Aftenposten

Seks styremedle­mmer vil vrake Berit Kjøll

Norsk idrett trenger ro, ikke en opprivende valgkamp, sier idrettssty­remedlem Erik Unaas i forkant av det skal velges ny idrettspre­sident i begynnelse­n av juni.

- Anders K. Christians­en, Herman Folvik og Ole Kristian Strøm, VG Berit Kjøll er konfronter­t med Elsafadis uttalelser, men ønsker ikke å kommentere disse.

Seks styremedle­mmer har gjort det klart at de vil vrake idrettspre­sident Berit Kjøll (67). I stedet støtter de utfordrere­n Zaineb Al-samarai (36). Det samme gjør flertallet i valgkomite­en i Norges idrettsfor­bund. Alle styremedle­mmene VG har pratet med i denne saken, har uttalt seg til denne komiteen. De har også sittet rundt styreborde­t sammen med både Kjøll og Al-samarai de siste årene.

– Valgkomite­en er et demokratis­k, tingoppnev­nt organ. Jeg har tillit til at de har jobbet godt og grundig. Det skal skje mye spesielt inn mot idrettstin­get hvis jeg ikke skal følge deres innstillin­g, sier Ole Jørstad.

Han får følge av Sara Stokken Rott, Marco Elsafadi, Erik Unaas og Elisabeth Faret i sin støtte til Zaineb Al-samarai. I tillegg har Sebastian Henriksen i et intervju med itromsø vært klar på at han støtter Al-samarai.

Styremedle­mmene Sondre Gullord, Astrid Strandbu og Vibecke Sørensen ønsker ikke å si hvem de støtter før presidentv­alget i Bergen. Det gjør heller ikke Ioc-representa­nt Kristin Kloster Aasen. VG har ikke fått svar fra utøverrepr­esentant Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

❝ Jeg vet at det kommer til å fungere godt overfor styrekolle­giet, organisasj­onen, myndighete­r, medier og andre sentrale samarbeids­partnere Erik Unaas, medlem av idrettstyr­et, om Zaineb AlSamarai som idrettspre­sident

Samlende. – Norsk idrett trenger ro, ikke en opprivende valgkamp med flere benkekandi­dater, sier Erik Unaas til VG. Han støtter valgkomite­ens arbeid, som han karakteris­erer som «grundig».

– Jeg har sittet i idrettssty­ret sammen med Zaineb Al-samarai i fire år og vet at det kommer til å fungere godt overfor styrekolle­giet, organisasj­onen, myndighete­r, medier og andre sentrale samarbeids­partnere vi trenger for å utvikle den norske idrettsmod­ellen og våre strategisk­e mål videre, sier Unaas.

I Bergen sitter Marco Elsafadi. Han tok nylig et oppgjør med Berit Kjøll da VG møtte ham på Gran Canaria.

– Jeg støtter Zaineb nå. Hun er en samlende leder, og er det noe vi trenger nå, så er det å komme sammen, sier den tidligere basketball­spilleren.

– Sier du med det at Berit Kjøll ikke er en samlende leder?

– Ja. Det har jeg vel sagt tidligere også, sier Elsafadi.

Forventer mer av Al-samarai. VG avslørte i april at han ga valgkomite­en beskjed om at han trekker seg dersom de innstilte på Berit Kjøll til en ny periode som president.

– Dialogen mellom meg og Berit var veldig god før jeg ble valgt for to år siden. Hun oppfordret meg til å gå for vervet som visepresid­ent. Jeg hadde store forventnin­ger til samarbeide­t vårt, og derfor er jeg blitt veldig skuffet.

– Mange oppfatter Kjøll og Al-samarai som enige om veldig mye etter de debattene man har sett og hørt så langt?

– Jeg har forståelse for det, siden idrettssty­ret er satt til å forvalte de planene som er vedtatt på tinget. Men det er jo også mye Zaineb ikke kan gå inn på i slike debatter.

– Hvorfor ikke?

– Fordi man ikke går ut med alt som foregår inne i et styrerom.

– Men hun kan vel si mer om hva hun ønsker seg for norsk idrett, utover «idrett for alle», i en debatt?

– Ja. Og jeg forventer at det som bor i Zaineb, som vi har sett i styreromme­t, og som jeg er sikker på at organisasj­onen har fått med seg, også kommer bedre frem i de kommende ukene, sier Elsafadi.

Aldri innstilt. Styremedle­m Elisabeth Faret poengterer at Berit Kjøll ikke ble innstilt av valgkomite­en hverken i 2019 eller 2023 før hun roser arbeidet valgkomite­en har lagt ned.

Det samme gjør Sara Stokken Rott. Hun mener debatten til nå har handlet om hva som er viktigst for Kjøll og Al-samarai, og det er årsaken til at de to oppfattes som like. Styremedle­mmet savner en debatt om hvordan de to kandidaten­e vil jobbe med å realisere det som idrettstin­get vedtar.

– For det er her forskjelle­ne mellom presidentk­andidatene ligger: Hvem de er, hvilke erfaringer de har med seg og hvordan de møter styret og organisasj­onen, sier hun.

Visepresid­ent Vibecke Sørensen vil ikke peke på person, men sier:

– Mitt fokus har vært og er å bi

dra konstrukti­vt i et kollegium for å få gode vedtak. Det håper jeg også blir viktig for medlemmene av det nye idrettssty­ret som snart skal velges, uavhengig av hvem som blir idrettspre­sident.

– Ufint. Kampen om å bli idrettspre­sident har hardnet til de siste ukene: Marco Elsafadi har anklaget Berit Kjøll for løgn. Berit Kjøll gikk deretter ut i NRKS «Debatten» og hevdet seg utsatt for illojalite­t fra enkelte i sitt eget styre. Hun nevnte ikke navn.

Elsafadi tror den sittende presidente­n sikter til ham. Men han er usikker siden han har pratet i mediene under fullt navn.

– Kanskje var det et stikk til motkandida­ten hennes, jeg vet ikke. Men det er ufint, for hun kaster mistanke over oss alle. Hvor god ledelse er det? spør han.

 ?? ??
 ?? Foto: Terje Pedersen, NTB ?? Zaineb Al-samarai (til venstre) og Berit Kjøll kjemper om å bli idrettspre­sident i de fire neste årene.
Foto: Terje Pedersen, NTB Zaineb Al-samarai (til venstre) og Berit Kjøll kjemper om å bli idrettspre­sident i de fire neste årene.
 ?? Foto: Anders K. Christians­en, VG ?? ⮉ Marco Elsafadi, her fra Gran Canaria tidligere i vår.
Foto: Anders K. Christians­en, VG ⮉ Marco Elsafadi, her fra Gran Canaria tidligere i vår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway