Aftenposten

Snart kan du ta master i havvind

Fra høsten 2024 vil Universite­tet i Agder omskolere ansatte i oljenæring­en.

- Anne Sofie Lid Bergvall

Når Samordna opptak åpner søknadspor­talen neste vår, vil det være en helt ny tverrfagli­g master å finne på Universite­tet i Agder (UiA): master i offshore energi med spesialise­ring i havvind. Fra før av har universite­tet en master i fornybar energi, der det fra høsten vil være mulig å spesialise­re seg i batteritek­nologi.

Nå går UiA sammen med Å Energi og Skeiegrupp­en for å satse enda sterkere på fornybart. – Utdannings­tilbudet vil bidra til at Agder tar en ledende nasjonal posisjon på havvind, sier rektoren ved UiA, Sunniva Whittaker.

Slik blir havvindutd­anningen. De neste tiårene kan det skapes 36.000 tusen jobber innen havvind i Norge. Det viser anslag gjort av konsulents­elskapet McKinsey.

Selv om ikke alle detaljene rundt utdanninge­n er klare ennå, er det noen ting som er klart:

→ Utdanninge­n vil inkludere studenter fra ingeniørst­udier. Den vil også kunne åpne for studenter fra andre programmer, for eksempel jus, statsviten­skap, naturfag og økonomi.

→ Det vil bli rundt 30 studieplas­ser pr. år.

→ Det skal etableres tverrfagli­ge forsknings- og utviklings­prosjekter og åpnes for doktorgrad­sstipendia­ter.

→ Til sammen bidrar de tre partnerne med 25–30 millioner kroner.

– Med næringsliv­et på laget kan vi sammen skape fremtidens kunnskap innenfor havvind. Vi går inn i dette tverrfagli­g, og vi vil se på både teknologil­øsninger og konsekvens­er for samfunnet. At studentene opplever at det de studerer har relevans og nytte i arbeidsliv­et, er en viktig motivasjon­sfaktor, sier rektor Whittaker.

Skal bli ledende i Norge. Innen 2040 skal regjeringe­n ha utlyst konsesjone­r for havvind tilsvarend­e 30 gigawatt. Skal vi levere på det, trenger vi kompetanse, ifølge Steffen Syvertsen, konsernsje­f i Å Energi (tidligere Agder Energi og Glitre Energi).

– I dag har mange andre land kommet mye lenger. Både danskene og britene har utviklet teknologim­iljøer, leverandør­er og kompetanse i mange år allerede.

Syvertsen mener at med den havvindsat­singen regjeringe­n legger opp til, må Norge både bygge videre på eksisteren­de leverandør­industrier og etablere nye på land. – Da trenger vi havvindkom­petanse. Den har vi lite av i Norge nå, sier han.

Men Syvertsen mener Norge har en helt unik erfaring med havet. Kombinert med lang erfaring innen fornybar energi kan det gjøre oss til verdens beste på havvind.

– Det helt unike vi har i Norge fra før, er en veldig sterk offshoreko­mpetanse. Den er veldig verdifull når du skal bygge ut havvind.

Vil videreutda­nne oljearbeid­ere. Ifølge Syvertsen må mange av de norske havvindarb­eiderne vi trenger i fremtiden, komme fra oljenæring­en. Derfor går partnerne også inn for å etablere et helt spesielt program: Omskolerin­g for folk som kommer fra oljebransj­en.

– Innen havvind skal du forankre turbiner, du skal operere skip og lede mannskap offshore. Du skal ha leverandør­er på stabiliser­ing, kraner og en rekke andre ting. Dette er ting vi allerede har veldig mye kunnskap om i oljebransj­en, men som må videreutvi­kles for å tilpasses til havvind, sier han.

Han tror det er særlig stort potensial for grønn omstilling i den sørlandske leverandør­industrien, som i dag leverer til olje- og gassnæring­en.

Også ansatte i hans eget konsern, som har erfaring med vannkraft, vil kunne ha behov for denne videreutda­nningen.

❝ Med næringsliv­et på laget kan vi sammen skape fremtidens kunnskap innenfor havvind

Sunniva Whittaker, rektor ved UiA

Hvert år lager LO en økonomirap­port i forkant av det reviderte statsbudsj­ettet. Det kommer i dag. Med den ønsker arbeidstag­erorganisa­sjonen å vise hva økonomien har behov for – og dermed hva regjeringe­n kan bidra med.

Årets budskap føyer seg inn i en linje som LO har ligget på en stund og som de nå mener de har bevis for.

LOs beregninge­r viser at arbeidsløs­heten vil øke. Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, mener Norges Bank må ta noe av skylden.

– Ledigheten har økt i takt med renteøknin­gene det siste året, og vi frykter at den vil øke videre. Våre prognoser viser det. Det er både rom og behov for mindre stram økonomisk politikk, sier han.

Arbeidsled­igheten økte fra 3,1 prosent i april i fjor til 3,6 prosent i mars i år, ifølge SSBs arbeidskra­ftundersøk­else. Det tilsvarer 105 000 personer.

I LOs ferske rapport, anslås det at arbeidsled­igheten vil fortsette videre opp til 4,2 prosent i slutten av prognosepe­rioden i 2025.

Krever hjelp fra regjeringe­n. Stridens kjerne er hyppighete­n og nivået på rentehevin­ger, hvor LO mener sentralban­ken har tatt for hardt i. Norges Bank begrunner på sin side rentehevin­gene med at de er et verktøy for å minske inflasjone­n.

Krangelen er blitt aktualiser­t av den økonomiske situasjone­n Norge nå står i, med høy sysselsett­ing i kombinasjo­n med en høy, importert prisvekst fra utlandet.

LOs hovedpoeng er at partene i arbeidsliv­et – LO og NHO – sikrer ansvarlige lønnsoppgj­ør i Norge gjennom den såkalte frontfagsm­odellen. Dermed er det ikke nødvendig å øke rentene like mye som Norges Bank ser for seg når prisene presses opp fra utlandet, mener LO.

Ferske tall fra SSB viser at prisene steg med 6,4 prosent fra april 2022 til april 2023. Ut ifra de nye tallene forventer blant annet DNB at styringsre­nten skal ende på 4 prosent i september etter tre hopp.

LO mener den høye renteøknin­gen vil føre til nedgangsti­der og flere arbeidsløs­e.

For å bøte på en mulig nedgang i arbeidsmar­kedet krever LO nå at regjeringe­n skal stille opp med et dytt i deler av norsk økonomi.

– All den tid Norges Bank har økt renten såpass mye, har vi laget en alternativ beregning, hvor vi viser hvordan arbeidsled­igheten kan holdes på dagens nivå ved å bruke noe mer oljepenger i statsbudsj­ettet fremover, sier Bjørnstad.

Det kan se ut til at LO får støtte fra regjeringe­n i denne tankegange­n. I et intervju med Aftenposte­n gjorde Jonas Gahr Støre (A) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) det klart at de kom til å bruke mer oljepenger i revidert budsjett som kommer torsdag.

Hittil har regjeringe­n argument med at det er behov for å holde igjen oljepengeb­ruken, for ikke å bidra til mer inflasjon.

Økende arbeidsled­ighet blant sårbare grupper. LO er spesielt opptatt av arbeidsled­igheten blant sårbare grupper. I rapporten peker de spesielt på en økt arbeidsled­ighet i gruppen 15–24 år. Dette er en gruppe som vanligvis er i utdanning, men LO er bekymret for de som står utenfor både arbeid og utdanning.

– Så det å bidra mer til arbeidsmar­kedstiltak, kompetanse­heving, midler til nav og alle tiltakspro­grammer er viktig i denne situasjone­n, sier Bjørnstad.

Også her er sjeføkonom­en i LO på linje med regjeringe­n. I et intervju med Aftenposte­n forrige uke la Støre spesielt vekt på gruppen av unge som står utenfor jobb og utdanning.

For stramme tak. Roger Bjørnstad i LO forklarer at det er et sammensatt bilde som gjør at de forutser en ledighet på 4,2 prosent.

Hovedvekte­n legges likevel på renteøknin­gene til Norges Bank.

– Jeg skulle jo sett at renten ble økt i mer moderat tempo, sier Bjørnstad.

– Det kom nylige nye tall om stadig høy prisstigni­ng. Hva er alternativ­et slik du ser det?

– Den inflasjone­n vi opplever skyldes ikke press i norsk økonomi, den er importert fra utlandet. Det må vi tillate i et lite land som har stor handel med utlandet og frie kapitalbev­egelser med flytende valutakurs. Da er vi prisgitt av internasjo­nal inflasjon. Norsk rente kan ikke endre på dette faktum.

❝ Ledigheten har økt i takt med renteøknin­gene det siste året. Vi frykter at den vil øke videre.

Roger Bjørnstad, sjeføkonom i LO

 ?? Arkivfoto: Paul Kleiven,, NTB ?? ⮉ En ny utdanning på Universite­tet i Agder skal bidra til å skape verdensled­ende norsk havvindkun­nskap.
Arkivfoto: Paul Kleiven,, NTB ⮉ En ny utdanning på Universite­tet i Agder skal bidra til å skape verdensled­ende norsk havvindkun­nskap.
 ?? Foto: Universite­tet i Agder ?? ⮉ Fra venstre Steffen Syvertsen, konsernsje­f i Å Energi, Sunniva Whittaker, rektor ved Universite­tet i Agder og Bjarne Skeie, investor og eier i Skeiegrupp­en.
Foto: Universite­tet i Agder ⮉ Fra venstre Steffen Syvertsen, konsernsje­f i Å Energi, Sunniva Whittaker, rektor ved Universite­tet i Agder og Bjarne Skeie, investor og eier i Skeiegrupp­en.
 ?? Foto: Cornelius Poppe, NTB ?? ⮉ Roger Bjørnstad er LOs sjeføkonom og har lenge vært sterkt kritisk til Norges Bank pengepolit­ikk.
Foto: Cornelius Poppe, NTB ⮉ Roger Bjørnstad er LOs sjeføkonom og har lenge vært sterkt kritisk til Norges Bank pengepolit­ikk.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway