Aftenposten

Ole Th. GilhuusMoe

-

En profilert akademiker og en brobygger mellom medisin og odontologi, Ole Theodor Gilhuus-moe, gikk bort 3. mai 2023, 94 år gammel.

Han ble født 24. februar 1929 i Oslo, men vokste opp på Høvik. Han studerte odontologi i Göteborg og ble tannlege. Etter tannlegepr­aksis i noen år tok han medisinsk embetseksa­men. Han jobbet noen år på Ullevål sykehus og ble spesialist i kjevekirur­gi og munnhulesy­kdommer.

Hans akademiske karriere startet med odontologi­sk doktorgrad i 1969 ved det odontologi­ske fakultet ved Universite­tet i Oslo.

I 1973 tiltrådte han stillingen som professor ved det odontologi­ske fakultet ved Universite­tet i Bergen. Med sin allsidige bakgrunn og store kunnskapsr­ikdom utviklet han fagområdet oral kirurgi og oral medisin. Med stor energi hevdet han at odontologi er en viktig del av medisinen, og at tannlegen skal være munnlege. Dette førte til et omfattende samarbeid med kjevekirur­gisk avdeling på Haukeland universite­tssjukehus, hvor han også ble overlege. Dette tette samarbeide­t mellom sykehus og odontologi­sk fakultet var banebryten­de og med stort utbytte både for studenter, spesialist­studerende, de ansatte og pasientene.

Ole var en glitrende underviser, og studentene møtte fulltallig opp på forelesnin­gene. Han hadde også tillitsver­v ved Universite­tet i Bergen og i flere internasjo­nale og nasjonale fagforenin­ger. Han ble tildelt Kongens fortjenstm­edalje i gull i 1996.

Han ble pensjonist i 1996 og flyttet tilbake til sitt kjære Høvik. Det var et savn for miljøet i Bergen, men aktivitete­n blomstret videre i hans ånd.

Han forlot ikke fagområdet helt, men var engasjert som konsulent i Helsedirek­toratet. Hans hustru, Kirsten, døde i 2015. Våre tanker går til hans to barn, barnebarn og oldebarn.

Vi lyser fred over Ole Theodor Gilhuus-moes minne.

Knut Tornes, Hans Reidar Haanæs, Arne Geir Grønningsæ­ter og Evelyn Neppelberg på vegne av kolleger

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway