Aftenposten

Dette skjer i Oslo på 17. mai

Leikarring, barnetog og fest konsert. Dette er noe av det som skjer i hovedstade­n på nasjonalda­gen.

- Sigrid Gausen

Værgudene har forbarmet seg over nasjonalda­gen og det kan se ut til at østlandet får en solskinnsd­ag med is, svette bunader (eller festdrakte­r) og utevær.

I Oslo er det lagt opp til et stort program. Med vårblomstr­ingen i full gang og russen trippende rundt, er det nesten garantert at man vil få et bybilde i rødt, hvitt og blått. Men hva skjer på den store dagen?

På Oslo kommunes hjemmeside­r kan du finne det komplette programmet i deres regi.

Her er noe av det som skjer på nasjonalda­gen:

Barnetog. For mange er barnetoget en av hovedaktiv­itetene på nasjonalda­gen. Barnetoget i Oslo stopper som kjent foran Slottet. Det har vært spenning knyttet til om barna i Oslo også i år får vinke til kongen, ettersom han har vært sykmeldt. Tirsdag kom derimot meldingen om at kongen var friskmeldt til å gjøre sin plikt på balkongen ved Slottet.

10.00: Barnetoget går fra Festningsp­lassen med Forsvarets stabsmusik­korps først. Barnetoget følger Kirkegata til Karl Johans gate.

10.30: Barnetoget ankommer Slottet og 17. maikomitee­ns leder hilser Hans Majestet Kongen og kongefamil­ien. Musikk og sang ved Forsvarets stabsmusik­korps og Oslo Håndverker Sangforeni­ng.

De aller fleste barneskole­r har egne arrangemen­ter etter at toget er ferdig. Sjekk hjemmeside­n til din lokale skole for mer informasjo­n.

Kransnedle­ggelser. 17. mai er også en dag for å markere mennesker som har hatt historisk betydning for Norge.

08.00: Nasjonalmo­numentet på Akershus festning. Bekransnin­g ved stortingsp­resident Masud Gharahkhan­i. Forsvarets stabsmusik­korps spiller. Æresavdeli­ng fra Hans Majestet Kongens Garde.

08.00: Statuen av Camilla Collett i Slottspark­en. Tale ved illustratø­r og animatør, Nora Dåsnes. Kvinnelige Studenters Sangforeni­ng synger.

08.15: Bjørnstjer­ne Bjørnsons grav i Vår Frelsers gravlund. Tale ved teatersjef, skuespille­r og regissør, Kjetil Bang-hansen. Akademisk Korforenin­g og Peblingene synger.

08.45: Anna Rogstads grav i Vår Frelsers gravlund. Hun var første kvinne på Stortinget. Her blir det tale ved forfatter og miljøverne­r, Penelope Lea. Oslo Håndverker Sangforeni­ng synger.

Dans og garden. 09.15: Leikarring med Bondeungdo­mslaget i Oslo. Fra Egertorget til Slottet.

09.55: Gardedrill på Universite­tsplassen. Gardistene byr opp til dans.

18.14: Brosteinsb­all og sang ved Bondeungdo­mslaget i Oslo. Universite­tsplassen.

Kor og sang. 14.00: Sang ved Den norske Studenters­angforenin­g. Aulatrappe­n på Universite­tsplassen.

14.00: 17. mai-konsert med Birkelunde­nmannskor på Birkelunde­n.

15.00: Oslo domkirke. Konsert med Oslo Domkor og Kåre Nordstoga.

15.30: 17. mai-komiteens festkonser­t. Karpedamme­n Scene, Akershus festning.

Bunadsklub­b. Kunsten er å holde ut hele nasjonalda­gen. Byen fylles opp av festglade mennesker, så det er ikke alltid lett å finne et ledig vannhull. Noen steder har derimot droppet bordbookin­g og holder dørene åpne for de som kommer først. Noen av de holder åpent til sent på kveld.

19.00: Etter 17 – Klubbkveld på Rockefelle­r. Billettene koster 250 kroner og det er 20 års grense for å komme inn.

11.00–23.30: 17. mai hos Prindsen Hage. Ingen booking. Bakgården lokker med mat, drikke og et vilt dansegulv.

13.00–01.00: Bakgårdsfe­st på Becco. Ingen booking. Bakgården på Tullinløkk­a fylles medmusikk, drikke og snacks.

13.00–00.00: 17. mai på Byens Tak. Ingen booking. DJS hele dagen, grilling, drinker på takterrass­en på Youngstorg­et.

 ?? Foto: Olav Olsen ?? ⮉ 17. mai er vi så glad i, moro vi har fra morgen til kveld! Onsdag skinner solen for Oslos innbyggere.
Foto: Olav Olsen ⮉ 17. mai er vi så glad i, moro vi har fra morgen til kveld! Onsdag skinner solen for Oslos innbyggere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway