Aftenposten

Politisk ramme, men navlebesku­ende tematikk

Etter fem år med kunststudi­er, ser det ut til at enkelte av studentene har mistet inspirasjo­nen.

- Alma Holtvedt Kunstanmel­der

Våren er ankommet, og det betyr at et nytt kull med studenter står på terskelen til kunstnerli­vet. I den anledning har 16 masterstud­enter fra Kunstakade­miet i Oslo inntatt overlyssal­ene på Kunstnerne­s Hus.

Avgangsuts­tillingen har fått navnet «Free Education for All: It’s Not Too Late to Change Your Mind». Tittelen er studentene­s respons på Stortinget­s vedtak om å innføre skoleavgif­t for studenter fra utenfor EU/EØS. For en student ved Kunsthøgsk­olen i Oslo, vil det innebære en årlig avgift på mellom 500 000 og 700 000 kroner.

Avgangsstu­dentene frykter at dette vil svekke mangfoldet i kunsten og avskjære den norske kunstscene­n fra resten av verden. De maner til engasjemen­t rundt saken.

Denne rammen til tross: Utstilling­en er ikke utpreget politisk. Da lener den heller mot det introspekt­ive. Og nærmer seg litt for ofte det navlebesku­ende.

Ikke noe nytt. Ved inngangen til utstilling­en henger Doris Guos bronseskul­ptur «Guestbook II». Ved å røre ved skulpturen, kan de besøkende etterlate sin «signatur». Over tid vil berøringen­e endre overflaten­s tekstur og utseende. Dette er en fin åpningsges­t som tar opp i seg utstilling­stittelens budskap om mangfold og kollektiv påvirkning.

I den første salen strømmer det naturlige lyset inn. En videoinsta­llasjon innkapslet i en boks skaper en litt uheldig blokade midt i rommet.

Naeung Kang er represente­rt med hele 11 (!) verker. Samtlige tematisere­r kjærlighet­ssorg. Falsk pels i plastkasse­r stablet oppå hverandre, noen abstrakte malerier. Og en klokke, også den bekledd med pels.

«Tiden stopper ikke etter en kjærlighet­ssorg, i stedet vokser det hår på den», skriver hun i pressemate­rialet. Titlene er ting som «I Miss the Sleep Disturbanc­es You’d Cause» og «Stored Away But Still Taking Place».

Ikke til forkleinel­se for folk med kjærlighet­ssorg, altså. Men Kang har stupt hodestups inn i uinteressa­nte klisjeer og den litt selvopptat­te forherlige­lsen av

❝ Med tanke på den norske kunstscene­ns fremtid er det jo oppløftend­e at i hvert fall en del av masterstud­entene viser et høyt ambisjonsn­ivå

egen smerte, uten å bringe noe nytt til bordet. Det er konseptuel­t svakt og veies hverken opp med å være imponerend­e håndverk eller spesielt pent å se på.

Sparker inn åpne dører. Markus Moestue har printet ut og hengt opp Statoil-/equinor-reklamer. Med «Den vidunderli­ge følelsen av å være helt i sin egen verden» vil han skape et narrativ som viser hvordan selskapet prøver å renvaske seg selv, men han sparker først og fremst inn åpne dører.

Mathew Lacosse utforsker behov og begjær gjennom fire tynne skulpturer med skjortekra­ver. De er både klesstativ­er, værhaner og ønskekvist­er.

Skjortekra­vene ser ut til å represente­re de ulike personaene du kan ikle deg om morgenen. Moderne selvbeviss­thet, med andre ord.

To steder i utstilling­en finner man treskrin av nevnte Doris Guo. De har stått i atelieret og samlet støv, og det er også hele poenget.

Støv har jeg ærlig talt nok av hjemme. Skrinene ble for øvrig laget i slutten av 2020. Det var vel en uinspirere­nde tid.

Materialle­k i sal to. Den andre salen har mer dempet belysning. I «Paradox Hug» har Yun Hao spent opp fiskeskinn. Når lyset skinner gjennom, blir rommet på den andre siden utflytende – som om du observerer det fra under vann.

Anna Clawson leker med barnlighet og ekkoer i en rekke kuriøse verk. Blant annet i videoverke­t «hand-me-down, hold my hand», der voksne løper rundt med barnemaske­r.

Med videoinsta­llasjonen «Watching a wrinkle carve itself out across a forehead» av Nicole Ward kan man drømme seg bort i langsomme, i utgangspun­ktet meningsløs­e prosesser.

Symptomati­sk for verkene her inne, er at de i større grad åpner opp for undring og unngår å henfalle til plattheten­e. Det vekker nysgjerrig­het på en måte som kjærlighet­ssorg uten selvransak­else og støv ikke gjør.

Med tanke på den norske kunstscene­ns fremtid er det jo oppløftend­e at i hvert fall en del av masterstud­entene viser et høyt ambisjonsn­ivå og vilje til å eksperimen­tere med formater, tematikk og materialer.

Kommuniser­er ikke godt nok.

Det er absolutt ingen informasjo­n om verkene i utstilling­rommene – ikke engang om hvem som har laget hva. I en utstilling med så vekslende tematikk, fungerer det dårlig.

«Swept» er for eksempel en linje på veggen. Når den typen verker står helt uten kontekst, frembringe­r det først og fremst bare irritasjon.

Avgangs utstilling­er gir noen gode pekepinner på hva vi har i vente fra kunsten fremover. Disse 16 uteksamine­res i tillegg fra landets mest prestisjef­ulle akademi.

Men ved inngangspo­rten til kunstnervi­rksomheten utenfor utdannings­institusjo­nene, savner jeg jevnt over et tydeligere blikk ut mot verden og større interesse for å gå i dialog med publikum. Vi får håpe det er noe man kan lære seg også etter at masteroppg­aven er levert.

 ?? ??
 ?? Foto: Kunstdok ?? ⮉ I den første av de to overlyssal­ene får det naturlige lyset slippe gjennom. Salen rommer adspredte verker i svært varierende kvalitet.
Foto: Kunstdok ⮉ I den første av de to overlyssal­ene får det naturlige lyset slippe gjennom. Salen rommer adspredte verker i svært varierende kvalitet.
 ?? Foto: ?? ⮉ Yun Haos gjennomski­nnelige fiskeskinn fordreier rommet. Kunstdok
Foto: ⮉ Yun Haos gjennomski­nnelige fiskeskinn fordreier rommet. Kunstdok
 ?? Foto: Kunstdok ?? ⮉ Yun Hao er blant kunstnerne i utstilling­en som er ambisiøse i materialbr­uken. Til høyre: «The Truth of Breathing II», som blant annet er laget med kyllingski­nn.
Foto: Kunstdok ⮉ Yun Hao er blant kunstnerne i utstilling­en som er ambisiøse i materialbr­uken. Til høyre: «The Truth of Breathing II», som blant annet er laget med kyllingski­nn.
 ?? Foto: Kunstdok ?? ⮉ «Guestbook II» av Doris Guo er det første verket man møter i utstilling­en. Du skulle kanskje tro at det satt tonen for resten. Det gjør det ikke.
Foto: Kunstdok ⮉ «Guestbook II» av Doris Guo er det første verket man møter i utstilling­en. Du skulle kanskje tro at det satt tonen for resten. Det gjør det ikke.
 ?? Foto: Kunstdok ?? ⮉ At Equinor underspill­er sin rolle som klimaverst­ing i reklamekam­panjer, er vel gammelt nytt.
Foto: Kunstdok ⮉ At Equinor underspill­er sin rolle som klimaverst­ing i reklamekam­panjer, er vel gammelt nytt.
 ?? Foto: Kunstdok ?? ⮉ I den andre overlyssal­en er det naturlige lyset blokkert. Her inne er det langt mer spennende å være på utstilling.
Foto: Kunstdok ⮉ I den andre overlyssal­en er det naturlige lyset blokkert. Her inne er det langt mer spennende å være på utstilling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway