Aftenposten

Får 2millioner kroner og holder åpent i sommer

– Fantastisk. Nå kan vi åpne for publikum i sommerseso­ngen, sier direktør Nina Refseth.

- Heidi Borud

Ibsen Museum og Teater i Oslo sentrum har stått stengt siden ombygginge­n startet i 2019. En kort periode i 2022 ble det spilt teater på den nye scenen. Det har ikke vært driftsmidl­er å hente noe sted.

Men nå foreslår regjeringe­n å avsette 2 millioner kroner i et engangstil­skudd i revidert budsjett. Midlene vil bidra til at museet kan holde åpent for publikum sommeren 2023. Revidert budsjett legges frem førstkomme­nde torsdag.

– Svært glad. Direktør Nina Refseth ved Folkemusee­t, som har ansvar for museet, er svært glad for drahjelpen fra regjeringe­n.

– Dette betyr at vi kan åpne for publikum 1. juli og holde åpent hele sommerseso­ngen og noe utover høsten. Dette er bare helt fantastisk, sier Refseth. – Med 2 millioner kroner kan vi holde åpent utover høsten også, men kanskje ikke hver dag. Vi skal sørge for at Oslo-folk kan besøke museet.

Hun har imidlertid ikke penger til å ta i bruk teaterscen­en, som gårdeier Christian Ringnes tidligere har sponset. – Da snakker vi om helt andre summer, sier Refseth. Men hun forteller at teaterscen­en vil bli brukt til formidling­saktivitet og informasjo­n til publikum.

– Meningsløs­t at det har stått tomt. Tidligere kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland la i 2017 innen en bevilgning på 8 millioner til Ibsenteate­ret, men siden den gang har lite skjedd.

Gårdeier og Ibsen-entusiast Christian Ringnes har investert 150 millioner kroner i teaterscen­en og oppgraderi­ngen av annen etasje i Ibsens gamle leilighet. Han synes det er meningsløs­t at museet og teaterscen­en har stått ubrukt.

– At museet nå bare skal være åpent i sommeruken­e, er skandaløst, sier Ringnes.

– Er det aktuelt for deg å gå inn med mer midler?

– Nei, 150 millioner og betaling av forestilli­ngen «Når Vi Døde Vågner» som starthjelp, får være nok. Nå må staten inn og ta ansvaret for Ibsens verdensarv.

Statssekre­tær Odin Adelsten Aunan Bohmann uttaler følgende i en e-post: – Ibsen Museum og Teater gjør et viktig arbeid for å bevare og videreform­idle Ibsens liv og virke. Derfor er det viktig for oss at vi nå kan gi museet 2 millioner for at leilighete­n kan holde åpent.

 ?? Foto: Dan P. Neegaard ?? ⮉ Henrik Ibsens gamle leilighet i Oslo sentrum åpnes for publikum igjen 1. juli.
Foto: Dan P. Neegaard ⮉ Henrik Ibsens gamle leilighet i Oslo sentrum åpnes for publikum igjen 1. juli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway