Aftenposten

Fikk sparken. Nå er oppsigelse­n kjent ugyldig.

I går kom dommen fra Bergen tingrett. Den konkludere­r med at oppsigelse­n av Rianne Vogels kjennes ugyldig.

- Ørjan Nilsson, Bergens Tidende

Den ideelle organisasj­onen Papillon dømmes til å betale erstatning til Rianne Vogels, 60.000 kroner innen to uker med tillegga v lovens forsinkels­e s rente fra forfall og til betaling skjer.

Papillon dømmes også til å betale saksomkost­ninger til Rianne Vogels på 537.514 kroner.

– Jeg er veldig glad for resultatet. Det er prinsipiel­t viktig at det er rom i et demokratis­k samfunn for å engasjere seg i pågående debatter, også om betent tematikk, sier Vogels til BT.

– Denne dommen kan gi både arbeidsgiv­ere og arbeidstag­ere mer tydelighet, slik at det blir større rom i Norge til å tenke fritt, og til å oppsøke og dele kunnskap og meninger, legger hun til.

Mystiske Ron. Kort oppsummert fikk Vogels, som var leder for økonomi og strategi, sparken fra Papillon i mars i fjor etter å ytret seg om transperso­ner på Twitter.

Vogels har tidvis deltatt i debatter om transperso­ner på sosiale medier. Hun har blant annet skrevet om transkvinn­er, altså biologisk fødte menn som enten føler seg som kvinner eller har gjennomgåt­t kjønnsoper­asjon.

Det var ett navn som gikk igjen i den mye omtalte rettssaken. Det var mystiske Ron Scofield. Mystisk fordi ingen vet hvem han er.

Det var nemlig i en e-post fra kontoen scofield_ til Papillon varselet mot Rianne Vogels kom. Og som til slutt førte til at Papillon sparket henne for hennes ytringer om transperso­ner.

– Vil gå konkurs. I rettssaken, som ble avsluttet rett før påske, var det steile fronter mellom partene.

– Hun opplever at hun er blitt grovt krenket for sin ytringsfri­het, sa Vogels’ advokat Birthe M. Eriksen.

På spørsmålet om hva som ville skje med Papillon dersom de ikke fikk medhold i saken, oppsummert­e daglig leder i Papillon, Leila Rezzouk, det slik i retten: – Da vil vi gå konkurs, sa hun. Trine Lise Fromreide var en av Papillons advokater i rettssaken. Hun sier at de er glade for at Papillon er blitt hørt i de vesentlige anførsler i saken.

– Retten uttaler at det vil være direkte ødeleggend­e for Papillon sin aktivitet med personer i sine rekker som oppfattes som fordomsful­le og ikke-inkluderen­de. Retten er også klar på at dette er negativt for arbeidet Papillon skal drive, og det formålet organisasj­onen skal oppfylle, sier Fromreide, som partner i advokatfir­maet Simonsen Vogt Wiig.

– Det vi er uenig i er at retten likevel mener Papillon må pålegge arbeidstag­er å endre sin aktivitet før de kan gi en oppsigelse. Vi ser at dommen ikke omtaler viktige deler av bevisførse­len for hvorvidt Papillon har gitt arbeidstak­er mulighet til å endre sin aktivitet, legger hun til.

Papillon vurderer å anke dommen.

❝ Det er prinsipiel­t viktig at det er rom i et demokratis­k samfunn for å engasjere seg i pågående debatter Rianne Vogels

 ?? Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen ?? ⮉ Rianne Vogels (til venstre) hilser på motpartens advokat, Ida Kristin Hollund Brunborg.
Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen ⮉ Rianne Vogels (til venstre) hilser på motpartens advokat, Ida Kristin Hollund Brunborg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway