrede hvilke forutsetni­nger og behov Norge har for kjernekraf­t som del av energimiks­en frem mot 2050».

Vanlige menneskers muligheter til å påvirke. Hvis vi et øyeblikk lar kjernekraf­ten ligge: Hva sier det om vanlige menneskers mulighet til å påvirke politikken når to statsråder allerede dagen derpå kan avlyse et vedtak fattet på landsmøtet i eget parti?

Arbeiderpa­rtiet er ikke alene om ikke å ta sine egne medlemmer på alvor.

Tidligere i vår vedtok Senterpart­iets landsmøte å si nei til elektrifis­ering av Melkøya-anlegget. Det skjedde på tross av ledelsens klare råd.

Måneden etterpå fikk ledelsen likevel viljen sin. Da stemte Senterpart­iet i Stortinget for å elektrifis­ere Melkøya, stikk i strid med egen politikk.

Verstingen her er likevel Høyre.

Der er partileder Erna Solbergs posisjon etter hvert så suveren at det knapt koster henne noen ting å sette medlemsdem­okratiet i partiet til side.

Bare toppen av isfjellet. Da Høyres landsmøte etter et grasrotopp­rør vedtok å fjerne hele formuesska­tten i september 2020, gikk det bare noen få uker før Solberg var ute i mediene og avlyste vedtaket. Våren 2021 avlyste hun på samme måte et landsmøtev­edtak om å fjerne kontantstø­tten.

På vårens Høyre-landsmøte fikk vi en ny vri. Da rakk ikke engang delegatene å reise hjem før de ble overstyrt.

Etter å ha tapt en votering om hvorvidt skog skal regnes med i det norske klimaregns­kapet, krevde Solberg enkelt og greit at delegatene skulle stemme på ny. Etter sterke formaninge­r fra henne snudde landsmøtet 180 grader.

Effektivt, men ikke særlig demokratis­k. «Erna Solberg fulgte ikke spilleregl­ene», var dommen fra Rogaland Høyre, somsto bak forslaget.

Dette er bare toppen av isfjellet. Under overflaten jobber ledelsen i samtlige partier aktivt for å forhindre at medlemmene­s ønsker kommer til uttrykk i klare vedtak som vil binde dem.

Ja, noen ganger lykkes partitoppe­ne til og med i å hindre at uenigheter når frem til landsmøtes­alen i det hele tatt.

Se bare på Aps landsmøte, der en enstemmig sal med 300 delegater tilsynelat­ende stilte seg bak partisekre­tær Kjersti Stenseng.

Svekker tilliten til hele politikken. Trenden med at partier avlyser sine egne landsmøtev­edtak, er alvorlig for flere enn bare delegatene i det enkelte parti.

Det svekker tilliten til hele politikken dersom folk ikke opplever at de harmulighe­t til å påvirke partiene gjennom åmelde seg inn og ta kampen for sine hjertesake­r.

I 1980 var 16 prosent av befolkning­en medlem av et parti. 40 år senere er andelen halvert. I samme tidsrom har andelen som er aktive i partier, sunket fra 7 til 2 prosent.

Det er særlig styringspa­rtiene som sliter. I 1950 hadde Ap 135.000 individuel­lemedlemme­r (kollektivt innmeldte via fagforenin­ger kommer i tillegg). I fjor hadde medlemstal­let sunket til 48.000. I en periode der folketalle­t har økt med 2 millioner, har altså Ap mistet to tredjedele­r av medlemmene.

Utviklinge­n er lik i både Sp og Høyre. Sp hadde mer enn 70.000 medlemmer da Eu-kampen raste som verst i 1970-årene. Nå er tallet under 20.000. Høyre skal i storhetsti­den på 1980-tallet ha hatt nærmere 100.000medlemm­er. I 2022 var det færre enn 30.000 igjen.

Ledelsenmå akseptere å tape. Kan en liten del av forklaring­en på at stadig færre vil engasjere seg i de store partiene rett og slett være at det ikke lenger nytter å engasjere seg i de store partiene?

Hvis Espen Barth Eide eller Erna Solberg kan avlyse det medlemmene vedtar, da er det kanskje ikke såmye vits i å bruke kvelder og helger på å diskutere politikk i et partilag.

I høst kommer tusenvis av mennesker over hele landet til å trekke ut på gater og torg for å overbevise velgerne om å stemme på akkurat deres parti.

Men skal de politiske partiene lykkes i å engasjere flere, må de ta medlemmene sine på alvor.

Det innebærer at ledelsen må akseptere å tape politiske saker når de får medlemmene imot seg.

Arbeiderpa­rtiet er ikke alene om ikke å ta sine egne medlemmer på alvor

 ?? Foto: Frederik Ringnes, NTB ?? ⮉ Statsminis­ter og partileder Jonas Gahr Støre sammen med partiets ordførerka­ndidater under landsmøtet nylig.
Foto: Frederik Ringnes, NTB ⮉ Statsminis­ter og partileder Jonas Gahr Støre sammen med partiets ordførerka­ndidater under landsmøtet nylig.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway