Aftenposten

Vil «brodere» Munchs sol på museumsveg­gen

Marianne Heske vil flytte Munchs sol ut på den helgrå museumsveg­gen. Men interessen fra innsiden er laber.

- Hilde Lundgaard

Vi har kjørt veldig mye inn til byen fra Østfold – eller Sverige. Da møter du jo bokstaveli­g talt veggen. Jeg så alle leilighets­byggene reise seg på andre siden og tenkte – det må jo være forferdeli­g å se rett inn i det der.

Det sier den internasjo­nalt anerkjente kunstneren Marianne Heske. Hun begynte å tenke på hva som kunne gjøres. Hun ble slått av at den grå bygningen er full av Munch på innsiden. – Vi må slippe ham ut til folk. Gi dem solen i alt det grå, sier hun.

Hun kom også på at veggene i bølget aluminium, uærbødig omtalt som «autovern», er gjennomhul­let. Ideen ga seg selv: Det var mulig å «brodere» et motiv med metalltråd.

Testet metoden på veggen. Hun begynte å skisse, men testet også metoden i praksis. Sammen med en assistent dro hun til museet utstyrt med solid metalltråd i ulike farger. Det fungerte utmerket å knytte dem inn i hullene i metallpane­lene.

En vakt kom bort og lurte på hva de drev med.

– Jeg sa det var solen, humrer hun.

Og de ble ikke jaget bort.

Positiv mottagelse. Også på innsiden var mottagelse­n i første omgang positiv. Ideen ble presentert for daværende museumsdir­ektør Stein Olav Henrichsen. Han hadde stor sans for prosjektet.

– Det var en morsom idé. Og såpass interessan­t at jeg mente vi burde utrede den, minnes han i dag.

Saken ble sendt til museets programkom­ité. Da Henrichsen sluttet i jobben, var den ikke lagt bort.

Han påpeker at den gedigne, grå veggen mot øst nettopp var tenkt for kunstprosj­ekter. Museet hadde planer om å få lagt in ledtråder i hele veggen for å kunne vise ting.

Så langt har det blant annet vært vist bilder med videokanon på nord- og vestvegg. Også Ukraina-flagget har vært eksponert på begge fasadene.

– Men østveggen er jo en monumental flate med stor gjennomsla­gskraft. Og det første du ser når du kommer til byen sørfra, konstatere­r Henrichsen.

Rappellere og brodere. Heske på sin side, mener altså at veggen er nitrist. Og vil gi den liv. Solen var et hovedmotiv for Munch, symbolet på selve livet.

– Solen vil jo også speile seg i sjøen, der museet kaster skygge, påpeker hun.

Men hvordan i all verden ser hun for seg at dette kan realiseres?

Heske har gjennomfør­t krevende og spektakulæ­re kunstprosj­ekter før og mener dette er gjennomfør­bart.

Hun viser til et stort klatremilj­ø litt lenger opp i Akerselva.

– Klatrerne kan rappellere på fasaden og «tråkle» trådene. Mens publikum kan følge Solen gro frem. En fantastisk performanc­e, sier hun.

Hun minner om at fersk museumsdir­ektør Tone Hansen har tatt til orde for å trekke nettopp performanc­e inn i museet.

Men ifølge Heske ga Hansen beskjed om at hun ikke var interesser­t i noe på bakveggen.

– Jeg fikk dessverre aldri presentert det for henne, sier Heske i dag.

Hun vil derfor vise ideen i Aftenposte­n for om mulig å skape begeistrin­g hos andre.

Tommel ned. Oslo kommune eier Munchmusee­t, som er organisert som en egen etat. Men kulturbyrå­d Omar Samy Gamal (SV) ønsker ikke å kommentere innspillet og henviser til museet.

Museumsdir­ektør Tone Hansen svarer følgende i en e-post via museets kommunikas­jonsrådgiv­er:

– Vi setter pris på innspillet og en spennende idé fra en viktig kunstner. Vi har ikke mulighet til å gå videre med dette prosjektet da vi ikke ønsker, eller har planer om å bruke østsiden av fasaden til kunstneris­ke prosjekt.

Så får vi se om det kan bli soloppgang etter hvert ...

❝ Vi må slippe ham ut til folk. Gi dem solen i alt det grå. Marianne Heske, kunstner

 ?? Illustrasj­onsfoto: Marianne Heske ?? ⮉ Slik ser kunstner Marianne Heske for seg østveggen på Munch med kunstneren­s sol i metalltråd.
Illustrasj­onsfoto: Marianne Heske ⮉ Slik ser kunstner Marianne Heske for seg østveggen på Munch med kunstneren­s sol i metalltråd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway