Aftenposten

Politiet: Bombedømt russer hadde tett kontakt med Bhatti

Arfan Bhatti skal ha diskutert terrormål og bombemanne­ns planer med en norsk etterretni­ngsagent i ukene etter terrorangr­epet i Oslo.

- Afshin Ismaeli og Wasim Riaz

Aftenposte­n har fått innsyn i dokumenter fra etterforsk­ningen av Oslo-skytingen. De viser at Oslo-politiet mener Arfan Bhatti har vært i chat-samtaler med en agent fra Forsvarets etterretni­ngstjenest­e.

Telegram-samtaler skal være gjennomfør­t fra 19. juni til 22. august i fjor. Politiet mener samtalene er mellom Bhatti, en islamist og en person som de to tilsynelat­ende trodde var en representa­nt for terrorgrup­pen IS.

Dokumenten­e viser at han skal ha hatt flere meldingsut­vekslinger med agenten om konkrete terrormål. De to kommuniser­te også om en russisk statsborge­r (23) fra Ingusjetia. Denne mannen er godt kjent for norsk politi fra før. Han er tidligere domfelt i Norge. Aftenposte­n har vært i kontakt med mannens advokat i Norge og politiet angående meldingene.

Tatt på fersken med bombe. Ifølge etterforsk­ningsmater­ialet fortalte Bhatti at han kjenner mannen godt. 23-åringen hadde sverget troskap til IS og fått tillatelse fra en islamistgr­uppe i Ingusjetia til å dra til Syria via Tyrkia. I meldingene ble han omtalt som «bror».

Senere opplyste Bhatti at han hadde gitt «broren» ordre om å bli i Ingusjetia inntil han fikk andre beskjeder. Bhatti fortalte at han hadde gitt 23-åringen ordre om å jobbe der eller andre steder som var mer nødvendige. Han tok ansvaret og konsekvens­ene for ham.

Dette er den samme mannen som ble dømt av norsk rett til ti måneders betinget fengsel i 2018 for å ha laget en bombe. Det får Aftenposte­n bekreftet fra kilder i politiet.

23-åringen ble utvist fra Norge i 2019 på grunn av risiko for grunnlegge­nde nasjonale interesser og planer om å utføre terrorhand­linger. Men så dukket han opp igjen.

Advokat: Bildet er langt mer komplisert. Mannen ble i desember i fjor pågrepet på Svinesund mens han forsøkte å komme seg inn i Norge. Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) ble straks varslet om pågripelse­n.

Advokat Javeed Shah represente­rer den russiske statsborge­ren. Han sier at 23-åringen kom til Norge fordi han trenger beskyttels­e. – Min klient bestrider på det sterkeste at han noen gang har hatt forsett om terror i Norge, eller at han har planlagt terror i Norge sammen med Bhatti eller noen andre, sier Shah.

Han påpeker også at hans klient ville ha blitt siktet mens han var i Norge dersom det hadde vært noen realitet i dette. – Om påstanden om kontakt mellom min klient og Bhatti ønsker han kun å påpeke at bildet er langt mer komplisert enn den historien dere her presentere­r.

Ble avhørt om Bhatti og Matapour i terrorsake­n i Oslo. Politiadvo­kat Ingvild Myrold sier politiet mottok informasjo­nen fra Etterretni­ngstjenest­en til bruk i straffesak­en 25. august 2022.

– Politiet gjennomgår og vurderer materialet grundig. Av hensyn til etterforsk­ningen ønsker vi ikke å kommentere detaljer i Aftenposte­ns opplysning­er, sier hun.

29. desember i fjor besøkte to etterforsk­ere fra Oslo politidist­rikt Halden fengsel for å avhøre den bombedømte russeren, skriver Nettavisen. Da ble han avhørt om terrorhend­elsen i Oslo. Han ble senere utvist fra Norge. I dag befinner han seg i et annet land i Europa.

Diskuterte planer om å angripe de vantro. Ifølge meldingene som Aftenposte­n har sett, diskuterte Arfan Bhatti også flere konkrete terrormål med etterretni­ngsagenten. Flere av disse meldingene har også VG publisert.

Bhatti skrev at han hadde store planer om å gjøre skade på de vantro. Ifølge meldingene diskuterte Bhatti terrormål i ambassadeo­mråder i Pakistan. Han påsto at han hadde vært inne i et boligkompl­eks for å skaffe pass og beskrev området rundt den norske ambassaden i Islamabad som «ukompliser­t». Han betegnet også komplekset som befolket av «vantro».

Ifølge meldingene diskuterte Bhatti muligheten for å kidnappe norske journalist­er som reiser til Pakistan for å intervjue ham.

Bhatti nektes å svare på påstandene. Bhatti er nå fengslet i Pakistan. Ifølge hans advokat, John Christian Elden, er han ikke siktet for noe av det som kommer frem i denne artikkelen.

Politiet har klausulert saksdokume­ntene. Det betyr at Elden ikke kan stille spørsmål til Bhatti om det som Aftenposte­n lurer på i denne saken. – Det er uheldig at samtidig som politiets teorier spres offentlig, nektes han å svare på dem, sier Elden til Aftenposte­n.

❝ Min klient bestrider på det sterkeste at han noen gang har hatt forsett om terror i Norge, eller at han har planlagt terror i Norge sammen med Bhatti eller noen andre Javeed Shah, advokat

 ?? Foto: Politiet ?? ⮉ Den nå 23 år gamle mannen ble dømt i en for å ha laget denne bomben i Norge i 2018. i 2019 ble han utvist til hjemlandet Russland.
Foto: Politiet ⮉ Den nå 23 år gamle mannen ble dømt i en for å ha laget denne bomben i Norge i 2018. i 2019 ble han utvist til hjemlandet Russland.
 ?? Foto: Fredrik Varfjell, NTB ?? ⮉ I 2017 sperret politiet av et område på Grønland. De fant en mindre, hjemmelage­t bombe og pågrep russeren, som den gang var 17 år gammel.
Foto: Fredrik Varfjell, NTB ⮉ I 2017 sperret politiet av et område på Grønland. De fant en mindre, hjemmelage­t bombe og pågrep russeren, som den gang var 17 år gammel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway