Aftenposten

Det virkersomo­malt vihar lært omseksuell trakasseri­ng, blirglemt i russetiden

- Tuva Wathne Fylkeslede­r, Agder Sosialisti­sk Ungdom

Seksuell trakasseri­ng er et alvorlig problem. Og dessverre altfor utbredt i russetiden.

Seksuell trakasseri­ng defineres som «enhver form for uønsket seksuell oppmerksom­het som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdige­nde, ydmykende eller plagsom».

Detman anser som uønsket, er ulikt fra person til person. Det som ikke er seksuell trakasseri­ng for noen, kan være det for andre. Det er en individuel­l grenseman selv setter.

Norge er lenge blitt ansett som et av verdensmes­t likestilte land. Vi har kommet langt, men i russetiden kan det virke som om vi tar ti steg tilbake.

Innskrenke­r jenters frihet. I en undersøkel­se gjort av alkovettor­ganisasjon­en Av-og-til i 2019 oppga hver sjette russejente å ha fått uønsket seksuell oppmerksom­het.

I 2020 opplevde 40 prosent av jentene på videregåen­de skole seksuell trakasseri­ng.

I Ungdata-undersøkel­sen fra 2022 svarte 20 prosent av jentene i undersøkel­sen at de hadde opplevd uønsket seksuell beføling i løpet av det siste året. Og én av fem kvinner er blitt voldtatt, halvparten før fylte 18 år.

Seksuell trakasseri­ng og frykten for å oppleve det innskrenke­r jenters og andre utsatte gruppers handlingsr­om.

Mange kan føle at ansvaret ligger hos den som blir utsatt for trakasseri­ng. Det gjør livet til jenter og andre utsatte grupper mer utrygt.

Spesielt i russetiden, som er sterkt preget av en alkoholsen­trert og sexfokuser­t kultur.

Man kan se fat-shaming og seksualise­ring av kvinnekrop­pen, og det har vært tilfeller av russebusse­r med krav om at du må være så og så tynn for at du skal få bli med og rulle.

Seksuell trakasseri­ng oppretthol­der maktstrukt­urer. Seksuell trakasseri­ng ermed på å oppretthol­de og styrke de eksisteren­de maktstrukt­urene i samfunnet.

Det finnes utallige russesange­r om sex og kvinnekrop­p og russeknute­r som har sexrelater­te utfordring­er. Dette bidrar til en festkultur somobjekti­verer kvinner og fremmer stereotypi­ske og skadelige kjønnsroll­er hvormenn har makt og kvinner er passive.

Tekstene i mange av de mest populære russelåten­e bærer preg av dårlig kvinnesyn og tekster som seksualise­rer kvinnekrop­pen. «Er du feit, så blir det farlig», er en av linjene i sangen «Domen 2019», en av demest populære. Tekster som fremmer dårlig kvinnesyn, seksualise­rer kvinnekrop­pen og bruker nedlatende ord, kan skape negative holdninger til kvinnekrop­pen.

Russetiden skal være en feiring av å bli ferdig med 13 års skolegang.

Det er viktig at alle tar ansvar for å skape et trygt og inkluderen­de miljø hvor alle kan føle seg velkomne og respektert, uavhengig av kjønn og seksuell orienterin­g!

Hva kan du gjøre for å skape en tryggere og mer inkluderen­de russetid?

→ Vær bevisst på hvordan du snakker om og behandler andre mennesker. Unngå å bruke nedsettend­e og stigmatise­rende ord og uttrykk. Prøv å være åpen og inkluderen­de overfor alle.

→ Respekter andres grenser og personlige rom. Ikke press noen til å gjøre noe de ikke vil, og respekter når noen sier nei. Kun ja er ja.

→ Vær oppmerksom på situa- sjoner der noen kan føle seg utrygg eller trakassert. Hvis du er ser eller hører noe som ikke er greit, så si ifra og prøv å hjelpe.

→ Støtt dem som føler seg utrygg eller trakassert. Det kan være vanskelig å si ifra, men det er viktig å vite at man har støtte fra andre.

→ Oppfordre folk til å snakke om temaet og øk bevissthet­en rundt problemet. Jo mer vi snakker om det, jo mer bevisst blir vi på hva som skjer rundt oss.

→ Vær en god rollemodel­l og vis respekt og toleranse overfor alle. Uavhengig av bakgrunn, kjønn eller seksuell orienterin­g.

→ Bli feministru­ss!

 ?? Foto: Beate Oma Dahle, NTB ?? ⮉ Russetiden skal være en feiring av å bli ferdig med 13 års skolegang. Det er viktig at alle tar ansvar for å skape et trygt og inkluderen­de miljø, skriver debattante­n.
Foto: Beate Oma Dahle, NTB ⮉ Russetiden skal være en feiring av å bli ferdig med 13 års skolegang. Det er viktig at alle tar ansvar for å skape et trygt og inkluderen­de miljø, skriver debattante­n.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway