Aftenposten

Direktorat­et er restriktiv­t når det gjelder hormonbeha­ndling av barn

- Bjørn Guldvog Helsedirek­tør

Mediekriti­ker Anki Gerhardsen anklager Helsedirek­toratet for ikke å bry seg om sårbare barn og unge som søker behandling for kjønnsinko­ngruens (Aftenposte­n, 8. mai). Dette stemmer selvsagt ikke, og jeg vil derfor gjøre rede for direktorat­ets arbeid med denne problemsti­llingen.

Utgangspun­ktet for kritikken er hentet fra en rapport fra Statens undersøkel­seskommisj­on for helse og omsorgstje­nesten (Ukom). Vi i Helsedirek­toratet er enige med Ukom i at helsetjene­stetilbude­t til pasienter med kjønnsinko­ngruens er for dårlig. Vi er i dialog med aktørene om hvordan tilbudet kan bedres, og vi vurderer fortløpend­e om det er behov for å gjøre endringer i retningsli­njene.

Ikke tilgjengel­ig tilbud overalt. Retningsli­njen gir et godt grunnlag for etablering av helsetilbu­d i primærhels­etjenesten og på ulike nivåer i spesialist­helsetjene­sten. Den beskriver tverrfagli­g samarbeid og behov for kompetanse­heving.

Tilbudet i dag er ikke likeverdig tilgjengel­ig overalt, og kompetanse­n i tjenestene er varierende. I en slik situasjon vil en retningsli­nje som beskriver hvordan tjenesten bør organisere­s, bidra til bedre kvalitet og prioriteri­ng av hvilke typer tilbud den enkelte trenger.

Ikke alle trenger hormoner eller høyspesial­isert behandling som kirurgi. I Helsedirek­toratet er vi restriktiv­e når det gjelder hormonbeha­ndling av barn. Det er den nasjonale behandling­stjenesten for kjønnsinko­ngruens som gjør disse vurderinge­ne i dag.

I tråd med internasjo­nale endringer anbefaler vi at psykiatris­k utredning ikke skal være obligatori­sk før pasienten får en utredning av sin kjønnsinko­ngruens. De som har behov for det, skal naturligvi­s tilbys psykiatris­k utredning og behandling i likhet med andre pasienter i helsetjene­sten.

Retningsli­njen styrker pasientsik­kerheten. Retningsli­njen legger grunnlaget for at riktig behandling og kvalitet for hele gruppen blir bedre tilgjengel­ig. Den bidrar derfor til å styrke pasientsik­kerheten. Helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap) svarte Stortinget 9. februar at retningsli­njen «skal ligge til grunn for innretning­en av behandling­stilbudet på alle nivåer».

Helsedirek­toratet er enig i at utviklinge­n de siste årene med et økt antall unge mennesker med kjønnsiden­titetsprob­lemer gir grunn til forsiktigh­et, og vi trenger kunnskap for å forstå det som skjer. Dette handler om barn og unge som befinner seg i en sårbar situasjon. Helsedirek­toratet er opptatt av å lytte og være i god dialog med regionale helseforet­ak, aktører i primærhels­etjenesten, fagmiljøen­e, brukere og pårørende og Ukom.

Hva retningsli­njen er og ikke er. Retningsli­njen gir en overordnet beskrivels­e av organiseri­ng og oppgavedel­ing i en differensi­ert og helhetlig helsetjene­ste. Denne retningsli­njen skal ikke forstås som en klinisk retningsli­nje som gir detaljerte anbefaling­er om utredning og behandling­svalg.

For oss er det viktig at helsehjelp­en blir mer tilgjengel­ig ut fra den enkeltes behov – med flere helsetjene­stetilbud og med rett kompetanse. Dette er ikke på plass i dag.

De regionale helseforet­akene etablerer nå regionale tilbud i tråd med retningsli­njen. Om vi også skal ha kliniske retningsli­njer, må det utvikles i samarbeid med fagmiljøen­e og brukerne – noe som vil kreve større faglig konsensus og på noen områder mer forskning.

Følger fagutvikli­ngen. Den kunnskapen som dagens behandling bygger på, er internasjo­nal og norsk forskning, fagdebatte­r og erfaringsk­unnskap gjennom flere tiår. Den nasjonale behandling­stjenesten har i mange år gitt det Ukom anbefaler skal bli utprøvende behandling til barn og unge.

Men som direktorat­et anbefaler, er det behov for mer forskning.

Vi i Helsedirek­toratet følger med på utviklinge­n av tilbudene i andre land og forskninge­n på området. Vi har god kontakt med fagmiljøer, organisasj­oner og de regionale helseforet­akene – både om hvordan tjenesten bør organisere­s, og utviklinge­n i faget. Vi vurderer også fortløpend­e om det er behov for justeringe­r i retningsli­njen basert på ny kunnskap.

Helsedirek­toratet er svært opptatt av at helsetjene­ster til pasienter med kjønnsinko­ngruens skal bli bedre, og vi vil fortsette å jobbe for det.

 ?? Foto: Javad Parsa, NTB ?? ⮉ V i Helsedirek­toratet er enige med Ukom i at helsetjene­stetilbude­t til pasienter med kjønnsinko­ngruens er for dårlig, skriver helsedirek­tør Bjørn Guldvog.
Foto: Javad Parsa, NTB ⮉ V i Helsedirek­toratet er enige med Ukom i at helsetjene­stetilbude­t til pasienter med kjønnsinko­ngruens er for dårlig, skriver helsedirek­tør Bjørn Guldvog.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway